God morgen! Det er mandag 18. juni, det blir satt stadig spørsmålstegn ved håndteringen av mindreårige ved Mexico-grensen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«My life changed the day I became a father. Liza, Charlie, and Sam are my highest priority. Wishing all of the dads out there a happy early #Fathersday.»

Speaker i Huset Paul Ryans tweet denne helgen mottok kritikk fordi han angivelig fremstår som apatisk i forbindelse med separeringen av barn og foreldre ved Mexico-grensen.

DAGENS

1. Demokrater igjen på besøk til immigrasjonssentre i Texas

Søndag melder CNN at Oregons senator Jeff Merkley (D) skal med en rekke andre demokrater besøke grensekontroller samt immigrasjonssentre ved Rio Grande Valley sør i Texas. Gruppen – som inkluderer senator Chris Van Hollen (D – Maryland) samt andre demokratiske representanter fra Huset – skal lære mer om prosessene rundt immigranter som ankommer USA uten dokumentasjon.

Besøket kommer i kjølvannet av at rundt 2 000 barn skal ha blitt separert fra familiemedlemmene sine ved grensekontrollene ifølge departementet for innenrikssikkherhet. Merkley var på besøk på samme sted 3. juni, men den gangen ble han nektet adgang til et immigrasjonssenter for enslige mindreårige i grensebyen Brownsville etter å ha bedt om få ta en titt på området. Den gangen sa han følgende:

«It’s damaging to children, putting them through a horrific experience in a land where they know no one and they don’t know where they’re being sent and don’t understand why they’re being sent just as a way to be, if you will, cruel as a strategy of deterrence — not deterrence from people crossing the border, deterrence from people seeking asylum.»

Samtidig har de republikanske senatorene Susan Collins (Maine) og Jeff Flake (Arizona) bedt Trump-administrasjonen om oppklaringer rundt separeringene.

Les mer her og her.

2. Ingen benådninger vil bli utstedt i forbindelse med Russland-etterforskningen ifølge Giuliani

En av Trumps fremste advokater – Rudy Giuliani – sa søndag til CNNs «State of the Union» at presidenten ikke kom til å utstede benådninger mens Russland-etterforskningen pågår. Han la til at «my advice to him, you know, as long as I’m his lawyer, is not to do it because you just cloud what is becoming now a very clear picture of an extremely unfair investigation with no criminality involved in it of any kind.»

I tillegg satte Giuliani igjen spørsmålstegn ved etterforskningens grunnlag, noe Trump har gjort ved mange anledninger tidligere.

Giuliani utelot derimot ikke at Trump kunne komme til å gjøre dette når Muellers etterforskning er konkludert.Les mer.

3. Trump truer med ny ‘shutdown’ over finansieringen av grensemuren

President Trump skal være svært frustrert over Kongressens sviktende evne til å finansiere hans sentrale kampanjeløfte om grensemur. Han skal angivelig ha truet med en ny ‘shutdown’ i september om han ikke blir fornøyd med finansieringsforslagene fra Kongressen.

Shelley Moore Capito (R-Vest-Virginia) – som er formann i komiteen som er ansvarlig for å få gjennom finansieringen – vil måtte få støtte fra 60 medlemmer i Senatet. Dette er derimot svært usannsynlig at hun vil klare å samle fordi demokratene ikke vil gå med på en økning i budsjettet.

Det er dermed et kompromiss Capito er ute etter:

«We want to have a bipartisan bill. I’m very committed to border wall funding in the request of the president. I want to be supportive of that. Both sides, I think, are committed to working the process. And that means compromise.»

Det meldes derimot om skepsis innad i det republikanske partiet om hvorvidt de vil klare å få gjennom en økning i budsjettet til muren. Det blir dermed opp til republikanere i begge kamre å få Trump til å innse at han ikke kommer til å få den finansieringen han ønsker til muren. Om de ikke klarer dette vil en ny ‘shutdown’ rett før mellomvalgene i september være sannsynlig. Les mer.

LES OGSÅ

«Melania Trump Calls on ‘Both Sides’ to End Family Separation» av Peter Baker (New York Times): «In a statement issued by her office, the first lady expressed empathy for affected families, saying the country should be governed “with a heart,” but did not directly take issue with President Trump’s policy. Instead, by saying that “both sides” needed to agree, she adopted his argument that the situation was caused by political stalemate rather than a policy he initiated.» Les mer.

«DOJ, House GOP lurch toward confrontation in document fight» av Kyle Cheney og Aubree Eliza Weaver (Politico): «The Justice Department and House Republicans appear to be careening toward their tensest confrontation yet in a long-running dispute over documents, with one GOP lawmaker warning the House could seek to hold officials in contempt of Congress if the FBI and DOJ fail to comply with subpoenas for information» Les mer.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer