God morgen! Det er onsdag 13. juni, reaksjonene på Trumps møte med Kim er klare, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I may be wrong, I mean I may stand before you in six months and say, ‘Hey I was wrong.’ I don’t know that I’ll ever admit that, but I’ll find some kind of an excuse

President Donald Trump på spørsmål om han kan stole på Kim Jong-un, via Time.

DAGENS

1. Mr. Kim Goes to Washington!

Seint i går kveld ble det kjent at Kim Jong-un planlegger å avlegge en visitt i Washington D.C. I kjølvannet av et allerede historisk møte mellom Trump og Kim (mer om det lenger ned), er det altså mulig at den nord-koreanske lederen besøker Det hvite hus på et tidspunkt Trump beskrev som «at an appropriate time, a little further down the road.»

Omtrent samtidig som denne nyheten kom, ble det også kjent, via det nord-koreanske nyhetsbyrået, KCNA, at en eventuell nedrustning i Nord-Korea er avhengig av at «antagonistisk» retorikk opphører.

2. Det historiske toppmøtet mellom Trump og Kim 

Natt til tirsdag møttes USAs president og Nord-Koreas leder for aller første gang. Møtet varte i rundt fem timer, og de to møtte så pressen for en felles signering av en nedrustningsavtale, lovord om hverandre og en håndhilsen.

Allerede i forkant av møtet fikk Trump kritikk fordi han blant annet ikke ville ta opp Nord-Koreas brudd på menneskerettigheter. Dette aspektet ved Kims styre var spesielt aktuelt for USA i juni i fjor. Da ble den amerikanske studenten, Otto Warmbier, løslatt etter omkring halvannet års fangenskap (etter å ha stjålet en plakat fra hotellrommet sitt). Warmbier døde kort tid etter løslatelsen, bare 22 år gammel, som følge av en mystisk hjerneskade han pådro seg i etterkant av arrestasjonen i januar 2016. Flere eksperter mente imidlertid i forkant av møtet at det ikke hadde vært strategisk lurt å konfrontere Kim, men kun vektlegge en nedrustningsplan.

Møtet mellom de to statslederne er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og statsoverhodet i den svært så isolerte halvøya.

I en felles uttalelse i etterkant av samtalen het det blant annet at Trump forplikter seg til å gi sikkerhetsgarantier til Nord-Korea, og at Kim står fast ved sitt «urokkelige engasjement» for å fullføre nedrustning av atomvåpenprogrammet. Det er imidlertid ikke første gang Nord-Koreas overhode har kommet med lovord om nedrustning. Siden midten av 80-tallet har de ulike lederne av Nord-Korea møtt med andre statsledere, men det har aldri ført til konkrete handlinger (sjekk ut denne tidslinjen for en detaljert oversikt over de foregående forsøkene på nedrustning).

Ifølge en analytiker i Center for Arms Control and Non-Proliferation, James McKeon, kan møtet mellom Kim og Trump sies å være i tråd med hvordan Nord-Korea vanligvis har opptrådt i atomsamtaler: «There’s definitely a pattern where the North Koreans agree to denuclearize in theory, but then there’s not really a substantive process that they agree to, to actually hammer it out.» Les mer her og her.

3. Reaksjoner: Mye symbolikk, men lite substans

Reaksjonene som har kommet i etterkant av møtet mellom Trump og Kim, tegner et bilde av et symbolsk viktig møte, men med manglende planer om konkret oppfølging. Et lite utvalg av overskriftene det siste døgnet viser at «Trump Was Outfoxed in Singapore» (New York Times); «A summit without substance» (Washington Post); «Trump Pardons Another Celebrity Criminal» (Foreign Policy); «Kim had a great summit. And he didn’t even need to give anything away» (CNN); «South Korea Blindsided By Trump War Games Agreement» (The Huffington Post).

Hva var det Kim satt igjen med? Som nevnt godtok Trump å avblåse militærøvelsene med Sør-Korea («war games»), noe Nord-Korea har prøvd å få gjennomslag for i årevis. Dette har skapt umiddelbar uro for Sør-Korea, som tross nylige fremskritt, fortsatt er i en sårbar sikkerhetssituasjon overfor naboen i nord. I tillegg, som blant andre Rebecca Kheel skriver, oppnådde Kim legitimitet på den politiske verdensscenen.

Til tross for nedfellelse av fire punkter som beskriver veien videre for samtaler mellom USA og Nord-Korea, har mange påpekt at det er relativt vage formuleringer. Det viktigste punktet om Nord-Koreas planlagte nedrustning var i seg selv kun en erklæring på lik linje med tidligere års uttaleser.

Trump møtte de kritiske røstene på sedvanlig vis, via en defensiv forsvarstale iblandet en Hollywood-aktig promosnutt.

Tirsdag kveld publiserte Det hvite hus en fascinerende film på den offisielle Facebook-siden, «A Story of Opportunity», og denne skal visstnok Trump ha vist Kim Jong-un under møtet. Filmens budskap virker å underbygge et slagord Trump har gjentatt de siste dagene, at bare heltemodige menn kan skape fred.

 

LES OGSÅ

«Dems rip Trump concessions, ’embarrassing’ rhetoric with Kim» av Julia Manchester (The Hill): «Democrats are calling President Trump‘s praise of North Korean leader Kim Jong Un «embarrassing» while criticizing him for offering concessions in exchange of vague promises from Pyongyang. “In his haste to reach an agreement, President Trump elevated North Korea to the level of the United States while preserving the regime’s status quo,» House Minority Leader Nancy Pelosi (D-Calif.) said in a scathing statement. She said Trump had handed Kim concessions in return for “vague promises” and no “clear and comprehensive pathway to denuclearization and non-proliferation.» Les mer.

«Trump Administration Hands Democrats a Political Gift on Health Care» av Amanda Terkel (The Huffington Post): «The Trump administration’s intervention in an Obamacare lawsuit this week has handed Democrats a political gift, putting Republican candidates on the defensive about whether they, too, want to get rid of some of the law’s most popular provisions. On Thursday the Justice Department threw its support behind a lawsuit arguing that Obamacare’s protections for people with pre-existing conditions are unconstitutional. The suit, brought by 20 states led by Republicans, argue that those protections were supposed to work in tandem with the mandate that individuals have health insurance. Because Congress is no longer enforcing the mandate, they say, insurers no longer have to sell policies to everyone regardless of medical status.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. 

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.