E. W. Jackson, Nick Freitas og Corey Stewart kjemper om den republikanske senatsnominasjonen.

I natt er det nominasjonsvalg til Senatet og til noen kongressdistrikter i Virginia.

Valglokalene i Virginia stenger kl. 01:00 i natt, norsk tid. I del distrikter har partiene (særlig det republikanske) vedtatt å avholde nominasjonen ved partimøter og disse har alt nominert sine kandidater (se delstatssiden).

Først ut ser vi på den republikanske senatsnominasjonen, der tre kandidater kjemper om å få utfordre Hillary Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine.

Nick Freitas

Den mest «normale» er utvilsomt delstatsrepresentant og veteran Nick Freitas. Han har bak seg en lang karriere i Forsvaret. Han var alt i hæren under 9/11, men ble spesialsoldat og var det frem til han gikk over i de siviles rekker i 2009. Han er direktør for et firma drevet av veteraner, som ansetter folk som er blitt skadet i tjeneste. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2015 og har posisjonert seg som en tilnærmet liberalist der. Han har støtte fra mesteparten av delstatens partiapparat og bla. senatorer som Rand Paul og Mike Lee og fra Club for Growth.

E. W. Jackson

Så har vi prest, jurist og partiets kandidat til viseguvernør i 2013, Earl Walter «E.W.» Jackson. Han stilte til Senatet i 2012, men tok bare 5% i primærvalget. Jackson ble nominert til viseguvernør etter å ha holdt en flammende valgstale på partimøtet som skulle foreta nominasjonene, men viste seg fullstendig uegnet i valgkampen og tapte med over 10%, samtidig som de to andre delstatskandidatene hadde svært jevne valg. Dersom han skulle bli nominert vil det nasjonale partiet trolig tvinne tomler gjennom hele valgkampen.

Corey Stewart

Til sist har advokat og fylkesråd Corey Stewart. Han er leder av fylkesrådet i Prince William County og hadde et såvidt feilslått forsøk på å bli partiets kandidat til guvernørvalget i 2017. Han er fortsatt kjent for å være for vulgær i valgkamptaktikken selv for president Donald Trump, som avsatte ham som kampanjeleder i delstaten høsten 2016. I tillegg hadde han en rekke krumspring i guvernørkampanjen i fjor og de fleste i partiet vil trolig gi ham samme behandling som Jackson, dersom han skulle bli nominert.


Distrikt 7 ligger i de sentrale deler av staten og besittes av republikaneren Dave Brat, som tok 58% i 2016. Demokratene håper å være konkurransedyktige her i november.

Abigail Spanberger

To kandidater kjemper om nominasjonen og de har ganske lik profil. Den ene er tidligere CIA-agent Abigail Spanberger, som støttes av EMILY’s List. Hun har bakgrunn fra politiet og jobbet innledningvis mye med bekjempelse av narkotika og pengevasking. Så tilbragte hun noen år som ansatt i CIA, før hun i 2014 tok skrittet over i privat sektor. Hun gir inntrykk av å være ganske moderat politisk og har samlet inn godt med penger.

Dan Ward

Den andre er pilot og tidligere US Marine Dan Ward, som har samlet inn godt med penger. Han fløy jagerfly for marinekorpset i 25 år, før han hadde en periode som militærrådgiver for utenriksdepartementet. Nå flyr han sivile fly i kommersiell luftfart, i tillegg eier han en gård og et lite sagbruk. Også Ward slår an en ganske moderat fremtoning og har samlet inn bra med cash.


Barbara Comstock

Distrikt 10 dekker de nordlige, sentrale deler av staten langs grensene mot Maryland og West Virginia, og inkluderer noen av forstedene til Washington DC. Republikaneren Barbara Comstock tok over setet fra Frank Wolf, en institusjon i området, og har så langt vunnet det med knapp margin to ganger, utfra et rykte som moderat. Hun utfordres av den langt mer rabiate forretningsmannen Shak Hill, men skal vinne renominasjon greit.

Jennifer Wexton

Demokratene har 6 kandidater, alle noenlunde seriøse. Den tidlige favoritten var advokat og delstatssenator Jennifer Wexton. Hun bgynte sin offentlige karriere som assisterende anklager i Loudon County, før hun gikk over i privat praksis. Deretter ble hun valgt inn i delstatssenatet i et suppleringsvalg i 2014. Wexton har tatt de fleste støtteerklæringene i feltet, f.eks. fra guvernør Ralph Northam, to av fire kongressmedlemmer og en haug lokalpolitikere.

Alison Friedman

Så har vi tidligere UD-ansatte Alison Friedman, som gjennom flere år har engasjert seg i kampen mot menneskehandel. Hun har samlet inn mest penger, inkludert selvfinansiering av over en million dollar (!), men mangler i stor grad den institusjonelle støtten og organisasjonsapparatet, dog er pengesummen alene nok til at hun må nevnes blant favorittene.

Dan Helmer

Dernest kommer forretningsstrateg og veteran Dan Helmer. Han har tjenestegjort i militæret både i Irak og i Afghanistan. I det sivile har han brukt de militære erfaringene til å rådgi bedrifter og offentlige etater. Han har støtte fra en rekke militære og utenrikspolitiske størrelser, men som Friedman mangler han politisk støtte. Han står lengst til venstre i feltet.

Lindsey Stover

Forretningskonsulent Lindsey Stover har også bakgrunn fra administrasjonen til Barack Obama, nærmere bestemt departementet for veteraner. Før det var hun bla. stabssjef for kongressmann Chet Edwards fra Texas. Hun har også samlet inn store summer og har støtte fra en rekke enkeltpersoner, den mest prominente av dem tidligere kongressmann, energiminister og presidentkandidat Bill Richardson. Som flere av de andre mangler hun imidlertid noen fartstid i partipolitikken.

I tillegg stiller advokat Paul Pelletier og forsker Julia Biggins.