God morgen! Det er tirsdag 12. juni og Mor­gen­kaffen er servert.

«We’re America, Bitch.»

Definisjon av Trump-doktrinen ifølge en sentral kilde i Det hvite hus til The Atlantic.

DAGENS

1. Da Trump møtte Kim

I morgentimene norsk tid møttes president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un i Singapore. Møtet varte i rundt fem timer og resulterte i første omgang i en rekke historiske bilder:

Møtet er toppsak i det som er av medier i dag men vi kommer tilbake med reaksjoner og lignende i morgendagens utgave.

2. Justisminister Jeff Sessions hever terskelen for asylsøkere

I en tale til en sal fylt av immigrasjonsdommere mandag kunngjorde Jeff Sessions en ytterligere innstramming i immigrasjonslovgivningen. Asylsøkere er tilsynelatende en stor kilde til ulovlig innvandring, og det kan, ifølge Sessions, ikke lenger være godt nok å si at man frykter for livet om man blir sendt tilbake til hjemlandet. Videre sa Sessions at «asylum was never meant to alleviate all problems – even all serious problems – that people face everyday all over the world.» Han presiserte at denne innstrammingen er nødvendig fordi lovverket, slik det er i dag, er for vagt og åpent for tolking fra individuelle dommere som vurderer immigrasjonssaker.

Sessions avgjørelse har vakt oppsikt, blant annet fordi innstrammingen påvirker en gruppe mennesker, hovedsakelig kvinner fra mellomamerikanske land, som søker asyl på bakgrunn av flukt fra partnervold og gjengkriminalitet. Fremover blir det vanskeligere å søke asyl for en slik gruppe, da Sessions krever at det er individets ansvar å bevise over enhver tvil at det er en reel trussel i hjemlandet: «Generally, claims by aliens pertaining to domestic violence or gang violence perpetrated by non-governmental actors will not qualify for asylum,» sa Sessions, og la til at dommerne er har en plikt å håndheve de nye asylreglene. Les mer.

3. Høyesterett opprettholder Ohios praksis med å «vaske» stemmeregistre

Høyesterett bestemte tirsdag at Ohios omstridte praksis med å fjerne navn fra lister over bosatte med stemmerett kan fortsette. Ifølge delstatslovgivning kan folk som ikke har stemt på to år risikere å miste stemmeretten. I Ohio får enhver borger som ikke har stemt de foregående to årene en advarsel, som igjen følger et krav om å stemme innen de to neste årene. Hvis borgere ikke vedkjenner advarselen blir de fjernet fra stemmelistene og mister dermed stemmeretten.

Saken havnet i Høyesterett fordi mange mener dette er i strid med en føderal lov som sier at man ikke kan miste stemmeretten på bakgrunn av manglende oppmøte ved stemmelokalet. Formålet med Ohios «use it or lose it»-praksis var opprinnelig ment for å fjerne navn på fraflytter fra delstaten, men etter Høyesteretts dom denne uken frykter mange at praksisen kan bli misbrukt. Les mer.

4. Enda en primærvalgtirsdag!

Dagens valgdag forsvinner helt i skyggen av møtet i Singapore, men AmerikanskPolitikk.no er på ballen:

Hvem tar over for Trey Gowdy?

Tette oppgjør i Sin City

Primærvalg i The Old Dominion State

LES OGSÅ

«Ivanka Trump made millions in 2017 off personal brand, Trump Hotel» av Brett Samuels (The Hill): «White House adviser Ivanka Trump reportedly made close to $10 million in profit off of her personal brand and other Trump family entities in 2017, according to financial disclosure forms released Monday.» Les mer.

«Dinesh D’Souza to Compare Trump With Lincoln in Upcoming Film» av Paul Bond (The Hollywood Reporter): «In a move that could raise the suspicions of his detractors, recently pardoned Dinesh D’Souza tells The Hollywood Reporter that his next movie will liken Donald Trump to Abraham Lincoln, including a poster that morphs an image of the two U.S. presidents. The poster, unveiled here for the first time, features a U.S. flag, images of slavery, the Civil War, modern-day university riots, Lincoln’s and Trump’s face combined as one and the upcoming film’s title: Death of a Nation.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. 

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.