The Garden State kaller de den. Jadda.

I natt er det primærvalg i New Jersey, USAs tettest bebodde delstat – men med oppnavnet The Garden State.

Valglokalene i New Jersey stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid. Delstaten har to åpne seter som i dag holdes av republikanere, men som er ganske jevne på presidentnivå og hvor demokratene setter alle kluter til for å ta dem; i tillegg er det to seter hvor de – med den rette kandidaten – kan slå ut den sittende republikaneren. Men republikanerne håper også å ta tilbake et sete de tapte i 2016. De fleste fylker i denne delstaten domineres av mektige partimaskiner og for kandidatene er det viktig å få «the party line», da står de nemlig på en egen rad på stemmeseddelen.

Det første ledige setet kommer i det 2. distriktet, som omfatter hele den sørlige delen av staten inkludert Atlantic City. Republikaneren Frank LoBiondo har representert området siden 1995 og tok 59% i 2016, men stiller ikke igjen i 2018.

Hirsh Singh

For republikanerne er det tre kandidater med noen sjanse til å ta nominasjonen. Forretningsmann og ingeniør Hirsh Singh stilte opprinnelig til Senatet, men droppet ned til dette racet. Han har samlet flesteparten av distriktets mektige fylkesmaskiner bak sitt kandidatur, ikke minst fordi han lovet å bruke inntil to millioner dollar på dette valget. Imidlertid har det vist seg å være en bløff; hans velstående far finansierte i stor grad guvernørvalget i fjor, hvor han tok 10%, men reglene for finansiering av kongressvalg er mye strengere og Singh har bare skrapet sammen litt over 100.000.

Sam Fiocchi

Så har vi eiendomsmegler og tidligere fylkesråd i Cumberland County og delstatsrepresentant Sam Fiocchi, som ble slått ut i 2013, etter bare en valgperiode. Han har støtte fra fylkeslaget i Cape May, som utgjør ca. 20% av distriktet.

Seth Grossman

Til sist må nevnes advokat og tidligere fylkesråd i Atlantic County Seth Grossman, som tapte primærvalget til guvernør i 2013, med 92-8. Det var selvsagt den gang Chris Christie fortsatt var populær. I år har ikke Grossman klart å vinne støtte fra hjemfylket engang.

I tillegg stiller sikkerhetsdirektør og tidligere FBI-agent Robert Turkavage, som har sikret seg partilinjen fra Cumberland County, men ikke samlet inn nok til å utgjøre noen trussel i natt.

Demokratene har fire kandidater, men kommer til å nominere delstatssenator Jeff Van Drew, som vil være en formidabel kandidat (demokratene har siden 2004 forsøkt å overbevise ham om å stille, men han tok ikke skrittet før LoBiondo gikk av).


I distrikt 5, som ligger helt nord i staten og dekker grenseområdet mot Pennsylvania i vest og New York i øst kjemper to republikanere om å utfordre demokraten Josh Gottheimer en tidligere taleskriver for Bill Clinton, som slo ut en særs homofob republikaner med 51% i 2016.

Steve Lonegan

Den i utgangspunktet mest kjente kandidaten er nok forretningsmann og tidligere borgermester i småbyen Bogota, Steve Lonegan. Han har en viss status i de mer konservative aktivistmiljøene, men det er mulig at hans prinsipielt baserte motstand mot Trumps nominasjon vil koste ham i dette primærvalget (han var en sterk Cruz-tilhenger i 2016). Lonegan har stilt til delstatssenatet, til guvernør, til Huset og til Senatet og har tapt hver gang – noen ganger i primærvalget, andre ganger mot en demokrat. Selveste Trump tvitret om ham «loser. … Always been a nasty guy. He loses. He’s a loser.» Han har gitt kampanjen en million dollar fra egne midler.

John McCann

Den andre kandidaten er advokat og tidligere bystyremedlem i Cresskill, John McCann. Han er ikke særlig godt kjent for velgerne, men har lenge vært aktiv i fylkeslaget i Bergen County, som utgjør 72% av kongressdistriktet, og har partilinjen her og i Passaic County. Han har vært juridisk rådgiver for delstatens sheriffer, men fagforeningene for vanlige politifolk misliker ham etter en fusjon som resulterte i oppsigelser og nedskjæringer. Han er mye mer Trumpvennlig enn Lonegan.


Distrikt 7 omfatter de vestlige deler av staten med en tarm ut mot New York. Republikaneren Leonard Lance vant det 54 – 43% i 2016.

Tom Malinowski

Demokratene er lystne på å ta setet, men det fordrer trolig at de nominerer den polskfødte tidligere assisterende utenriksministeren Tom Malinowski, som har støtte fra samtlige seks fylkeslag i distriktet og har samlet inn mye penger.

I tillegg stiller aktivist og partiets kandidat i 2016, Peter Jacob (som vil appellere til Sanders-segmentet) og advokat Goutam Jois (som vant tittelen USAs morsomste advokat under et standupshow i 2012.


Distrikt 11 omfatter de nordlige, sentrale deler av staten og holdes av avtroppende republikaner Rod Frelinghuysen.

Jay Webber

Den mest kjente republikanske kandidaten er utvilsomt advokat, delstatsrepresentant og tidligere delstatspartiformann Jay Webber. Han har representert en ganske konservativ del av distriktet i delstatsforsamlingen i ti år, men er muligens i overkant konservativ for resten av dette politisk jevne setet. Han kommer fra Morris County, som utgjør 60% av velgermassen, men dette fylket har, i motsetning til de fleste andre i delstaten, ikke en egen «party line», så det er uklart om Webber har noen stor hjemmefordel.

Anthony Ghee

Nestemann er advokat, veteran og bankmann Antony Ghee, som også har tjenestegjort som militæradvokat. Han er for tiden avdelingsdirektør i Bank of America i New York og en av en håndfull afroamerikanere i partiet. Han har høstet noe kritikk for at han endret registrering fra uavhengig til republikaner kun to dager før han meldte seg på her, og for å ha stemt på Clinton i 2016. Ghee, som er ganske moderat, støttes av de to fylkeslagene Essex og Passaic, men de utgjør bare 1/3 av distriktet.

Peter De Neufville

Til sist har vi forretningsmann og veteran Peter De Neufveille, som meldte seg på aller siste dag. Han har gjennom flere år vært en bakgrunnsfigur i partiet, og var bla. en ledende pengeinnsamler for guvernør Christie. De Neufville regner seg som en «Reaganrepublikaner», så det spørs hvor hjemme han føler seg med de rådende strømningene i partiet. Han er også fra Morris County, hvilket ytterligere svekker Webbers naturlige forsprang her.

I tillegg stiller forretningsmann Patrick Allocco og advokat Martin Hewitt.

Mikie Sherrill

Demokratene vil nesten helt sikkert nominerer advokat og tidligere marinepilot Mikie Sherrill, som har alle fylkespartiene i lomma, pluss støtte fra f.eks. tidligere visepresident Joe Biden. Hun regnes som en stigende stjerne og setet som en demokratenes beste muligheter til å gjenerobre flertallet i Huset. Hun har samlet inn rundt 3 millioner dollar.

Tamara Harris

Hun får konkurranse fra venstre i form av forretningskvinne og sosialarbeider Tamara Harris. Hun har lite støtte i nærmiljøet, men fra nasjonale demokrater i Congressional Black Caucus. Hun har angrepet Sherrill på hennes nære bånd til økonomiske interesser, men en seier her vil være en nær sensasjonell støtte til de progressive kreftene i partiet.

I tillegg stiller advokat Mitchell Colbert, sosiolog Alison Heslin og collegeprofessor Mark Washburne.