Tre av demokratenes håpefulle foran primærvalget til guvernør i Iowa i natt.

Første tirsdag i juni er dagen med flest primærstater i aksjon. I denne posten beskriver vi valgene i de små delstatene Iowa, Montana, New Mexico og South Dakota.

IOWA

I Iowa er det fire kongressnominasjoner, samt flere nominasjoner til delstatsverv. Valglokalene stenger kl. 04:00 i natt, norsk tid.

Distriktet omfatter det nordøstlige hjørnet av staten og har 93% hvite velgere. Forretningsmann Rod Blum (f.1955) tok setet med en knapp seier i 2014 og har holdt en konservativ linje uten synlig hensyn til det vippesetet han representerer. Anti-Washingretorikken ga ham imidlertid 54% i 2016.

Abby Finkenauer

Demokratenes foretrukne kandidat er helt klart den 29-årige aktivisten og delstatsrepresentanten Abby Finkenauer, som ble valgt inn i 2014. Hun har fått støtte fra det meste av partiet, inkludert fagforeningene. Hun har imidlertid en mildt sagt vag biografi og har stort sett bare jobbet innen offentlige eller halvoffentlige stiftelser, med utviklingsarbeid.

Thomas Heckroth

Også tidligere kongressrådgiver Thomas Heckroth har samlet inn noe penger. Han jobbet en stund for tidligere senator Tom Harkin, før han gikk over til en jobb i det føderale arbeidsdepartementet under Obama. Senere har han vært avdelingsdirektør for bærekraftig produksjon i et klesfirma.

I tillegg stiller veteran George Ramsey og ingeniør Courtney Rowe.


Distrikt 3 omfatter det sørvestlige hjørnet av staten, inkludert delstatshovedstaden Des Moines. Republikaneren David Young (f.1968) jobbet i staben hos flere senatorer, før han ble nominert av delstatskonventet i 2014. Han tok 54% i 2016.

Cindy Axne

Tre demokrater kjemper om nominasjonen. Den ene er designer Cindy Axne, som tidligere jobbet i staben til ex-guvernør Chet Culver. Hun har samlet inn bra med penger og har en del støtte fra lokale politikere og fra abortaktivistene i Emily’s List.

Pete D’Alessandro

Så har vi politisk konsulent Pete D’Alessandro, som kjører hardt på sine bånd til senator Bernie Sanders. D’Alessandro ledet nemlig Bernies presidentkampanje i staten, som kom svært nær å slå Hillary Clintons og han har da også fått sin tidligere boss til å gjøre en vaøgkampvideo for ham. Han står helt klart lengst til venstre av de tre, men har ikke holdt følge i pengeinnsamlingen eller lokal støtte.

Eddie Mauro

Til sist har vi forsikringsmegler Eddie Mauro, som også har samlet inn bra og har en god andel lokale støttespillere. Han er trolig den mest moderate i feltet. Mauro har et kjent navn i distriktet, siden andre familiemedlemmer har vært administrasjonsminister og fylkesråder. Han tapte et primærvalg mot en sittende delstatsrepresentant i 2016.


Viseguvernør, fylkeskasserer og delstatssenator Kim Reynolds rykket opp til guvernørvervet da Terry Branstad ble utnevnt til ambassadør i Kina og hennes eneste utfordrer klarte ikke å samle inn nok underskrifter.

Cathy Glasson

På demokratisk side er det trangere om plassen, og dersom ingen tar minst 35% i natt, går avgjørelsen videre til delstatskonventet. En av favorittene var advokat og delstatssenator Nate Boulton, som hadde sterke allierte i mange fagforeninger. Han suspenderte imidlertid sin kampanje i slutten av mai, etter flere beskyldninger om seksuell trakassering og skal ikke ta mange stemmer i natt. En annen med stor troverdighet på dette feltet er sykepleier og fagforeningsaktivist Cathy Glasson, som også har støtte fra flere fagforeninger og hennes kampanje har mottatt donasjoner fra nasjonalt hold. Hun er i utgangspunktet best posisjonert til å ta de fleste av Boultons velgere.

Andy McGuire

Så har vi lege og tidligere helseforetaksdirektør og delstatspartileder Andy McGuire. Som tidligere partitopp har hun et visst nettverk av støttespillere og pengefolk, men hun er også noe kontroversiell etter sin rolle som administrator for det svært jevne primærvalget i 2016, da Hillary Clinton vant en knapp seier. McGuire hadde på det tidspunktet en historie som ihuga Clinton-supporter fra 2008, og støttespillerne til Bernie Sanders mente hun var partisk i opptakten til valget.

Fred Hubbell

Kandidaten med mest cash er utvilsomt forretningsmannen Fred Hubbell, som kommer fra en familie med «gamle penger» i Iowa – selveste guvernørboligen var egentlig et av deres herskapshus, inntil de donerte det til delstaten i 1971. Politisk er han trolig den mest moderate i feltet, men den eneste politiske erfaringen er en kortvarig periode som medearbeider for ex-guvernør Culver for ti år siden. Han har ledet på målingene, men stort sett vært et lite stykke unna å ta de gjeve 35 prosentene. Med Boultons exit kan han imidlertid greie det.

John Norris

Den siste seriøse kandidaten er tidligere delstatspartileder John Norris. Han var i flere år stabssjef for daværende guvernør Tom Vilsack, og dro med ham til DC da Vilsack ble føderal landbruksminister. Han er neppe så kjent for velgerne, men han har gode kontakter i partiapparatet og kan være et strekt navn hvis dette går til partikonventet.

I tillegg stiller tidligere borgermester Ross Wilburn, som knapt har samlet inn penger.


Demokratene har også et primærvalg til administrasjonsminister; her er veteran Jim Mowrer klar favoritt mot marketingkonsulent Diedre DeJear. Vinneren møter republikaner Paul Pate til høsten.


Mike Naig

Agronom Bill Northey (f.1959) har vært leder for den nasjonale korndyrkerforeningen og ble første gang valgt i 2006. Han tok 62% i 2014, men ble utnevt til en post i det føderale landbruksdepartementet. Northey ble erstattet av en av sine assistenter, Mike Naig.

Dan Zumbach

Andre republikanere i primærvalget er bonde og tidligere leder for den nasjonale foreningen for soyadyrkere Roy Gaesser, bonde Chad Ingels, melkebonde og tidligere leder for bondelaget Craig Lang og bonde og delstatssenator Dan Zumbach. Sistnevnte er trolig den største trusselen mot Naig, med sin lokalpolitiske erfaring.


MONTANA

Montana har interessante nominasjoner til Senatet og til Huset, men alle delstatsvalgene avholdes i presidentvalgår. Valglokalene stenger kl. 04:00 i natt, norsk tid.

Trump vant denne delstaten greit, og republikanerne håper at senator Jon Tester skal være mer utsatt enn han har sett ut som. Selv om han har et rykte som populist og moderat, har stemmegivningen vært langt til venstre, mener de. Partiet stiller fire kandidater.

Matt Rosendale

Den med høyest verv fra før er delstatsrevisor Matt Rosendale. Han synes å være knapp favoritt i natt, om ikke annet fordi han er kjent for alle velgerne i delstaten. Han har også støtte fra Club of Growth og konservative notabiliteter som Rand Paul og Ted Cruz. Det har vært noe bekymring rundt Rosendals bakgrunn, siden han opprinnelig er fra østkysten, nærmere bestemt Maryland, og fortsatt snakker med den noe forfinede dialekten derfra. Det forhindret dog ikke velgerne fra å gi ham revisorembetet i 2016 (note: navnet er noe misvisende; delstatsrevisorens oppgaver er faktisk å kontrollere forsikringsbransjen, ikke revidere delstatsregskapene).

Troy Downing

Forretningsmann Troy Downing er millionær og har spyttet en del dollar inn i egen valgkamp så langt. Hans kampanje ledes av kona til tidligere kongressmann, nå innenriksminister Ryan Zinke, som garantert hadde tatt denne nominasjonen om han ikke var blitt minister. Downing har fått kritikk for sine nære bånd til California – han eier et digert lagerhus i San Diego – og ble ikke fulltids Montanaborger før for et par år siden. Han har kludret det til for seg ved å bli anklaget for å kjøpe jakt- og fiskelisenser uten å ha rett til det og i fjor fikk han skattelette for en eiendom i California, en lette som kun gis til primærboliger. Rettssaken er berammet til juli.

Russ Fagg

Tidligere dommer Russ Fagg har ingen slike hensyn å ta, da han er fjerde generasjons født og oppvokst i delstaten. Han satt to perioder i delstatshuset og var dommer i over 20 år, før han gikk av for å stille her. Også han er dollarmillionær og har i noen grad betalt for egen kampanje. Han har fått støtte fra de to tidligere kongressmennene Rick Hill og Denny Rehberg (sistnevnte var republikanernes kanddiat mot Tester i 2012). Han har profilert seg som noe mer pragmatisk enn de to andre.

Kirurg og delstatssenator Al Olszewski har lite støtte utenfor eget distrikt og skal ikke ha penger eller organisasjon til å konkurrere i natt.

Det lille som har vært av målinger gir Rosendale en klar ledelse, men de er tatt opp på vegne av Club for Growth og må leses med varsomhet.


Delstatens eneste plass i Huset besittes av forretningsmann og tidligere guvernørkandidat Greg Gianforte, som tok 50% i et suppleringsvalg i fjor. Han lagde skandale ved å gå løs på en journalist like før valgdagen, noe som neppe bekymret mange republikanske velgere.

John Heenan

For demokratene har tre kandidater samlet inn nok penger til å utgjøre en trussel i november. Den ene er advokat John Heenan, som nok er den lengst til venste i feltet, særlig på økonomiske spørsmål. Han har samlet inn bra med penger og i tillegg gitt/lånt egen kampanje en god del.

Grant Kier

Så har vi non-profittdirektør Grant Kier, som har samlet inn mest av alle, men ikke vært i stand til å bruke så mye av egne penger. Han er geolog av utdannelse og har fått en del støtte fra nasjonale vitenskapsmiljøer. Politisk er Kier trolig den mest moderate kandidaten.

Kathleen Williams

Den siste av de seriøse kandidatene er non-profittdirektør og tidligere delstatsrepresentant Kathleen Williams. Hun er den eneste med folkevalgt erfaring, men har allikevel ligget et godt stykke bak de to andre i pengeinnsamling. Williams har våpenkontroll som en av sine viktigste saker, noe som kan senke henne i denne våpenglade delstaten i november.

I tillegg stiller advokat John Meyer og advokat Jared Pettinato. Sistnevnte har samlet inn noe cash, men skal ikke være konkurransedyktig i natt. Non-profittdirektør og tidligere delstatssenator Lynda Moss står også på stemmeseddelen, men har i realiteten trukket seg.


NEW MEXICO

New Mexico har nominasjonskamper til to av tre kongressdistrikt, samt fire av delstatsvervene. Valglokalene stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Distrikt 1 omfatter Albuquerque og området sør for byen og representeres av demokraten Michelle Lujan Grisham, som stiller til guvernør i år. Demokratene stiller med fire troverdige kandidater til å etterfølge henne, og vi tar dem alfabetisk.

Deb Haaland

Advokat og tidligere delstatspartileder Deb Haaland har lang fartstid i delstatspolitikken og var partiets viseguvernørkandidat i 2014. I tillegg til partipolitikken har hun vært svært aktiv i indianerspørsmål og vært involvert i flere organisasjoner. Hennes kandidatur støttes av Black Caucus PAC og flere kongressmedlemmer fra andre delstater. Hun fikk også mest støtte på delstatskonventet, med 35%. Hun har samlet inn godt med penger og har fått støtte fra bystyremedlem i Albuquerque Pat Davis, som trakk seg i forrige uke, men som fortsatt står på stemmeseddelen.

Damian Lara

Advokat Damian Lara har politisk erfaring fra DC som stabsmedlem for Congressional Hispanic Caucus, og som juridisk rådgiver for flere av komiteene i delstatshuset. For tiden leder han en organisasjon for hispanjolske jurister i delstaten og har noe organisatorisk støtte fra venstresiden i delstatspartiet.

Antoinette Sedillo Lopez

Non-profittdirektør og tidligere jusprofessor Antoinette Sedillo Lopez har vært aktiv i en drøss organisasjoner, sist i en non-profitt som kjempet mot familievold. Hun har lite partipolitisk aktivitet å vise til, men har samlet inn klart mest av det fem seriøse kandidatene; dette alene er nok til ikke å avskrive henne. I tillegg tok hun 25% på partikonventet, så hun er trolig favoritt sammen med Haaland. Politisk er hun antagelig lengst til venstre.

Damon Martinez

Tidligere føderal aktor Damon Martinez var rådgiver for tidligere senator Jeff Bingaman (han har senatorens støtte) og senere for daværende kongressmann Tom Udall. Han var også militæradvokat i flere år før han ble føderal statsadvokat for New Mexico. Han har gjort et nummer av at han «ble sparket av Trump» og har samlet inn brukbart med cash. Politisk er han klart mest moderat av de fire.

I tillegg stiller forretningskonsulent Paul Moya, men han skal ikke ha hverken penger eller apparat til å være konkurransedyktig i natt.

På målingene har det vært ganske jevnt mellom tre av kandidatene, med Lara et stykke etter.


Distrikt 2 omfatter de sørlige delene av delstaten, inkludert Carlsbad, Las Cruces og Roswell. Det er ett av de største distrikter i USA i utstrekning. Den republikanske kongressmannen Steve Pearce stiller til guvernør i 2018.

Yvette Herrell

For republikanerne ser kampen ut til å stå mellom to kandidater. Den ene er eiendomsinvestor og delstatsrepresentant Yvette Herrell. Hun har skaffet seg et navn som en av de meste konservative medlemmene av delstatshuset og vant støtte på delstatskonventet med 58%. Herrell tilhører en fløy av partiet som er sterkt kritisk til avtroppende guvernør Susana Martinez, og som nok er sterkest blant partiaktivistene.

Monty Newman

Den andre kandidaten er eiendomsmegler og tidligere delstatspartileder Monty Newman, som har et godt nett av pengedonorer fra sin tidligere partijobb. Han har da også samlet inn mest cash, men tok bare 26% på delstatskonventet. Det kan i stor grad skyldes at hans fløy er betraktelig mer Martinez-vennlige og han har da også fått sterk politisk og økonomisk støtte fra den kanten. Newman tapte for øvrig primærvalget her i 2008.

I tillegg stiller collegeprofessor og tidligere assisterende innenriksminister Gavin Clarkson og markedsdirektør Clayburn Griffin. Førstnevnte har samlet inn en del penger, men kan neppe konkurrere i natt.

For demokratene stiller collegeinstruktør Madeline Hildebrandt og advokat og tidligere kongressrådgiver Xochitl Torres Small. Her virker Small å være klar favoritt i natt.


Guvernør Susana Martinez (R) kan ikke stille på ny og på demokratisk side kjemper fire kandidater om å få møte før nevnte kongressmann Pierce i november.

Michelle Lujan Grisham

Nattens favoritt er advokat og kongresskvinne Michelle Lujan Grisham, som helt har dominert både pengeinnsamling og alt annet. Hun får konkurranse fra mediesjef og sønn av en tidligere guvernør Jeff Apodaca og advokat og delstatssenator Joe Cervantes, men har hatt en så overveldende ledelse på pengeinnsamling og målinger at hun er storfavoritt.


Howie Morales

Viseguvernøren nomineres uavhengig av guvernøren, men de velges sammen.

Demokratene har tre kandidater til vervet: Fylkesråd Billy Garrett, tidligere flertallsleder i delstatshuset Rick Miera og lærer og delstatssenator Howie Morales. Her er nok sistnevnte favoritt, men alle tre har en sjanse.


Delstatsrevisorembetet ble vunnet av demokratene i 2014, men han som vant, Tim Keller, ble valgt til borgermester i Albuquerque i fjor. Guvernør Martinez utnevnte en republikaner til vervet og to demokrater kjemper om å møte ham; tidligere fylkespartileder Brian Colon og delstatsrepresentant Bill McCamley.


Aubrey Dunn

Sittende kommissær for offentlige landområder, Aubrey Dunn stiller til Senatet og har til og med skiftet parti fra republikaner til libertarianer.

Tre demokrater kjemper om sitt partis nominasjon; delstatssenator George Munoz, lærer og delstatsrepresentant Stephanie Garcia Richard og direktør for delstatens forening for villdyr, Garrett VeneKlasen.


SOUTH DAKOTA

South Dakota har spennende primærvalg til både Huset til guvernørjobben. De øvrige delstatsvervene nomineres av partimøter. Valglokalene stenger kl. 03:00 i natt.

Vi starter med valget til delstatens eneste sete i Representantenes hus. Kongresskvinne Kristi Noem stiller til guvernør og republikanerne har tre sterke kandidater til å erstatte henne. Demokratene har kun en kandidat og således intet primærvalg.

Dusty Johnson

Alfabetisk er første kandidat konsulent og tidligere tjenestekommissær Dusty Johnson. Han har solid erfaring fra politikken og har tidligere arbeidet for det føderale landbruksdepartementet og som rådgiver for avtroppende guvernør Dennis Daugaard, som har gitt ham sin støtte. Johnson ble valgt til tjenestekommisjonen i 2004 og var på det tidspunktet den yngste kommisær i landet. Han ble gjenvalgt i 2010, men gikk av året etter for å bli stabssjef for Daugaard. Siden 2014 har han vært visepresident for et konsulentfirma. Politisk er han ganske moderat.

Shantel Krebs

Administrasjonsminister Shantel Krebs har også en lang tjenestid i politikken bak seg. Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2004, ble så forfremmet til delstatssenatet i 2010 og fikk sin nåværende jobb i 2014, etter at hun skviset ut den sittende ministeren på delstatskonventet. Hun er tålelig godt kjent for velgerne, til tross for at vervet ikke akkurat er det mest politiserte. I det sivile har hun jobbet i helseindustrien og som forretningskonsulent og hun eier en liten gård. Krebs ble kronet til Miss South Dakota i 1997. Politisk er hun ganske standard konservativ.

Neil Tapio

Til sist har vi forretningsmann og delstatssenator Neal Tapio. Rett etter college jobbet han i staben til tidligere senator Larry Pressler og deretter for flere firmaer, bla. storbanken Wells Fargo og en bransjeforening for etanolprodusenter. Han ble valgt til delstatssenatet i 2016. Tapio støttet Donald Trump så tidlig som i 2015 og var hans valgkampdirektør i South Dakota.

På den eneste målingen vi kjenner til av dette valget, hadde Johnson en ganske klar ledelse på Krebs.


Guvernør Dennis Daugaard (R) kan altså ikke ta gjenvalg og to prominente republikanere kjemper om nominasjonen. Som med kongressvalget har demokratene kun en kandidat og således intet primærvalg.

Kristi Noem

Den ene er før nevnte kongresskvinne Kristi Noem. Hun ble valgt til delstatshuset i 2006 og deretter til den føderale Kongressen i det republikanske jubelåret 2010, da hun slo ut den sittende demokraten. I en alder av 22 måtte hun avbryte studiene for å bistå med driften av familegården, etter at hennes far ble drept i en arbeidsulykke. Noem vant en missekonkurranse i videregående.

Marty Jackley

Den andre er delstatens justisminister Marty Jackley. Han har bakgrunn som assistent for en føderal distriktsdommer, som assiteende justisminister, privatpraktiserende advokat og i 2006 som føderal anklager for delstaten. Han ble utnevnt til justisminister i 2009 og valgt til vervet i 2010 og 2014. I tillegg til juristjobben har han en ingeniørtittel innen elektroteknikk.

Noem startet valgkampen med en klar ledelse, men de siste par-tre målingene har vist dødt løp.