Republikaner John Cox og demokrat Gavin Newsom leder guvernørvalget i California.

California er selve superstaten, med valg til Senatet, 53 seter i Huset og 8 delstatsverv i år.

Valglokalene i California stenger kl.05:00 onsdag morgen, norsk tid.

Dianne Feinstein

Senatvalget er en smule spesielt i år. For det første tar forsamlingens eldste medlem, demokraten Dianne Feinstein (84) gjenvalg til en ny seksårsperiode. Hun har representert California siden hun vant et suppleringsvalg i 1992 og før det var hun bla. borgermester i San Francisco. Feinstein er en solid liberaler, men bryter av og til med venstresiden i eget parti på utenriks- og sikkerhetspolitiske saker. Det har vært nok til at hun har fått en seriøs motkandidat fra eget parti.

Kevin de Leon

Denne kandidaten er lærer og President Pro Tempore i delstatssenatet, Kevin de Leon. Han representerer et valgdistrikt i delstatens andre erkedemokratiske by, Los Angeles. Før han ble delstatssenator underviste han immigranter i amerikansk historie og samfunnsfag og var svært aktiv i fagforeningsvirksomhet. Politisk står han klart til venstre for Feinstein, noe han ikke har lagt skjul på i valgkampen. Han beseiret henne på delstatskonventet, som var dominert av venstresiden, men har ikke vært i nærheten av å matche henne i faktiske støtteerklæringer, langt mindre i pengeinnsamlingen.

Det andre interessante er at ingen av de 13 republikanske kandidatene har et navn eller verv av interesse og mange venter at de to demokratene skal gå videre. I tillegg stiller 12 demokrater og et kobbel tredjepartier og uavhengige.


California har, som nevnt, 53 kongressdistrikter. Dog er bare to republikanske seter åpne, og kun en håndfull primærvalg for øvrig er av særlig interesse.

Tom McClintock

Vi starter i det 4. distriktet, som omfatter mye av statens sentrale strøk, inkludert Yosemite nasjonalpark, Lake Tahoe og Sierra nasjonalskog. Her har republikaneren Tom McClintock sittet trygt siden 2008, og han tok 63% i 2016. Han utfordres av en annen republikaner, regnskapsfører Mitchell White.

Jessica Morse

Tre seriøse demokrater har samlet inn nok penger til å potensielt utgjøre en trussel i år. Den ene er nasjonal sikkerhetsstrateg Jessica Morse, som fikk støtte fra delstatspartiet i februar. Hun har bakgrunn både fra forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet og bistandsdirektoratet. Hun har imidlertid fått en skrape for å ha blåst opp resumeet sitt tidligere. Morse har samlet inn over en million dollar.

Regina Bateson

Den andre er professor Regina Bateson, som er statsviter og avla sin doktorgradsoppgave ved Yale, om konsekvensene av vold i kriminalitet og borgerkriger. Hun har tidligere jobbet for utenriksdepartementet som visekonsul ved ambassaden i Guatemala. Batesons kandidatur har skapt bølger lokalt, fordi hun forut for delstatskonventet i februar lovte å ikke stille mot den kandidaten som fikk konventets støtte. Imidlertid har hun endret oppfatning, etter sigende på grunn av at sentrale krefter har forsøkt å skyve gjennom Morse, selv om de fleste lokale støtter Bateson.

For øvrig stiller geograf Roza Calderon og forretningsmann Robert Lawton.


Ted Howze

I det 10. distriktet, som omfatter sentrale strøk rundt Modesto, sørøst for San Francisco, sitter republikaneren Jeff Denham utrygt. Han tok bare 52% i 2016 og distriktet gikk svakt for Clinton. Han får republikansk motstand fra veterinær og bystyremedlem Ted Howze, som ikke har samlet inn mye penger; dog er det en liten mulighet for at han kan snike seg videre dersom de demokratiske stemmene fordeles noenlunde jevnt.

Michael Eggman

Mange av demokratene har imidlertid samlet inn godt med penger. Først stiller bonde og partiets kandidat i 2014/16 Michael Eggman på ny, etter å ha kommet nær seieren forrige gang. Han har et godt navn i området, er vel respektert og drev en god valgkamp sist. Han var imidertid sent ute med å erklære at han ville stille igjen, og vil få tøff konkurranse om nominasjonen fra folk med enda mer penger.

Josh Harder

Den suverent dyktigste pengeinnsamleren har vært forretningskonsulent og investor Josh Harder. I tillegg til pengebusinessen har han i flere perioder drevet veldedig arbeid i Afrika. Han har vært under kritikk for manglende bånd til distriktet, selv om han er født der; han har nemlig tilbragt både studietid og forretningskarriere andre steder i landet. I tillegg har han en biografi og politisk profil som krasjer ganske mye med de fleste velgerne i dette distriktet, som jevnt over er et fattig jordbruksområde.

Virginia Madueno

PR-konsulent og tidligere borgermester i småbyen Riverbank, Virginia Madueno var kjent som en forholdsvis moderat politiker, men har fått støtte fra progressive EMILY’s List og har beveget seg mot venstre i dette valget. Hun tapte et valg til delstatshuset i 2016. Pengeinnsamlingen har heller ikke vært videre vellykket.

Sue Zwahlen

Sykepleier og tidligere skolestyreleder Sue Zwahlen har også samlet inn noe, men har lånt kampanjen nok fra egne midler til å være konkurransedyktig i natt.

I tillegg stiller advokat, regnskapsfører og veteran Mike Barkley, som har tapt nominasjonen i distriktet hvert valg siden 2012 og sykepleier Dotty Nygard, som egentlig trakk seg, men forble stående på stemmeseddelen.


Distrikt 22 ligger i det sørlige, sentrale California, og inkluderer byene Clovis og Tulare. Det representeres av republikaneren Devin Nunes, som leder Husets etterretningskomite. Han tok hele 68% i 2016, men to demokrater har samlet inn nok til å drive troverdige valgkamper og dersom bølgen blir stor nok er ikke Nunes helt trygg mer, for distriktet er bare (R+8).

Andrew Janz

Jurist Andrew Janz er assisterende distriksanklager i Fresno County. Han har vært aktiv innenfor foreningsliv og veldedige organisasjoner, men i likhet med Bilatout har han ingen politisk erfaring. Han har imidlertid offisiell støtte fra delstatspartiet og fra flere lokale kongressrepresentanter og har samlet inn rundt to millioner dollar.

Bobby Bliatout

Helseforetaksleder Bobby Bliatout er sønn av innvandrere fra Vietnam, fra Hmong-folket. Han har noe bakgrunn fra landbruket og eier fortsatt et småbruk. Hovedgeskjeften er dog som direktør for en kjede helseklinikker i Fresnoområdet og i Sacramento med over 300 ansatte. Han støttes av en del lokale størrelser, men ingen på kongressnivå.

I tillegg stiller forretningsmann Rico Franco.


Det 24. distrikt, som inneholder bl.a. hele Santa Barbara fylke, representeres av demokraten Salud Carbajal som holdt setet med 53% i 2016.

Justin Fareed

For republikanerne stiller forretningsmann, kongressrådgiver og partiets 2016-kandidat Justin Fareed og ingeniør og tidligere bystyremedlem i Fresno, Michael Woody.

Fareed samlet inn mye penger i 2016 og dersom han går videre i natt kan dette muligens bli interessant i november.


Distrikt 25 ligger i det sørlige California og inneholder områdene nord og øst for Los Angeles. Det representeres av den sosialkonservative republikaneren Steve Knight. Distriktet er jevnt og han tok bare 53% i 2016.

Bryan Caforio

Tre demokrater har samlet inn nok penger til å være troverdige mot ham i 2018. Den ene er advokat og partiets kandidat i 2016, Bryan Caforio. Han har sterk støtte fra mange fagforeninger, særlig de mest venstrevridde og han har fått støtte fra guvernørkandidat Gavin Newsom. Han vil, som forrige gang, slite med påstander om carpetbagging, siden han ikke bor i distriktet, men har likefullt samlet inn rundt en million.

Katie Hill

Han har dog ikke samlet inn mest. Non-profittdirektør Katie Hill har samlet inn nesten halvannen million og har støtte fra Emily’s List og fra nasjonale krefter. Hun er trolig den mest moderate i feltet.

Jess Phoenix

Den tredje kandidaten med penger er geolog og vulkanolog Jess Phoenix, som dog ligger et godt stykke bak de to andre. Hun har samlet inn en del fra nasjonale vitenskapsmiljøer.

I tillegg stiller forretningskvinne Mary Pallant.


Distrikt 39 omfatter østlige forsteder til Los Angeles, bl.a. deler av Orange fylke. Republikaneren Ed Royce stiller ikke igjen, og en drøss kandidater fra begge partier har meldt seg. I dette distriktet er det fare for at to fra samme parti går videre.

Bob Huff

For republikanerne stiller tre seriøse kandidater. Den ene er tidligere leder av delstatssenatet Bob Huff, som representerte nesten hele distriktet i delstatssenatet. Han er den eneste seriøse republikaneren fra LA County, noe som kan være en geografisk fordel. Pengeinnsamlingen har vært ok, men ikke strålende og han har i stor grad kommet i skyggen av Kim og Nelson når det gjelder politisk støtte.

Young Kim

Tidligere delstatsrepresentant Young Kim innvandret fra Korea som barn og stiller som en ganske moderat konservativ. Hun har samlet inn mest av republikanerne og har støtte fra mesteparten av partiet, inkludert avtroppende Royce, som hun jobbet for i tyve år.

Shawn Nelson

Så har vi fylkesråd i Orange County, Shawn Nelson. Han representerer storparten av distriktet og har også mye støtte fra partiapparatet, stort sett høyre fløy. I den grad to fra samme parti går videre er det antatt at det blir Kim og Nelson.

I tillegg stiller fire republikanere; John Cullum, regnskapsfører og aktivist Phil Liberatore, bystyremedlem Andrew Sarega og bystyremedlem Steve Vargas.

Gil Cisneros

To demokrater har samlet inn styggmye penger, stort sett gjennom egenfinansiering. Den første er lotterivinner og filantrop Gil Cisneros. Han vant et saftig beløp i lotteriet for noen år siden, og har brukt mye av pengene på veldedig arbeid, før han nå stiller til valg. Han har mye av partiapparatet bak seg, inkludert mye av fagbevegelsen, men er ganske moderat.

Andy Thorburn

Hovedkonkurrent er trolig forretningsmann Andy Thorburn, som var skikkelig raddis på 60- og 70tallet. Han tjente seg rik innen forsikring og har brukt ca 3 millioner så langt. Han stiller som en mer radikal progressiv. Valgkampen mellom ham og Cisneros ble svært stygg en periode og det nasjonale partiet måtte inn og megle frem en våpenhvile.

Mai Khanh Tran

Barnelege Mai Khanh Tran har faktisk samlet inn mest penger fra pengedonorer og har sterk støtte både fra mange i partiet og fra flere fagbevegelser samt Emilys List. Hun er trolig den mest sentrumsorienterte i feltet.

I tillegg stiller advokat og tidligere Obama-rådgiver Sam Jammal, lege Herbert Lee og enken etter en tidligere kongressmann Suzi Park Leggett.


Distrikt 45 omfatter deler av Orange fylke og representeres av republikaneren Mimi Walters, som tok 59% i 2016.

Dave Min

Fire demokrater stiller, og alle virker å ha samlet inn nok cash til å være troverdige. Delstatspartiet stilte seg bak jussprofessor ved delstatsuniversitetet i Irvine, Dave Min, som tidligere jobbet i staben til demokratenes gruppeleder i Senatet, Chuck Schumer. Han har samlet inn over en million dollar, og er trolig den mest politisk moderate i feltet og han har også mest støtte i partiapparatet.

Brian Forde

Forretningsmann Brian Forde var teknologirådgiver i Obama-administrasjonen. Han er professor ved velkjente MIT og har noe støtte blant nasjonale vitenskapsmiljøer, dessuten har han samlet inn mest penger med 1.5 milloner dollar. Han har noe støtte fra de mer progressive krefter i partiet. Mot hame kan det holdes at han inntil nylig var bosatt i Boston og at han var registrert som republikaner frem til 2016.

Katie Porter

Så har vi jussprofessor Katie Porter, som er kollega av Min ved universitetet i Irvine. Hun har støtte fra senator Kamala Harris og fra en av venstresidens store ikoner, senator Elizabeth Warren, samt fra Emily’s List. Hun er trolig den mest konsekvent venstrevridde i feltet og har samlet inn omtrent like mye som Hin.

Kia Hamadanchy

Til sist stiller også tidligere kongressrådgiver Kia Hamadanchy, som bla. har jobbet for Ohio-senator Sherrod Brown. Han kjemper med Porter om å være lengst til venstre, men har samlet inn minst av de fire.


Distrikt 48 følger kysten sør for LA, og inneholder bl.a. Huntington Beach.

Dana Rohrabacher

Den republikanske kongressmannen Dana Rohrabacher tar gjenvalg, men får seriøs utfordring internt, såvel som fra demokratisk hold. Rohrabacher var taleskriver for president Ronald Reagan på 80-tallet og har representert overlappende områder siden 1989. Han tok 58% i 2016, men har utmerket seg som Putin-apologet og har dessuten møtt Wikileakssjef Julian Assange.

Scott Baugh

Den viktigste republikanske utfordringen kommer fra advokat og tidligere delstatssenator Scott Baugh, som var folkevalgt på 90-tallet før han satt ti år som fylkespartileder i Orange County. Han har samlet inn brukbart med penger og fått en del støtte fra de kreftene i partiet som er lei Rohrabachers mange sprell. Demokratene er vettskremt for at de skal bli holdt utenfor andre runde her, og har derfor rettet skytset mot Baugh, ikke Rohrabacher.

I tillegg stiller flere mindre seriøse kandidater, hvorav flere har trukket seg for ikke å splitte de republikanske stemmene for mye.

Hans Keirstead

For demokratene stiller den canadiskfødte nevroforskeren Hans Keirstead, som har fått støtte fra delstatspartiet. Han har en interessant biografi som av av verdens ledende forskere på stamceller. Keirstad fikk den offisielle støtten fra delstatspartiet og har mesteparten av partiapparatet bak seg. Imidlertid har de nasjonale demokratene fått panikk etter at flere ufordelaktive historier om Keirsteads virke som professor har kommet frem og de støtter istedet en annen kandidat.

Harley Rouda

Den kandidaten er forretningsmann og advokat Harley Rouda, som bla. har fått støtte fra mange demokratiske kongressmedlemmer i det sørlige California. Han har jobbet innen teknologibedrifter og eiendom og har samlet inn mest; i tillegg har han lagt egne midler i potten. Flere kandidater som har avsluttet sin valgkamp har også gitt sin støtte til ham.

Omar Siddiqui

En tredje kandidat er ingeniør og advokat Omar Siddiqui, som bla. har vært konsulent for FBI. Han står noe til høyre for de to andre og har ikke samlet inn så mye, men har brukt nok av egne penger til å føre en troverdig kampanje.

I tillegg stiller forretningsmann Michael Kotick, arkitekt Laura Oatman, teknologidirektør Rachel Payne, aktivist Deanie Schaarsmith og pilot Tony Zarkades.


Distrikt 49 inneholder kyststripen mellom det sørlige Orange fylke og ned gjennom San Diego fylke, inkludert Carlsbad og Oceanside. Republikaneren Darrell Issa stiller ikke til gjenvalg, etter han såvidt vant i 2016. Også her kan et parti fort bli utestengt fra runde nr. 2.

Rocky Chavez

Fire seriøse republikanerne stiller. Den første er veteran og delstatsrepresentant Rocky Chavez, som har representert distriktet i snart seks år. Han har yrkesbakgrunn fra US Marines. Chavez jobbet flere år i staben til guvernør Arnold Schwarzenegger og han har The Terminators støtte for sitt kandidatur. Han har alltid vært en ganske moderat republikaner, og demokratene har da også finansiert reklamer rettet mot republikanske primærvelgere som minner dem om hvor liberal han er. Denne skikken er i USA kjent under den charmante betegnelsen «ratfucking».

Kristin Gaspar

Så har vi fylkesråd og forretningskvinne Kristin Gaspar, som slo ut en demokrat i 2016, samtidig som Clinton vant presidentvalget i valgdistriktet. Han ble valgt som ganske moderat, men har dratt kraftig mot høyre i dette valget. Hennes blatante forsøk på klatring, under to år etter at hun vant sitt første embete, har gjort at hennes støtte i partiapparatet har vært så som så, men hun har borgermesteren i San Diego, Kevin Faulconer på sin side.

Diane Harkey

Skattekommissær Diane Harkey virker å være favoritten hos de fleste i partiet og hun støttes av avtroppende Issa – i tillegg har hun offisielle backing fra fylkespartiene i både Orange og San Diego. Før hun ble valgt inn i skattekommisjonen var hun delstatsrepresentant for et distrikt i Orange County-delen i seks år. Hennes fokus er først og fremst på fiskal konservatisme.

Brian Maryott

Til sist har vi finansrådgiver og bystyremedlem Brian Maryott, som har mest penger av republikanerne, i stor grad pga selvfinanisering. Han er bystyremedlem i San Juan Capistro, en liten by i Orange County. Han er den mest Trump-vennlige av de fire seriøse.

I tillegg stiller lege David Medway, takstmann Craig Nordal, nevroaudiolog Mike Schmitt og advokat Joshua Schoonover.

Doug Applegate

For demokratene stiller advokat, veteran og 2016-kandidat Doug Applegate igjen. Han kom svært, svært nær forrige gang og har støtte fra bla. nasjonale veterangrupper i sitt andre forsøk. Han forsøker å innta rollen som mest radikal blant demokratene og har støtte fra noen fagforeninger.

Sara Jacobs

Politisk rådgiver Sara Jacobs har bakgrunn fra Obamas utenriksdepartement og jobbet i tillegg for Clintons presidentkampanje. Hun er barnebarn av en av grunnleggerne av Qualcomm, som er blant USAs største bedrifter og bestefar har finansiert en såkalt SuperPAC for å støtte hennes kandidatur. Hun har også benyttet sine forretningsforbindelser til å samle inn to milloner dollar. Jacobs støttes av Emily’s List og to av de tre demokratene i San Diego-området. Hun har imidlertid fått kritikk for å prøve å «kjøpe» setet og for å utnytte familiens rikdom.

Paul Kerr

Dernest stiller eiendomsinvestor Paul Kerr, som har sopt inn hele 3.5 millioner, samt egenfinansiert en halv million. Han har en interessant biografi; født fattig, gikk inn i forsvaret og jobbet seg deretter opp til en av områdets største eiendomsmagnater. Han støttes av kongressmann Scott Peters, men generelt har støtten fra partiet vært så som så.

Mike Levin

Til sist har vi advokat Mike Levin, som har vært aktiv innen partiet i flere år og derfor har støtte fra svært mye av partiapparatet samt fra mye av fagbevegelsen og miljøorganisasjonen Sierra Club. Han har samlet inn nesten to milloner dollar.

I det hele tatt er det et trekk ved valgene i California, og kanskje særlig i dette distriktet at demokratene samler inn mer penger enn republikanerne, og dette er vel det distriktet der det er størst sjanse for at to demokrater går videre.


Duncan Hunter

Distrikt 50 omfatter områdene øst og nord for selve San Diego by og representeres av republikaneren Duncan Hunter, som tok 63% i 2016. Han tok over setet fra sin far, som satt fra 1981 til 2009. Junior har havnet i trøbbel med FBI, som etterforsker ham for misbruk av kampanjemidler. I tillegg hviskes det om både utenomekteskapelige forhold og alkoholproblemer. Hunters pengeinnsamling har tørket inn betraktelig, men han har offisiell støtte fra delstatspartiet.

Bill Wells

Han utfordres av psykolog, forretningsmann og borgermester i El Cajon Bill Wells. Han har en interessant biografi med å jobbe seg ut av fattigdom som ung. Wells ble valgt til bystyret i 2008 og ble utnevnt til borgermester i 2013, før han ble valgt i 2014. Han er en seriøs kandidat, men kun 7% av distriktet ligger i El Cajon (hoveddelen av byen ligger i det klart demokratiske 53. distriktet), så han startet uten så mye til navn blant de fleste velgerne og selv om han har trukket noe av etablissementet bort fra Hunter er han fortsatt i mindretall i partiet.

I tillegg stiller stiller forretningsmann Shamus Sayed, som driver en oversettelsesbusiness.

Josh Butner

Tre demokrater stiller. Den ene er veteran, skolestyremedlem og forretningsmann Josh Butner. Han tilhørte elitegruppen SEAL i forsvaret og har en biografi som passer godt inn i det som demokratene prøver å bygge opp rundt kandidater over hele USA. I California er imidlertid delstatspartiet såpass langt til venstre at en militær bakgrunn ikke nødvendigvis er noe pluss. Han har samlet inn bra med penger, men henger etter sin hovedmotstander både i støtte og i cash.

Ammar Campa-Najjar

Hovedkonkurrenten er kommunikasjonskonsulent Ammar Campa-Najjar, som var praktikant i Det hvite hus under Obama og jobbet i tillegg som kommunikasjonsrådgiver for arbeidsdepartementet. Han har støtte fra delstatspartiet og har samlet inn enda mer enn Butner. Han står også klart til venstre og kan komme til å slite i november fordi han tilbragte fire på Gazastripen som barn og hans bestefar var en av terroristene i Munchen i 1972.

Til sist stiller eiendomsmegler Patrick Malloy, som tok knappe 37% mot Hunter i 2016, men som ikke har samlet inn noe særlig denne gangen.


California har altså åtte delstatsverv og de to øverste blir ledige, på grunn av lovbestemte begrensninger på hvor ofte man kan gjenvelges.

Jerry Brown

Den demokratiske guvernøren Jerry Brown, som hadde rykte som en småsprø hippie da han styrte staten på 70-tallet har i sitt comeback vært en ganske så sober og fornuftig politiker. Hans jobb har ofte vært å punktere de mest sinnssvake forslag fra venstresiden i eget parti, særlig de som har med økonomi å gjøre. Tre seriøse demokrater og to seriøse republikanere stiller, i tillegg til en ugudelig mengde demokrater, republikanere, tredjepartier og uavhengige.

Gavin Newsom

Favoritten er utvilsomt viseguvernør Gavin Newsom. Han har bakgrunn fra forretningslivet, nærmere bestemt startet han opp en vinbutikk rett etter at han var ferdig på universitetet. Den har nå blomstret opp til (i skrivende stund) 23 utsalg, vingårder, restauranter og hoteller og har tillatt Newsom å bedrive sine politiske aktiviter uten å bry seg om slike ting som penger. Han ble valgt til borgermester i überliberale San Francisco i 2003 og til tross for at han hele tiden har vært langt ut på venstresiden i det amerikanske politiske landskapet (han gjennomførte likekjønnede ekteskapsseremonier selv om delstatsloven forbød det), tilhørte han den moderate fløyen i byen. Han har ledet på alle målinger, men er fortsatt langt unna 50% så en andre runde mot en partifelle kan bli interessant. Det har lenge gått rykter om at Newsom er glad i damene, og det er mange som i det stille bare venter på at han skal få en #metoo-sak eller ti i fleisen.

Antonio Villaraigosa

Den som stort sett har vært den nest sterkeste demokraten er tidligere borgermester i LA og Speaker i delstatshuset Antonio Villaraigosa. Han er sønn av en mexikansk innvandrer og jobbet seg gjennom advokatstudiet samtidig som han underviste. Han var deretter advokat for lokale utdanningsforbund, før han ble valgt til delstatshuset i 1994. Han var også leder for lokallaget av borgerrettsorganisasjonen ACLU og prøvde seg på borgermestervalget i LA i 2001, men tapte i andre runde. Villaraigosa ble så valgt i 2005 og gikk av i 2013. Politisk står han klart til høyre for Newsom (han har bla. fått mye pengestøtte fra friskolebevegelsen) og han håper nok at det skal gi republikanske stemmer i andre runde. I tillegg håper han på støtte fra de sørlige deler av delstaten i motsetning til Newsom (og Chiang), som begge trekker stort i området rundt San Francisco.

John Chiang

Den tredje demokraten er finansminister John Chiang. Han er sønn av taiwanske innvandrere og har utdanning innen finans og juss. Han gikk på universitetet med forsikringskommissær Dave Jones, og de to har vært venner siden. Chiang jobbet tidligere for bla. guvernør Gray Davis og senator Barbara Boxer. Så fulgte en politisk karriere som medlem av delstatsskattenemnden, før han ble valgt til delstatsrevisor i 2006 og finansminister i 2014. Etter bare en periode forsøker han altså å bli guvernør. Chiang er og blir en tallknuser og teknokrat og selv om han muligens er akkurat det California trenger, har han nok falt mellom to stoler i valgkampen.

I tillegg er tidligere skoleinspektør Delaine Eastin og tidligere valgkamptopp for Hillary Clinton i 2016, Amanda Renteria seriøse kandidater. De har imidlertid hengt kraftig etter, både i pengeinnsamling og politisk støtte og skal ikke være faktorer i natt.

Travis Allen

Republikanerne har to seriøse kandidater. Den ene er finansplanlegger og delstatsrepresentant Travis Allen. Han ble først valgt til delstatshuset i 2012, i et distrikt som omfatter Huntington Beach og hvor han slo ut en sittende republikaner. Han er en særs tradisjonell republikaner i en delstat der det ikke nødvendigvis slår så veldig godt an blant velgerne, ja han er faktisk en av de mest konservative i Huset. I tillegg har det kommet flere påstander mot ham om seksuell trakassering, men ingenting som så langt har festet seg.

John Cox

I tillegg stiller advokat, regnskapsfører og forretningsmann John Cox. Han har bak seg et par forgjeves forsøk på å bli valgt til Kongressen… fra Illinois, der han bla. var fylkespartileder i Cook County. i tillegg stilte han til president i 2008. Han har imidlertid godt med penger, og har soyttet inn flere millioner dollar av egen lomme. Han er dessuten flere hakk mer liberal enn Allen (han er f.eks. motstander av dødsstraff), og skulle derfor være mer valgbar. Til tross for at han ikke støttet Trump i 2016, har presidenten selv anbefalt ham for primærvelgerne i California.

De siste målingene har vist Newsom med klar ledelse, og Cox som nummer to. Det er imidlertid jevnt om andreplassen mellom Cox, Allen, Villaraigosa og Chang, så ingen bør være sjokkerte uansett hvem av dem som går videre.


Vise­gu­ver­nøren nomi­neres og velges separat fra guvernøren. Vervet blir altså ledig fordi Newsom ikke kan ta gjenvalg og går for opprykk.

Jeff Bleich

For demokratene stiller fire seriøse navn, Først ut er advokat og tidligere ambassadør Jeff Bleich, som også har universitetsregent på rullebladet. Han er fra San Francisco og har mye støtte fra de velstående teknologimiljøene der oppe, i tillegg til en god del generell politisk støtte fra partiapparatet. Han er muligens den mest verdiliberale av de fire demokratene.

Cameron Gharabiklou

Så har vi advokat Cameron Gharabiklou, som har samlet inn mindre penger og færre støtteerklæringer enn de tre andre. Han har imidlertid ført en seriøs valgkamp og kan trekke en del stemmer på sin konsekvent progressive ideologi.

Ed Hernandez

Dernest kommer optometrist og delstatssenator Ed Hernandez, som i utgangspunktet var favoritten her. Selv om han har fått en del støtte, bla. i sin hjemby LA, har hverken pengeinnsamling eller politisk støtte vært så sterk som han hadde håpet på. I tillegg har hans forsøk på å gi medisinske fullmakter også til andre helbrederyrker enn leger gjort at han har fått legeforeningen i delstaten på nakken.

Eleni Kounalakis

Til sist har vi forretningskvinne og tidligere Ungarn-ambassadør Eleni Kounalakis, som har samlet inn mest av alle, mye på grunn av egne midler. Hun har dertil fått mye hjelp av en PAC som finansieres av hennes velstående far. Hun har også det meste av støtten fra partiapparatet.

I tillegg stiller flere kandidater uten sjanser.

Cole Harris

På republikansk side er favoritten forretningsmann Cole Harris, som meldte seg på rett før fristen gikk ut. Han var på det tidspunktet politisk ukjent, men 2 millioner i egne penger har gjort at han har fått delstatspartiets offisielle støtte.

Lydia Ortega

Vi må dog nevne professor og økonom Lydia Ortega, som har en interessant biografi. Hun arbeidet seg ut av fattigdommen og er en liten stjerne i konservative miljøer for sin utrettelige kamp mot tiltaksløshet og sløsing i offentlige hjelpeprogram.

I tillegg stiller en håndfull sjanseløse.


Vervet som finansminister blir også ledig, i det Chiang altså prøver seg på toppjobben. To demokrater og to republikanere stiller.

Fiona Ma

For demokratene stiller skattekommissær og tidligere delstatsrepresentant Fiona Ma, som har samlet inn dugelig med penger og har mesteparten av partiapparatet bak seg. Hun er den med mest erfaring som folkevalgt og har vært kandidat helt siden mai 2016 og kjører hardt på erfaring og kompetanse. Ma er storfavoritt til å ta førsteplassen, men det kan bli tøffere i andre runde.

Vivek Viswanathan

Hun får konkurranse fra advokat og tidligere guvernørrådgiver Vivek Viswanathan. I motsetning til Ma profilerer han seg med sin ungdom (han er 31) og sine påståtte politiske evner. Han har imidlertid lite støtte i partiet og sliter med at han er dårlig kjent for velgerne.

For republikanerne stiller regnskapsfører, tidligere tjenestekommissær og partiets kandidat her i 2014, Greg Conlon og investor og bystyremedem Jack Guerro. Jeg kan ikke se at noen av dem har en sjanse i havet, men det er mulig at en av dem går videre til andre runde.


Xavier Becerra

Justisministervervet ble ledig da Kamala Harris ble valgt til Senatet i 2016 og hun ble erstattet av jurist og kongressmann Xavier Becerra (f.1958). Han har vært en av de mest aggressive anti-Trump justisministre i landet og er blitt beskyldt for å ha politisert vervet kraftig, selv for liberale California. I tillegg er det svært åpenbart at han har ambisjoner langt ut over den nåværende jobben. Han har allikevel samlet mesteparten av partiet bak seg og har samlet inn godt med penger.

Dave Jones

Han utfordres internt av advokat og forsikringskommissær Dave Jones. Han hadde blikket mot denne jobben helt siden han ble gjenvalgt i 2014 og er noe mer moderat og teknokratisk enn Becerra. Han har da også kritisert politiseringen av jobben og lovet å rette mer fokus på de aspekter av den som Becerra har ignorert. Han har samlet inn godt med penger og fått overraskende god politisk støtte.

Steven Bailey

Det er imidlertid også to republikanere i kampen, og det er gode sjanser for at en av dem går videre sammen med Becerra. Den ene er den pensjonerte dommeren Steven Bailey, som har offisiell støtte fra delstatspartiet. Han har imidlertid slitt med negative overskrifter i forbindelse med dommergjerningen, der han er under etterforskning for inhabilitet ved flere anlednnger.

Eric Early

Den andre er advokat Eric Early, som stiller som en mer Trump-vennlig kandidat, med fokus på innvandring.

Dersom en av de to republikanerne går videre mot Becerra, er løpet kjørt. Dersom Jones derimot skulle klare å ta seg videre, kan dette fort bli spennende.


I tillegg er det kamp om Jones nåværende jobb som forsikringskommisjonær. Tre kandidater har sjansen til å gå videre.

Steve Poizner

Den ene er tidligere forsikringskommmisjonær og republikaner Steve Poizner. Han hadde jobben fra 2007 til 2011 og var en svært moderat republikaner den gang. Han stilte til guvernør i 2010, men det året ble nominasjonen nærmest kjøpt opp av den søkkrike forretningskvinnen Meg Whitman. I år stiller han som uavhengig. Han var direktør i Silicon Valley før han slo seg på politikken og er personlig velstående så han skal være favoritt til å gå videre og har faktisk en sjanse til å bli valgt også.

Ricardo Lara

To demokrater kjemper om å få gå videre med ham; den ene er delstatssenator Ricardo Lara, som i sin tid var hovedarkitekten bak et forslag om å innføre offentlig finansiering av hele delstatens helsevesen, et forslag som ville kostet skattebetalerne store summer. Han har mye av partiapparatet bak seg, og stiller som en skamløs progressiv, men hans stil og hans radikalisme har ført til at et signifikant mindretall har sett seg om etter andre kandidater.

Asif Mahmood

Den kandidaten kan vise seg å være lege og immigrant fra Pakistan, Asif Mahmood. Han står også godt til venstre, men har en mer spiselig stil enn Lara og har i tillegg en biografi som appellerer til venstresiden. Til tross for at han er en politisk novise har han samlet inn godt med penger og fått overraskende sterk støtte fra mange i partiet.


Vervet som delstatens skoleinspektør er også ledig, etter åtte år under lærer Tom Tor­lakson. Dette vervet er formelt partiløst, men har i realiteten vært dominert av offisielle eller halvoffisielle demokrater.

Tony Thurmond

To kandidater har sjanse til å vinne og kommer ganske sikkert til å gå videre. Den ene er den demokratiske delstatsrepresentanten Tony Thurmond, som stiller som en klar favoritt blant delstatens mektige lærerforeninger. Han er en uttalt motstander av friskoler og alle forsøk på å reformere den offentlige skolen. Thurmond er fra det svært progressive området sentrert rundt Berkeleyuniversitetet og har offisiell støtte fra delstatspartiet.

Marshall Tuck

Hovedmotstander er forretningsmannen Marshall Tuck. Han stilte også i 2014, og tok 48% i andre runde den gangen. Han er betraktelig mer positiv til reformforslag og har tidligere vært direktør for en friskole i Los Angeles. Tuck har en del støtte blant moderate demokrater og trolig også blant republikanske velgere.