Bill Clintons presidentbibliotek er en turistattraksjon i Little Rock, Arkansas.

I natt avholdes det primærvalg i Kentucky, samt første runde i Arkansas. Ingen av statene har senatsvalg og kun Arkansas har delstatsvalg.

ARKANSAS

I Arkansas er det altså første runde av nominasjonene. Valglokalene stenger kl. 02:30 i natt, norsk tid og dersom ingen tar over 50% går det hele videre til avsluttende runde 19. juni. Delstaten har ikke senatsvalg i år og de færreste nominasjonskampene til Huset eller delstatsvervene er egentlig av særlig interesse.


French Hill

I det 2. kongressdistrikt, som inneholder de sentrale deler av staten og inkluderer delstatshovedstaden Little Rock, har demokratene et nominasjonsvalg for å plukke utfordreren til den republikanske kongressmannen French Hill. Han tok 58% sist og setet er bare R+7, og kan således være sårbart for en demokratisk bølge, som vi har sett en del tegn til.

De demokratiske kandidatene er lærer Gwendolynn Combs, prosjektmanager Jonathan Dunkley, lærer og bonde Paul Spencer og advokat og delstatsrepresentant Clarke Tucker.

Paul Spencer

Spencer, som ved siden av lærergjerningen har en liten gård der han gror pecannøtter og avler bier, har samlet inn en del penger. Han har imidlertid null folkevalgt erfaring å skilte med. Valgkampsakene er etikkreform lokalt (noe han lenge har kjempet for) og å utvide Medicare-ordningen til å bli universell.

Clarke Tucker

Mange av de mektige pengedonorene har imidlertid ventet på at en mer etablert kandidat skulle komme, og de fikk sin mann i Tucker. Han ble valgt til delstatshuset i 2014 og har vært ansett som en stigende stjerne i partiet, med en viss evne til å samarbeide med republikanerne. Han har demonstrert evne til å samle inn mye penger og er dreven på sosiale medier.


Republikanerne har dessuten en nominasjonskamp om det åpne vervet som administrasjonsminister. Her stiller delstatsrepresentant Trevor Drown mot landkommissær John Thurston.

John Thurston

Thurston ble valgt til landkommissær i det republikanske jubelåret 2010; den første republikaner som innehar vervet siden det ble opprettet i 1874. Av utdanning er han teolog og han arbeidet i flere år som fengselsprest og deretter nærmest som altmuligmann for en menighet i Little Rock. Hans kandidatur og seier i 2010 kom som en overraskelse på de fleste.

Trevor Drown

Drown stilte som uavhengig kandidat og tok 3% i senatsvalget i 2010. Deretter ble han republikaner og ble valgt til delstatshuset i 2014. Han har militær bakgrunn fra spesialstyrkene, som såkalt «Green Beret» og tjenestegjør fortsatt i nasjonalgarden. Drown driver i tillegg en liten forretningsaffære og jobber tidvis i familiens skogvirksomhet.


KENTUCKY

Kentucky avholder sin nominasjon over bare en runde. Alle de sittende kongressrepresentantene stiller til gjenvalg og det er lite spenning knyttet til primærvalgene, bortsett fra i ett, kanskje to av dem. Det er ingen senats- eller delstatsvalg i år. Valglokalene i den østlige delen av delstaten stenger ved midnatt og i de vestlige kl 01:00 i natt, norsk tid.


Vickie Glisson

Distrikt 3 omfatter delstatens største by, Louisville med forsteder. For republikanerne stiller Mark Craven, tidligere helse- og familieminister Vickie Glisson og eiendomsmegler Rhonda Palazzo. Den eneste som kan gi kongressmann John Yarmuth (D) noen motstand i november vil være Glisson, og selv det skal holde hardt.


Distrikt 6 omfatter Lexington og delstatshovedstaden Frankfort og representeres av republikaneren Andy Barr, som erobret setet fra en demokrat i 2012.

Amy McGrath

Demokratene har et interessant nominasjonsoppgjør mellom et par sluggere. Partiet brukte mesteparten av fjoråret på å hype kandidaturet til tidligere oberstløytnant Amy McGrath, som var den første kvinnelige US Marine til å fly jagerflyet F-18 i kamp. Hun var i forsvaret i 20 år og deltok i kamper både i Afghanistan og Irak. Hun har den type biografi demokratene higer etter i ellers republikanske stater som Kentucky, men det kan holdes mot henne at hun aldri har drevet valgkamp og aldri vært folkevalgt. Dessuten er hennes bånd til Kentucky ikke av de sterkeste etter 20 års fravær.

Jim Gray

Mange demokrater ombestemte seg tidlig i desember, da partiets senatskandidat mot Rand Paul i 2016, forretningsmann og borgermester i Lexington Jim Gray annonserte at han ville stille, etter langs tids masing fra sentrale demokrater (McGrath var så forbannet på denne rekrutteringen at hun en stund vurderte å stille som uavhengig). Gray tok riktignok bare 43% mot Paul, men det var likefullt 10% mer enn Hillary Clinton fikk i delstaten og viktigere; han vant dette kongressdistriktet med 4%. Han har det McGrath mangler – erfaring fra valgkamp og erfaring fra folkevalgte verv.

Reggie Thomas

I tillegg skal vi ikke helt se bort fra advokat og delstatssenator Reggie Thomas. Han er en av to afroamerikanere i Senatet, som han har vært medlem av siden han vant et suppleringsvalg i 2014. Han har forsøkt å kjøre på sine bånd til lokalmiljøet, i kontrast til McGrath, men har ikke klart å holde følge med de to andre i pengeinnsamlingen.

I tillegg stiller Theodore Green, forretningsanalytiker Daniel Kemph og pensjonist Geoff Young.