Viseguvernør Casey Cagle og administrasjonsminister Brian Kemp er de to mest prominente republikanske guvernørkandidatene.

I natt avholder ferskenstaten Georga første runde av sitt nominasjonsvalg. Dersom ingen tar over 50%, går det hele videre til en ny runde 24. juli.

Valglokalene stenger kl. 01:00 i natt, norsk tid.

Karen Handel

Det er ikke mange spennende nominasjoner til Kongressen, men et par er det da. Vi starter med det 6. distriktet, som ligger i Atlantas nordlige forsteder. Den oppmerksomme leser vil muligens huske alt oppstusset rundt suppleringsvalget til dette distriktet i juni 2017. Vinneren den gang var republikaneren Karen Handel. Hun tok dog bare 52%, og selv om hennes motstander fra den gang, Jon Ossoff, ikke stiller, er det noen andre sterke motstandere i år.

Lucy McBath

En seriøs demokrat er forretningsmann Kevin Able, som i noen grad har finansiert egen valgkamp. En annen er tidligere nyhetsoppleser for en lokal CBS-stasjon, journalist Bobby Kaple. Han har et kjent navn og et kjent ansikt og har også lånt kampanjen egen penger. Den siste som kan utgjøre en trussel for Handel er forretningskvinne og våpenkontrollaktivist Lucy McBath.

I tillegg stiller managementkonsulent Steven Knight Griffin.


Rob Woodall

Advokat og republikaner Rob Woodall tok 61% i 2016, men mange demokrater virker å tro at han kan være utsatt i år, i det 7. distriktet, som inkluderer nordøstlige deler av Atlanta, samt forsteder. Distriktet skrumpet inn fra å gi Mitt Romney en trygg 60 – 48 seier, til en betraktelig knappere 51 – 45 til Trump, så demokratene vil i det minste forsøke seg her.

Carolyn Bordeaux

Hele seks demokrater stiller, hvorav tre har samlet inn nok til å utgjøre en mulig trussel i november. De tre er professor og tidligere budsjettdirektør for delstatssenatet Carolyn Bordeaux, skoledirektør David Kim og forretningsmann og advokat Ethan Pham.

I tillegg stiller risikomanager Kathleen Allen, budsjettanalytiker Melissa Davis, og advokat Steve Reilly.


De virkelig heftige oppgjørene kommer dog til et par av delstatsvervene.

Casey Cagle

Særlig den republikanske guvernørnominasjonen er interessant. Guvernør Nathan Deal kan ikke stille på ny og viseguvernør Casey Cagle har, etter tolv år i sin nåværende jobb, endelig bestemt seg for å gå for opprykk. Han har bakgrunn som delstatssenator og forretningsmann. Han har i de foregående tolv årene fremstått som en forholdsvis rimelig og ansvarlig politiker og er definitivt den mest populære kandidaten i partiestablishmentet.

Brian Kemp

Ifølge målingene er hovedkonkurrenten delstatens administrasjonsminister Brian Kemp, også han tidligere delstatssenator og forretningsmann. Han har sterkt omfavnet et trumpsk budskap og lover å forsvare grensene, selv om Georgia er langt unna Mexico.

Hunter Hill

Forretningsmann, veteran og tidligere delstatssenator Hunter Hill har på noen målinger knivet med Kemp om andreplassen. Han har bakgrunn fra flere år i hæren og da han ble sivilist startet han et coachingfirma for næringslivet. Han slo ut en sittende republikaner på andre forsøk i 2012 og ble gjenvalgt i 2016, men gikk av for å fokusere på guvernørvalget.

Clay Tippins

Forretningsmann Clay Tippins har hengt litt etter på målingene. Også han har militær bakgrunn, som SEAL-soldat og vært adm. dir og visepresident i et par større firmaer. Han har ført en litt annereledes valgkamp, med særlig vekt på å ville modernisere delstaten og særlig administrasjonen av den. Han er dessuten for legalisering av hasj og har nektet å støtte et forslag om religiøs frihet som motstanderne mener er en unnskyldning for å diskriminere mot homofile.

Stacey Abrams

På demokratisk side er det et tett oppgjør mellom to sterke kvinner. Den ene er advokat, forretningskvinne og tidligere delstatsrepresentant Stacey Abrams. Hun ble valgt til delstatshuset i 2006 og representerte et distrikt i Atlanta. Hun var leder for demokratenes gruppe fra 2011. Abrams har støtte fra de tre demokratiske kongressmedlemmene fra Atlantaregionen og har ledet på meningsmålingene.

Stacey Evans

Den andre demokraten er advokat og tidligere delstatsrepresentant Stacey Evans. Hun ble valgt inn i 2010 og representerte et distrikt rett nordvest for Atlanta. Evans ligger ørlite til høyre for Abrams politisk og støttes av bla. tidligere guvernør Roy Barnes, men også den svarte borgermesteren i Atlanta, Keisha Lance-Bottoms. Hennes strategi er å vinne over uavhengige og moderate republikanere, mens Abrams fokuserer mer på å få allerede demokratisk minoritetsvelgere til stemmeurnene.


Viseguvernørjobben blir altså åpen og republikanerne har tre seriøse kandidater: Delstatsrepresentant og helsedirektør Geoff Duncan og forretningsmennene og delstatssenatorene Rick Jeffares og David Shafer.


Jobben som administrasjonsminister blir også ledig. For republikanerne stiller forretningsmann og delstatsrepresentant Buzz Brockway, advokat og tidligere borgermester David Belle Isle, advokat og delstatssenator Josh McKoon og sivilingeniør og delstatsrepresentant Brad Raffensperger.

John Barrow

For demokratene stiller advokat og tidligere kongressmann John Barrow, som hadde et rykte som moderat da han satt i Huset, og flere ganger avverget iherdige republikanske forsøk på å ta setet hans. Han måtte endelig gi tapt i 2014, men prøver nå å gjøre politisk comeback.

I tillegg stiller politisk konsulent og tidligere delstatsrepresentant Dee Dawkins-Haigler og skattekommisær R. J. Hadley.


Jay Florence

Den republikanske forsikringskommissæren Ralph Hudgens tar ikke gjenvalg og hans parti har tre kandidater til å etterfølge ham. De tre er tidligere assisterende forsikringskommissær Jim Beck, assisterende forsikringskommissær Jay Florence og eiendomsmegler og farmasøyt Tracy Jordan.


Richard Woods

Delstaten har også et verv som skoleinspektør – eller kanskje helst utdanningsminister. Tidligere lærer, rektor og forretningsmann Richard Woods vant sitt første valg i 2014 med 55%. Han utfordres internt av sin forgjenger i embetet, John Barge og utdanningskonsulent Sonia Francis-Rolle.

For demokratene stiller leder for delstatens utdanningsforbund Sid Chapman, pastor og veteran Sam Mosteller og veteran og tidligere leder for det nasjonale foreldrerådet Otha Thornton.