Welfare er en ‘ghost town’ nordvest for San Antonio.

I natt avholdes andre og avgjørende runde i Texas, for de valgene som ikke ble avgjort i mars.

Valglokalene i Texas stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid. I denne delstaten går alle primærvalg der ingen tar over 50% til en andre runde. Ren dovenskap gjør at mesteparten av innholdet her er rent oppgulp fra første runde, med noen få nyheter slengt inn her og der.

Vi starter med distrikt 2, som ligger i Houston, og representeres av republikaneren Ted Poe. Han tar ikke gjenvalg og en drøss republikanere kjempet om seieren i mars.

Kevin Roberts

Advokatkontorleder og delstatsrepresentant Kevin Roberts tok 33% i første runde og representerer i stor grad etablissementet i dette valget. Han var den eneste folkevalgte som kjempet om nominasjonen og han har støtte fra store deler av det lokale partiapparatet, selv om han er en moderat politiker i Texas-sammenheng. Penger har han også samlet inn. Roberts holdes av de fleste som knapp favoritt i natt, men er på ingen måte garantert seier.

Dan Crenshaw

Andreplassen gikk til veteranen Dan Crenshaw, som tok 27%. Han snek seg såvidt foran hun som tok tredjeplassen, aktivisten Kathleen Wall, som altså brukte rundt 6 millioner dollar på å demonstrere at et vandrende nek ikke kan kjøpe seg en plass i Huset. Litt betryggende i disse vanskelige tider. Crenshaw har klart mindre penger enn Roberts, men satser på at bakgrunnen som SEAL-soldat og at han mistet øyet i kamp for fedrelandet vil hjelpe ham til seier. Han har i andre runde fått støtte fra bla. Club for Growth og fra ex-guverr Rick Perry.


Det femte distriktet ligger rett utenfor Dallas og holdes av republikaneren Jeb Hensarling. Også han vinker farvel i januar og også her var det hard kamp om den republikanske nominasjonen.

Lance Gooden

Her vant forretningsmann og delstatsrepresentant Lance Gooden første runde med 30%. Han er den eneste nåværende folkevalgte, men han tapte primærvalget i 2014 og vant det knapt i 2016, så det er uvisst hvor populær han egentlig er i sitt hjemdistrikt, som uansett bare utgjør ca. 40% av kongressdistriktet. Han har støtte fra en lang rekke lokale borgermestere og sheriffer, men få virkelige tungvektere. Gooden har omfavnet sin status som establishmentpolitiker og mener han vil være den mest effektive kongressrepresentanten.

Bunni Pounds

Andreplassen gikk til fundraisingkonsulent Bunni Pounds, med 22%. Pounds har den avtroppende kongressmannens støtte; i tillegg annonserte fiskalkonservative Club for Growth rett etter første runde at de ville støtte henne. Selveste visepresident Mike Pence har også gitt sin støtte. Pounds, som ikke har noe folkevalgt erfaring, har tidligere ledet flere av Hensarlings kongresskampanjer og har med sin bakgrunn dominert pengeinnsamlingen.


Distrikt 6 ligger også i Dallas/Fort Worth-området og representeres av republikaneren Joe Barton. Han hadde en liten sexskandale og tok ikke gjenvalg. Her var det mindre trangt om plassen og to de forventede republikanerne gikk videre.

Ron Wright

Første runde ble vunnet av fylkestakstmann og tidligere bystyremedlem i Arlington, Ron Wright. Han tok 45% og var altså ganske nær å avgjøre dette i mars. Wright var tidligere stabssjef for Barton og har kongressmannens støtte, i tillegg støttes han av senator Cruz og av Club for Growth. Det kan imidlertid holdes mot ham at han i en alder av 64 er i overkant gammel til å starte en kongresskarriere og at han i praksis har drevet med politikk i en eller annen form mesteparten av sitt voksne liv.

Jake Ellzey

Andreplassen, med 22%, gikk til pilot og medlem av delstatens veterankomite Jake Ellzey. Han har mange år bak seg som jagerflyver i forsvaret og har deltatt i operasjoner både i Irak og Afghanistan. Han tapte et valg til delstatshuset i 2014. Ellzey støttes av energiminister og tidligere guvernør Rick Perry. Politisk er han nok noe mer moderat enn Wright og det skal en del til for at han skal klare å ta igjen et så stort forsprang.


Det 7. distriktet representeres av republikaneren John Culberson. Det har vært spekulert i at dette distriktet kan være utsatt i år og demokratene hadde da også et tett og krasst oppgjør i første runde.

Lizzie Fletcher

Vinneren, med 29%, var advokat Lizzie Fletcher, som er partner i et firma og etter sigende en juridisk stjerne i delstaten, Hun har samlet inn godt med penger og har støtte fra mye av det lokale partiapparatet. Hun er også aktivist på lokalplanet, og har bla. startet opp en ungdomsavdeling av Planned Parenthood og fått støtte fra abortaktivistene i EMILY’s list, men regnes allikevel som moderat, og bør få støtte fra de fleste velgerne til de neste kandidatene, som også var forholdsvis moderate.

Laura Moser

Moderat er derimot ikke hun som kom på andreplass, med 24%. Laura Moser startet opp den progressive nettsiden Daily Action, som i korte trekk sender tekstmeldinger til sine abonnenter og ber dem ringe deres kongressrepresentanter og klage over et gitt tema. Moser er blitt en helt i visse kretser og har samlet inn mye penger, men står ganske langt til venstre for det politiske sentrum og har mye av den samme skråsikre hysterien som vi kan finne også på høyresiden. Det demokratiske partiet sentralt har gått så langt at de har angrepet henne åpenlyst, bla. for å ha sagt at hun heller ville ha trukket tennene uten bedøvelse, enn å bo i Texas og for at hun inntil 2017 krevde fradrag på skatten for å bo i DC.


Distrikt 21 ligger mellom Austin og San Antonio og representeres av republikaneren Lamar Smith. Hele 18 republikanere stilte i mars.

Chip Roy

Første runde ble vunnet av advokat og tidligere føderal anklager Chip Roy, som tok 27%. Han har tidligere jobbet som stabssjef for senator Cruz og har svært gode kontakter i delstatspartiet. Inntil nylig jobbet han for en konservativ tenketank i Austin. Roys kampanje består i stor grad av tidligere medarbeidere for Cruz og han har senatorens støtte i valget; i tillegg står pengesterke Club for Growth bak ham.

Matt McCall

Andreplassen, med 17%, gikk til den svært konservative forretningsmannen Matt McCall, som har stilt mot Smith fra høyre tidligere (han tok 29% i primærvalget i 2016). Han har samlet inn noe, og lånt seg selv en del så han har faktisk en troverdig sum totalt. Politisk er han neppe så troverdig og Roy er klar favoritt i natt.

Mary Wilson

På demokratisk side kom en aldri så liten overraskelse, da første runde ble vunnet av prest og tidligere mattelærer Mary Wilson. Ikke bare slo hun den hypede favoritten, hun danket også ut han som var ansett som den mest sannsynlige til å slå følge. For liksom å gni det inn, samlet hun inn minst penger av alle. Det er uvisst om lynet kan slå ned to ganger på samme plass, men Wilson har en fighting chance i natt.

Joseph Kopser

Først på andreplass kom den «hypede» kandidaten, forretningsmann, veteran og ex-republikaner Joseph Kopser. Han stilte mot Smith før Smith trakk seg og har samlet inn desidert mest penger. Han har dog fått en skrape i lakken ved at kampanjen hans har benyttet en rekke utsagn fra pressen og til og med konkurrerende demokrater, uten å kreditere dem. Som den fortrukne kandidat har han samlet inn enda mer penger og støtteeklæringer foran andre runde, men som vi så i mars er det ikke sikkert det er nok.


Også i distrikt 23, som holdes av republikaneren Will Hurd, kom et noe overraskende resultat.

Gina Ortiz Jones

Det demokratiske nominasjonsvalget ble, som ventet, vunnet av veteranen Gina Ortiz Jones, som tok 41% i mars. Hun hadde mest penger og de fleste støtteerklæringene og en biografi som var midt i blinken for partiet. I tillegg til militærkarrieren har hun jobbet i etterretningen og sist som byråkrat for Handelsrepresentanten (en regjeringsstilling i USA). Hun har dog svake bånd til distriktet, og som andre kandidater har hun fått en skrape ved å kreve fradrag for å ha primærbolig i DC inntil nylig.

Andreplassen gikk til lærer og partiaktivist Rick Trevino, som tok 17%. Han levnes ikke særlige sjanser mot Jones.


Distrikt 27 dekker den sørlige kyststripen og representeres av republikaneren Blake Farent­hold, som trakk seg i april (det blir suppleringsvalg her 30. juni, mer om det senere).

Bech Bruun

Her ble det jevnt mellom de republikanske favorittene. Knapp vinner med 36% ble advokat og tidligere vannkommisjonsleder Bech Bruun, som har støtte fra før nevnte ex-guvernør Perry og fra kongressmann Roger Williams i det 25. distriktet. Han har samlet inn klart mest cash, men fortsatt ikke imponerende mye til å være den førende kandidat til et kongressete.

Michael Cloud

Andreplassen, med 34%, ble vunnet av forretningsmann og tidligere fylkespartileder i Victoria County, Michael Cloud. Han har samlet inn noe penger, men ligger fortsatt et godt stykke bak Bruun. Han har imidlertid fått støtte fra alle de fire kandidatene som ble slått ut i første runde.


Dernest har vi distrikt 32, som representeres av republikaneren Pete Sessions.

Colin Allred

Første runde ble vunnet av tidligere fotballproff og advokat Colin Allred, som jobbet i byutviklingsdepartementet under Obama og har støtte fra sin tidligere sjef, Julian Castro og fra partiets guvernørkandidat i 2014, Wendy Davis. Han tok 39% i første runde og må i kraft av det store forspranget ned til neste kandidat sies å være favoritt i natt.

Lillian Salerno

Det var tettere om andreplassen, men den gikk til sist til advokat og tidligere assisterende landbruksminister Lillian Salerno, som også har samlet inn brukbart med penger. Hun har liten tilknytning til distriktet, men har fått støtte fra EMILY’S List. Salerno tok 17% i mars.


Til sist har vi guvernørvalget, der republikaneren Gregg Abbott er klar favoritt til gjenvalg.

Lupe Valdez

For demokratene gikk de to favorittene videre. Den med fleste stemmer var partiets foretrukne kandidat, den tidligere fylkessheriffen i Dallas County, Lupe Valdez. Som mangeårig folkevalgt i delstatens nest største by, er hun godt kjent for mange velgere og har i tillegg vakt nasjonal oppmerksomhet som den første (åpent) lesbiske folkevalgte hispanjol i et så viktig embete. Hun har imidlertid samlet inn oppsiktsvekkende dårlig med penger og vist dårlig innsikt i politiske områder utenom lov og orden. Hun tok 41% i første runde og må regnes som favoritt i natt.

Andrew White

Den andre kandidaten som gikk videre er investeringsdirektør og guvernørsønn Andrew White. Han er muligens en sterkere kandidat mot Abbott, siden han i et intervju kalte seg selv for «en konservativ demokrat eller liberal republikaner» og bedyret at han ikke var opptatt av merkelapper som partitilhørighet. Hans far, avdøde guvernør Mark White var også flere hakk til høyre for sentrum av dagens demokratiske parti og White kan få det tøft med å vinne nominasjonen. Han har imidlertid samlet inn mer penger enn Valdez og har bla. skutt inn over en million dollar av egne penger.