God morgen! Det er fredag 18. mai, Gina Haspel blir den nye CIA-direktøren, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen ligger og venter i det som finnes av podkastapper.

I always think it’s better to be candid and not try to spin people into thinking this isn’t going to be a challenging election. I think the safest place to be is just to say that this is going to be a very challenging election, and I don’t think we know in May … whether it’s Category 3, 4 or 5.

Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) til Washington Post om det kommende mellomvalget i november.

DAGENS

1. Gina Haspel innsatt som ny CIA-direktør

Torsdag kveld ble det klart at Gina Haspel blir den nye direktøren for CIA, etter å ha fått flertall i Senatet. Haspel blir den første kvinnelige direktøren i CIAs historie.

Under en kongress-høring i forrige uke var Haspel i hardt vær og måtte svare for sitt syn på bruk av tortur som avhørsmetode. I kjølvannet av 9/11 hadde Haspel en sentral rolle i CIAs omstridte bruk av såkalte «black sites».

En av Haspels største kritikere er senator John McCain (R-AZ), som i en pressemelding sa at Haspels «refusal to acknowledge torture’s immorality is disqualifying». Under høringen i Kongressen sa derimot Haspel at hun «ikke tror tortur fungerer» (i motsetning til president Trump som mener at tortur «absolutely works»). Haspel har i den siste uken fått god drahjelp av en promoteringskampanje i regi av CIA, i tillegg til at de tidligere CIA-direktørene, John Brennan og Leon Panetta, skal har oppfordret medlemmer i Senatet til å godkjenne Haspel. Les mer.

2. Trump om papirløse innvandrere: «They are animals.»

Tidligere denne uken holdt president Trump et møte i Det hvite hus der temaet var lover i California som hindrer informasjonsutveksling mellom lokale og føderale justismyndigheter («sanctuary laws»).

En av møtedeltagerne klaget på at informasjon om «the bad guys» ikke kunne brukes av føderale myndigheter. En av sheriffene tilstede fortalte Trump at hun visste om et medlem i det beryktede kriminelle gjengen MS-13, men hun kan ikke per Californias immigrasjonslover gi denne informasjonen videre . Presidenten svarte med å si at dette snart kommer til å bli løst, og han la til: «These aren’t people, these are animals, and we’re taking them out of the country at a level and at a rate that’s never happened before.»

Noen av reaksjonene på dette utspillet:

Trumps forsvarere har de siste dagene prøvd å forklare at kommentaren siktet til kriminelle papirløse.

Konteksten for dette møtet handlet om jurisdiksjonen til ICE (Immigration and Customs Enforcement), som er den største etaten i det amerikanske sikkerhetsdepartementet. ICE har blant ansvar for å deportere mennesker som oppholder seg ulovlig i landet. Siden Trump ble president har ICE foretatt en rekke razziaer mot papirløse innvandrere, mange av dem med plettfrie rulleblader, og flere har blitt deportert etter de har møtt opp til en rutinemessig innsjekk hos lokale myndigheter. Les mer.

3. Trump skal preppes til Mueller-intervju i løpet av sommeren

I et intervju torsdag sa den nylig utnevnte Trump-advokaten Rudy Giuliani at Trump skal forberedes til et potensielt Mueller-intervju. Guiliani sa at dette vil være nokså lik forberedelsen Trump gjorde før debattene under valget i 2016.

Giuliani sa også at de er to grunner til at Trumps juridiske team går igang med konkrete forberedelser. Den første er at Mueller har gått med på noen betingelser vedrørende intervjuets spørsmål og spilleregler (som ble offentliggjort forrige måned). Den andre grunnen er at minst én i Muellers team skal ha gitt signaler om at spesialetterforskeren stiller seg bak den juridiske tolkingen som tilsier at en sittende president ikke kan tiltales for kriminelle handlinger. Det er så langt ikke kommet indikasjoner på at et Mueller-Trump-intervju faktisk vil finne sted. Les mer.

 

LES OGSÅ

«GOP seeks immigration deal within next 24 hours» av Melanie Zanona (The Hill): «Key GOP lawmakers seeking to craft a way forward on immigration say their goal is to come up with a deal within the next 24 hours that would end a revolt by Republican centrists demanding votes on legislation to protect «Dreamers.» There were signs Thursday that the sides were edging closer to a deal, though it was not clear if they could actually put together a bill that can pass the House.» Les mer.

«Preet Bharara being drafted for war on Trump» av Edward-Isaac Dovere og Jimmy Vielkind (Politico): «Preet Bharara is seeing all the texts, phone calls and DMs urging him to run for New York attorney general, including from some top operatives and Democratic donors. He’s hearing it from people coming up to him on the street. And though Bharara is leaning against making a play for the job, according to three people close to him, the onetime powerhouse U.S. attorney fired by Donald Trump pointedly hasn’t said no, either. He wants to see how the next few weeks play out.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.