Forretningsmann Tommy Ahlquist, viseguvernør Brad Little og kongressmann Raul Labrador stiller til guvernør for republikanerne.

I natt er det primærvalg i fire delstater; i denne posten tar vi for oss valgene i Idaho, Nebraska og Oregon.

IDAHO

I Idaho stenger valglokalene kl. 4 eller 5 i natt, avhengig av hvor i delstaten de ligger.

Det er ingen senatsvalg, men det første kongressdistriktet, som inneholder de vestlige og nordlige deler av staten, representere av republikaneren Raul Labrador. Han stiller til guvernør i år, og setet blir således ledig.

Russ Fulcher

For republikanerne stiller 7 kandidater. Favoritten er muligens eiendomsmegler og tidligere delstatssenator Russ Fulcher. Han prøvde å bli guvernør i 2014, og kom overraskende nær ved å slå ut guvernør Butch Otter i primærvalget, der han tok nesten 44%. Fulcher støttes av fiskalkonservative grupper som Club for Growth og FreedomWorks, samt av den utgående kongressmannen. Han har ledet pengeinnsamlingen suverent.

Luke Malek

Fulcher får konkurranse fra et par andre folkevalgte, blant annet advokat og delstatsrepresentant Luke Malek. Han ble første gang valgt til delstatshuset i 2012 og har også yrkesbakgrunn som anklager. Han har mye direkte kontakt med grasrota og gjør et poeng av at han visstnok er den politikeren i delstatsforsamlingen som gjennomfører flest såkalte «town halls», dvs. direkte møter med sine velgere. Han har samlet inn greit med penger.

Christy Perry

Så har vi forretningskvinne og delstatsrepresentant Christy Perry. Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2010, men skapte furore i 2016, da det ble avslørt at hun hadde hatt et forhold til en annen politiker. Det endte nesten i skilsmisse og hun ble etterforsket for misbruk av reiseregninger, men frikjent. Politisk regnes hun som en relativ moderat, noe som i denne sammenheng betyr ganske konservativ, men løsningsorientert. Hun har imidlertid knapt samlet inn penger og det vil vel komme som en overraskelse hvis hun vinner i natt.

David Leroy

Til sist må vi nevne tidligere viseguvernør og justisminister Dave Leroy, som har en lang fartstid i delstatspolitikken. Han ble valgt til justisminister helt tilbake i 1978 og deretter viseguvernør i 1982. Leroy tapte guvernørvalget i 1986 til en demokrat og stilte til dette setet i 1994, men kom på andreplass i primærvalget. Han har en privat advokatpraksis i Boise og har nå, av ukjente grunner bestemt seg for å prøve lykken igjen. Politisk var han kjent som moderat, men har inntatt ganske konservative standpunkt denne gangen. 70-åringen har samlet inn nest mest penger etter Fulcher, og kan overraske med en ny karriere.

I tillegg stiller veteran Alex Gallegos, pilot Nick Henderson og advokat Michael Snyder. Sistnevnte har samlet inn noe penger, men skal ikke ha organisasjonsapparat eller politisk støtte nok til å være en faktor.


Raul Labrador

Det mest interessante valget er til guvernørvervet. Som nevnt over, er kongressmann Labrador kandidat. Han tilhører den mer libertarianske del av partiet og har tidvis vært i krass opposisjon til det han og mange andre ser som gutteklubben som har styrt delstaten i årevis. Han er langt mer ideologisk enn det som gjerne har vært vanlig i Idaho, selv om delstaten har vært republikansk i mange år. Labrador ble av de mest konservative i Huset fremmet som en mulig Speaker engang i fremtiden, men han sikter altså mot hjemlige høyder foreløpig.

Brad Little

Han får konkurranse fra viseguvernør Brad Little, som i stor grad representerer en videreføring av de tolv foregående årene, under guvernør Otter. Deres konservatisme er først og fremst næringslivsvennlig og ikke nødvendigvis statsfiendtlig. Før han ble viseguvernør satt han åtte år i delstatssenatet, der han endte opp som flertallsleder. I det private driver familien en av delstatens største sauegårder og har også investert i kyr.

Tommy Ahlquist

Til sist har vi forretningsmannen Tommy Ahlquist. Han er egentlig utdannet lege, men har slått seg opp på eiendomshandler og er i dag meget velstående. Han representerer også de moderate kreftene i delstaten og fikk et lite boost da ingen ringere enn Mitt Romney gav støtte til hans kandidatur. Han kan få visse problemer med konservative velgere, da han har erkjent å ikke ha stemt på Donald Trump i presidentvalget.

I tillegg stiller Harley Brown, Dalton Cannady, PR-konsulent Lisa Marie og eiendomsmegler Steve Pankey.

A. J. Balukoff

Idaho er en svært konservativ stat, men demokratene har likefullt et interessant primærvalgsoppgjør. Favoritten er regnskapsfører, forretningsmann og partiets 2016-kandidat A. J. Balukoff. Han har i tillegg vært medlem av skolestyret i Boise i over 20 år. Han gjorde en god figur for fire år siden, selv om han ble moset i valget, men i en alder av 72 er dette trolig Balukoffs siste forsøk.

Paulette Jordan

Han får konkurranse fra indianeraktivist og tidligere delstatsrepresentant Paulette Jordan, som trakk seg fra delstatshhuset for å fokusere på dette valget. Hun var inntil det tidspunktet det eneste medlemmet med indianerbakgrunn og hun er også medlem av flere råd og utvalg for indianere.

I tillegg stiller advokat og økologisk bonde Peter Dill.


Viseguvernørvervet er også ledig, siden Little går for opprykk. Her stiller fem seriøse republikanere; vi tar dem alfabetisk.

Marv Hagedorn

Delstatssenator Marv Hagedorn satt nesten seks år i delstatshuset før han ble valgt inn i senatet, hvor han også har sittet i snart seks år. Han har yrkesbakgrunn fra over 20 år i marinen, der han jobbet med etterretning og kryptografi. Vel ute av marinen kom han hjem til idaho og slo seg opp i forretningsverdenen, i tillegg startet han en veldedig organisasjon som hjelper skadede veteraner. Hagedorn var den første til å erklære sitt kandidatur og er en ganske typisk Idaho-republikaner.

Janice McGeachin

Forretningskvinne og idligere delstatsrepresentant Janice McGeachin satt ti år i delstatshuset. Hun er regnskapsfører av bakgrunn og driver flere bilutstyrsforretninger sammen med sin ektemann, i tillegg driver de en restaurant. I 2016 støttet hun Trump og var nestleder for hans valgkampmaskin i Idaho.

Bob Nonini

Delstatssenator Bob Nonini satt åtte år i delstatshuset, før han ble valgt til senatet i 2012. Han forsøker å fremstille seg som den eneste virkelig konservative kandidaten og har alt vært i tottene på McGeachin, som han satt i Huset sammen med. I det sivile driver han et lite firma som selger forsikringer. For våre lesere er han trolig mest kjent for sitt famøse utspill om å innføre dødsstraff for abort, som også nådde noen norske medier.

Kelley Packer

Delstatsrepresentant Kelley Packer ble først valgt til Huset i 2012. Før det satt hun i bystyret i hjembyen. Hun eier et lite firma som driver med markedsføring og har fått litt oppmerksomhet i valgkampen fordi hun reiser land og strand rundt i en bobil og driver valgkamp.

Steve Yates

Sistemann er tidligere delstatspartiformann Steve Yates, som har en bakgrunn som assisterende sikkerhetsrådgiver for tidligere visepresident Dick Cheney. Han driver et eget rådgivningsfirma og er professor ved delstatsuniversitetet i Boise. Han har fått noe kritikk, særlig fra Nonini, for at han ikke har særlige røtter i delstaten (han flyttet hit i 2011), men det har ikke forhindret ham fra å samle inn mest cash og han har et godt nettverk etter sine tre år som partileder.


NEBRASKA

I Nebraska stenger valglokalene kl 03:00. Her er det bare en interessant nominasjon; den demokratiske til det andre kongressdistriktet, som inkluderer Omaha og de fleste forsteder. Alle de øvrige kongressvalgene og delstatsvalgene er uansett trygt republikanske og nominasjonene er i praksis avgjort.

Brad Ashford

Republikanerne mistet setet i 2014, da den tafatte Lee Terry tapte for advokat og delstatssenator Brad Ashford. Han fikk bare en periode i Huset; setet ble gjenerobret i 2016 med tidligere brigadergeneral i flyvåpenet, Don Bacon, som imidlertid bare tok 49%. Ashford vinglet en stund i spørsmålet om han ville ha omkamp, men bestemte seg til slutt for å stille. Han har støtte fra det meste av det lokale partiapparatet og har samlet inn brukbart med penger.

Kara Eastman

Sosialarbeider og non-profittdirektør Kara Eastman stiller også for demokratene. Hun erklærte seg som kandidat før Ashford hadde bestemt seg, og har nektet å gi seg etter det. Hun jobbet som sosialabeider i Chicago, før hun kom til Omaha i 2006 for å lede en non-profitt som skal beskytte barn mot oppvekst i hjem forurenset av bly, sopp, etc. Hun ble valgt til styret i et lokalt college i 2014 og har jobbet som frivillig for noen lokal demokraters valgkamp.


OREGON

I Oregon må konvolutten med stemmene være valgmyndighetene i hende senest kl 05:00 i natt, norsk tid. Delstaten avholder alle valg pr. post. Det er ikke all verdens spenning i natt, men republikanerne har et lønnlig håp om å kunne konkurrere om guvernørjobben, som har vært på demokratiske hender siden valget i 1986.

Deres foretrukne kandidat er kirurg og delstatsrepresentant Knute Buehler. Han stilte til administrasjonsminister i 2012, og tapte da mot nettopp nåværende guvernør Kate Brown. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2014 og var et hett navn til flere verv i 2016. Buehler er en moderat politiker og inntar ofte utradisjonelle og ikke nødvendigvis veldig konservative standpunkter (han jobbet i kampanjen til den uavhengige presidentkandidaten Ross Perot i 1992), noe som kan være et problem i et primærvalg. Han har imidlertid samlet inn desidert mest penger og har det meste av støtteerklæringer.

Sam Carpenter

Buehlers moderasjon er imidlertid et problem for mange primærvelgere og har avstedkommet et kobbel med motkandidater. Faren er selvsagt at de splitter stemmene. Dog er det to kandidater som har pekt seg ut med sitt resume og sin pengeinnsamling. Den ene er forretningsmann Sam Carpenter, som stiller på en politisk plattform som best kan beskrives som Trump på steroider. Han stilte til Senatet i 2016, men kom på andreplass, med 33%.

Greg Wooldridge

Den andre er motivasjonstaler Greg Wooldridge, som vant en såkalt «straw poll» i mars. Han har militær bakgrunn, som pilot for US Marines og har også jobbet for sivile flyselskaper. I en alder av 70 er han muligens i eldste laget til å starte en ny karriere.

I tillegg stiller bonde og veteran Keenan Bohach, eiendomsmegler Bruce Cuff, Jonathan Edwards, finanskonsulent Brett Hyland, ingeniør Jeff Smith, advokat og ingeniør Dave Stauffer og Jack Tacy.