Pennsylvanias høyesterettsbygning.

Pennsylvanias Høyesterett vedtok med knappest mulig flertall at de gjeldende kongressdistriktene var tegnet ulovlig og fikk dem nytegnet.

Prosessen har kastet mange av kongressvalgene ut i stor usikkerhet og ledet til at noen kandidater har byttet distrikt, mens andre har meldt seg av fordi de ikke ville stille mot en sittende representant. Noen sterke navn, som har fått bedre sjanser under de nye kartene, meldte seg på de siste dagene før fristen gikk ut. Kaoset har imidlertid sørget for at det er flere spennende nominasjonsvalg her enn på lenge. Valglokalene i Pennsylvania stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid.


I tillegg til kongressvalgene har Pennsylvania guvernørvalg i år (de andre delstatsvervene velges i presidentvalgår). Tre seriøse republikanere kjemper å få utfordre guvernør Tom Wolf til høsten.

Scott Wagner

Den mest konvensjonell kandidaten er forretningsmann og delstatssenator Scott Wagner. Han vant et suppleringsvalg i 2014 og har siden vært en konservativ torn i øyet på ledelsen i delstatssenatet. Han har stilt en rekke konservative forslag og har nok klart å flytte debatten et par hakk mot høyre i den ellers ganske sedate forsamlingen, men har også fått pepper for å være sleivkjeftet. I det sivile eier han et renovasjonsfirma og et transportfirma.

Paul Mango

Han får konkurranse av den velstående forretningsmannen og veteranen Paul Mango, som har pumpet store summer av egne penger inn i kampanjen og faktisk fått støtte fra flere nasjonale politikere, som senator Tom Cotton. Mango tjenestegjorde som fallskjermsoldat i flere år, før han tok en forretningsutdannelse ved Harvard og endte opp som direktør for konsulentfirmaet McKinsey. Han gikk av med pensjon i 2017 og erklærte seg som kandidat til guvernørvervet.

Valgkampen har vært bitter og grisete, med grove beskyldninger utvekslet mellom de to kamphanene. Advokat Laura Ellsworth, som tidligere var leder for Handelskammeret i Pittsburgh stiller også. Hun er en seriøs kandidat, men har helt druknet i denne valgkampen og skal hverken ha penger eller støtte til å vinne.


I Pennsylvania nomineres viseguvernøren separat fra guvernøren, men de velges som en pakkeløsning i november.

Mike Stack

Viseguvernør Mike Stack har fått mye kritikk for dårlig behandling av delstatspersonalet som jobber for dem. Viseguvernøren i Pennsylvania har egen tjenestebolig, med kokk og hushjelp, pluss, pluss. De vanskelige arbeidsforholdene ble lekket til pressen og guvernør Wolf beordret en etterforskning. Stack har beklaget, men episoden er blant de ting som har gjort at forholdet til guvernør Wolf er iskaldt. Imidlertid har han så mange motkandidater at han allikevel kan bli renominert.

Nina Ahmad

Vi tar motstanderne alfabetisk. Først har vi biolog og tidligere viseborgermester i Philadelphia Nina Ahmad. Hun stilte opprinnelig i det 1. distriktet, men da det ble pulverisert av nytegningen hoppet hun over til dette valget. Ahmad er av bangladeshisk opprinnelse og kom ikke til USA før hun var 21 år gammel. Ved siden av sitt politiske og yrkesmessige virke har hun også vært aktiv innenfor diverse non-profitt organisasjoner og veldedighetsgrupper. Ahmad har holdt følge med Stack i pengeinnsamlingen.

Kathi Cozzone

Så har vi forretningskvinne og fylkesråd Kathi Cozzone. Hun ble valgt inn i fylkesrådet i Chester County i 2007 og før det jobbet hun i flere bedrifter i finanssektoren. Hun vektlegger å kunne appellere også til republikanere og har en generelt moderat profil, men det er ikke sikkert at det er slike kvaliteter demokratiske primærvelgere er ute etter i disse dager. Hun har dessuten samlet inn lite penger.

John Fetterman

Til sist har vi en gammel kjenning, som stilte til senatsvalget i 2016, men tapte nominasjonen; borgermester i Braddock, John Fetterman. For noen er han en progressiv helt som styrer småbyen sin med ukonvensjonelle midler, for andre er han et symbol på urealistiske drømmerier som ikke tar hensyn til lover og regler. Med sin 203 cm og mange tatoveringer er han i det minste godt synlig i mediebildet, noe som kan trenges, for han har knapt samlet inn penger.

I tillegg stiller forretningskonsulent Ray Sosa.

Jeff Bartos

Republikanerne har også et folksomt primærvalg. Først har vi den velstående eiendomsutvikleren Jeff Bartos, som har klistret seg til delstatssenator Wagner og derigjennom fått støtte fra delstatspartiet for sitt kandidatur. Han stilte opprinnelig til Senatet, men skiftet til dette valget da det ble klart at kongressmann Baretta ville stille. Han har samlet inn mer enn resten av det republikanske feltet til sammen.

Kathy Coder

Dernest kommer Kathy Coder, en forretningskvinne med egen konsulentvirksomhet, der hun bla. rekrutterer og trener ledere. Hun er ikke særlig godt kjent for velgerne, men har politisk erfaring fra bystyret og fra diverse råd og utvalg på fylkesplan, dertil er hun medlem av styringskomiteen for delstatspartiet. Hun har imidertid knapt samlet inn noe penger.

Diana Vaughan

Til sist har vi fylkesråd i Washington County og partiets kandidat til finansminister i 2012, Diana Vaughan. Hun har alliert seg med Mango, til tross for hun egentlig var hans tredjevalg – de to første valgene takket visstnok pent nei. Vaughan har vært fylkesråd helt siden 1996 og er muligens ørlite mer sosialkonservativ enn de andre i feltet. Pengeinnsamlingen har vært heller svak.

I tillegg stiller forretningskvinne Peg Luksik.


Distrikt 1 går nord og nordøst for Philadelphia og overlapper i stor grad det tidligere 8. distriktet. Advokat og tidligere FBI-agent Brian Fitzpatrick tok over det gamle setet fra sin bror, med 55% i 2016. Han utfordres internt av advokat og veteran Dean Malik, som knapt har samlet inn penger.

Rachel Reddick

For demokratene har to kandidater muligheter i natt. Den ene er advokat og veteran Rachel Reddick, som støttes av både VoteVets (en organisasjon som kjemper for demokrater med en militær bakgrunn) og EMILY’s List (en tilsvarende gruppe for demokratiske kvinneliger kandidater). Hun har samlet inn bra med penger, men kan ikke konkurrere med motkandidatens dype lommer.

Scott Wallace

Den andre er advokat og fondsdirektør Scott Wallace. Han er barnebarn av mer kjente Henry Wallace, som var visepresident under Franklin Delano Roosevelt 1941-45 og presidentkandidat for en progressiv gruppe i 1948. Scott har offisiell støtte fra både lokalpartiet og samtlige folkevalgte på fylkesnivå og har lånt kampanjen rundt en million dollar.

I tillegg stiller non-profittdirektør Steve Bacher, som ikke later til å ha særlig med hverken penger eller organisasjon.


Distrikt 3 omfatter det sentral og vestlige Philadelphia og overlapper det gamle 2. distriktet, med en god bit fra det 1. også.

Dwight Evans

Dwight Evans slo ut den sittende demokraten i primærvalget i 2016 i det gamle setet og tok deretter 90% i november. I år har han dominert i pengeinnsamlingen, og støttes i tillegg av det lokale partiapparatet.

Kevin Johnson

Han får en utfordres internt fra pastor Kevin Johnson, som leder en veldedig organisasjon som gir trening for arbeidslivet. Han er noe av en størrelse lokalt i Philadelphia, men har også hatt noen konflikter med sine tidligere menigheter. Han stilte opprinnelig til setet som kongressmann Bob Brady forlot (det gamle 1. distriktet), men nytegningen kastet om på planene hans.


Distrikt 4 dekker områder nord og nordvest for Philadelphia. Det omfatter under halvparten av det gamle 13. distriktet, pluss litt fra distrikt 6 og 7; det er imidlertid ingen nåværende kongressrepresentanter bosatt her.

Joe Hoeffel

Pennsylvania har ikke hatt en kvinne i Kongressen siden Allyson Schwartz gikk av i 2015, og mange hadde trodd det skulle endre seg med de to kvinnene som stilte i dette nye distriktet. Imidlertid hoppet tidligere kongressmann Joe Hoeffel inn helt på slutten og skapte furore. Hoeffel ga opp et setet i Huset for å stille til Senatet i 2004, men han ble moset av den daværende republikanske senatoren Arlen Specter. Han stilte også til guvernør i 2010, men kom sist i primærvalget. Politisk har han lenge stått klart til venstre innad i partiet, noe som kan hjelpe ham blant de radikaliserte kreftene som nå råder. Hoeffel har dog ikke samlet inn noe penger så langt i valgkampen og satser tydeligvis på at navnet skal være nok.

Madeleine Dean

Hovedutfordrer blir trolig advokat, professor og delstatsrepresentant Madeleine Dean, som opprinnelig stilte til viseguvernør, før hun skiftet over til dette valget pga. nytegningen. Hun har samlet inn mest penger og har politisk støtte fra bla. guvernør Wolf og Philadelphias tidligere borgermester Michael Nutter. Interessant nok fikk hun sin første politiske erfaring som valgkampmedarbeider for nettopp Hoeffel, da han søkte gjenvalg til delstatshuset og hun sitter nå i hans gamle sete.

I tillegg stiller advokat Shira Goodman. som ikke skal ha penger eller organisasjon til å vinne i natt.


Distrikt 5 ligger vest og sørvest for Philadelphia og utgjør i overkant av halvparten av det gamle 7. distriktet, men har tatt opp mye av det 1. og litt av det 2. distriktet. Jurist Pat Meehan ble første gang valgt i 2010 og tok 60% i 2016 i det gamle distriktet. Han ble beskyldt for seksuell trakassering og tar uansett ikke gjenvalg.

Rich Lazer

Demokratene har hele 14 kandidater her og det er ventet at den som vinner nominasjonen tar setet i november. Distriktet er basert rundt Delaware County, men har også en flik av Philadelphia by i seg. Det håper den eneste kandidaten fra Philly, aktivist og tidligere viseborgermester i Philadelphia Rich Lazer, å kunne utnytte. Han har støtte fra borgermester Jim Kenney og fra de fleste tunge fagforeningene, som gjerne har mye å si i dette området. Han har samlet inn noe, men det er et stykke igjen til de to kvinnelige toppkandidatene.

Margo Davidson

Delstatsrepresentant Margo Davidson har fått mye presse i det siste, men ikke av positive grunner. Hun har nemlig klart å krasje bilen sin to ganger, med supendert førerkort og siste gang prøvde hun å stikke av fra politiet. Hun vant sitt siste primærvalg til delstatshuset med bare 54 – 46, og har irritert vensteresiden i partiet med å stemme for både abortrestriksjoner og stykkprisfinansiering av skoler. Hun har ikke samlet inn stort.

Greg Vitali

Hennes kollega, advokat og delstatsrepresentant Greg Vitali, har også klart å kludre det til for seg. Vitali er ikke den mest populære blant egne kolleger i delstatshuset og har bla. blitt nektet komiteoppdrag han ønsket seg. Han stilte opprinnelig til dette setet, droppet så ut under høylydte klager om hvor mye penger man måtte samle inn i våre dager, før han igjen bestemte seg for å hoppe inn igjen. Pengeinnsamlingen har dog ikke tatt seg opp synderlig.

Mary Gay Scanlon

Advokat og tidligere skolestyreleder Mary Gay Scanlon har fått støtte fra tidligere guvernør Ed Rendell. De to jobbet i samme advokatfirma mellom Rendells periode som borgermester i Philadelphia og hans guvernørperiode. I tillegg tok hun 46% og førsteplass da partiet i Delco County (som utgjør 80% av distriktet) skulle bestemme seg for om de ville støtte en kandidat. Hun har samlet inn ok med penger, men også lånt kampanjen en god del.

Ashley Lunkenheimer

Til sist har vi advokat og tidligere assisterende føderal aktor Ashley Lunkenheimer, som også stilte mot Meehan før distriktet ble nytegnet. Hun tilbragte mesteparten av Obamas regjeringsperiode som aktor for Pennsylvanias østlige halvdel og har i etterkant vært advokat for en stor helsetjenestetilbyder. På det ovennevnte partimøtet tok hun 32%. Også Lunkeheimer har samlet inn godt med penger, enda mer enn Scanlon, men ikke selvfinansiert så mye.

Molly Sheehan

Til sist har vi en kandidat nærmest helt uten politisk erfaring. Molly Sheehan er biokjemiker og jobber for tiden som kreftforsker ved delstatsuniversitetet. Hun har bakgrunn fra hjelpearbeide i bla. Uganda, men har ikke vært aktiv i partiet. Sheehan har ikke samlet inn så mye, men har lånt egen kampanje nok til at hun i det minste skal være konkurransedyktig.

I tillegg stiller pastor, borgermester og tidligere delstatsrepresentant Thaddeus Kirkland, finansanalytiker Lindy Li, forretningsmann David Wertime (har trukket seg, men forblir på stemmeseddelen) og finansplanlegger Theresa Wright.


Distrikt 7 inkluderer nå Allentown og områder nordøst for byen. Det inneholder mesteparten av det gamle 15. distriktet, med en god slump fra det 17. Republikaneren Charlie Dent tar ikke gjenvalg og nytegningen gjorde distriktet litt mer demokratisk.

Marty Nothstein

Republikanerne har to seriøse kandidater. Den ene er fylkesråd i Lehigh County, Marty Nothstein. Han stilte for å erstatte Dent allerede før nytegningen og har samlet det meste av pengedonorer og politisk søtte bak sitt kandidatur. Noen norske lesere vil kanskje huske Nothstein for å ha tatt olympisk gullmedalje i sykling i Sydney i 2000.

Dean Browning

Den andre er forretningsmann og tidligere fylkesråd i Lehigh County, Dean Browning. Politisk har han ikke hatt hellet med seg, i det han har tapt flere primærvalg, både for sin gamle jobb i fylkesrådet og til andre verv de siste årene. Han henger litt etter Nothstein i pengeinnsamlingen.

John Morganelli

Den mest kjente kandidaten på demokratisk side er utvilsomt fylkesadvokat i Northampton County, John Morganelli. Har har tidligere forsøkt hele fire ganger å bli partiets kandidat til justisminister og er langt fra noen radikaler. Han har bl.a. sagt pene ting, både om senator Pat Toomey og president Donald Trump. Han er imidlertid populær i eget fylke, som utgjør over 40% av distriktet og han har støtte fra noen fagforeninger.

Susan Wild

Byadvokat i Allentown, Susan Wild, har vært noe i media den siste tiden fordi den tidligere borgermesteren i byen, Ed Pawlowski, nylig ble dømt for korrupsjon. Wild har fått ros for sin rolle, både i etterforskningen av Pawlowski og for at hun har gjennomført strengere etiske retningslinjer for folkevalgte i byen. Hun støttes av EMILY’s List.

Greg Edwards

Den tredje kandidaten med vinnersjanser er pastor Greg Edwards, som definitivt hører klart hjemme på venstresiden i partiet. Han har lenge jobbet med unge, utsatte i hjembyen Allentown som såkalt «community organizer», et yrke som knapt kan oversettes til godt norsk, men som bla. Barack Obama jobbet som før han ble president. Edwards har ridd aktivistbølgen og samlet inn klart mest penger, men det gjenstår å se om han kaprer velgerne også.

I tillegg stiller David Clark, sosialarbeider Rick Daugherty og ingeniør og professor Roger Ruggles.


Distrikt 8 ligger i det nordøstlige hjørnet av staten og inneholder Scranton. Det dekker nesten halvparten av det gamle 17. distriktet, men også betydelige deler av det 10. og det 11. Jurist Matt Car­twright beseiret den sittende kongressmannen i nominasjonsvalget i 2012 og tok 54% i det gamle setet i 2016.

Joe Peters

Tre republikanere stiller, hvorav to seriøse. Advokat og tidligere politimann Joe Peters stilte opprinnelig i det game og trygt republikanske 11. distriktet, men dette ble ganske oppstykket i nytegningen og han byttet over hit. Peters var partiets kandidat til delstatsrevisor i 2004, men tapte og etter valget i 2012 ble han kommunikasjonsdirektør for den demokratiske justisministeren, Kathleen Kane, som måtte gå av i 2016 pga flere skandaler. Han gikk av i 2014 og stilte til kandidat for vervet i 2016, men tapte det republikanske primærvalget. Han gjorde det imidlertid bra i akkurat dette distriktet.

John Chrin

Investor John Chrin stilte mot Cartwright allerede før nytegningen (som kun gjorde setet litt mer republikansk). Han var tidligere en av toppene i investeringsbanken JP Morgan, og kan finansiere egen valgkamp. Selv om han har gode familiebånd til Pennsylvania, bodde imidlertid Chrin inntil nylig i en svært velstående del av New Jersey og det spørs i hvilken grad han kan identifisere seg med folk i denne ganske fattige delen av delstaten.

I tillegg stiller eiendomsutvikler Robert Kuniegel, som har samlet inn nøyaktig hundre dollar, men også lånt kampanjen sin over 160.000 dollar. Vi får se hvor langt det får ham, jeg tviler på at han blir en faktor i natt.


Distrikt 10 omfatter delstatshovedstaden Harrisburg og omkringliggende områder, særlig mot øst. Det inneholder over halvparten av det gamle 4. distriktet og nesten 1/3 av det gamle 11. Det representeres av republikaneren Scott Perry, men demokratene håper å kunne slå ham i dette nye setet.

Eric Ding

To kandidater leder pengeracet. Den ene er epidemolog, kostholdsekspert og helseøkonom Eric Ding. Han er barn av kinesiske innvandrere og overlevde i barndommen en livstruende kreftdiagnose. Ding har to doktorater fra Harvard og har vært rådgiver for bla. WHO. Naturlig nok står helsepolitikk høyt på dagsordenen.

Shavonnia Corbin-Johnson

Han er i et tett oppgjør med tidligere budsjettrådgiver i Det hvite hus, Shavonnia Corbin-Johnson. Hun har også politisk erfaring fra staben til senator Bob Casey jr og fra praksisplass ved ambassaden i Paris. Distriktet er ganske overveldende hvitt, så hun har ingen naturlig velgerbase her, men har holdt følge med Ding i pengeinnsamlingen.

I tillegg stiller aktivist og veteran Robert Alan Howe og prest George Scott. Ingen av dem skal ha penger eller organisasjon til å holde følge i natt.


Lloyd Smucker

Distrikt 11 ligger i de sørøstlige deler av staten og inkluderer Lancaster med forsteder. Det dekker over 2/3 av det gamle 16. distriktet, pluss en god bit av det 4. Det hadde 90% hvite og 6% latinere i 2010. Delstatssenator og entreprenør Lloyd Smucker (f.1964) holdt det gamle setet for republikanerne med 54% i 2016.

Chet Beiler

Som den gang kommer det en intern utfordring fra forretningsmann Chet Beiler, som tok 46% i et meget aggressivt og grisete primærvalg. Beiler brukte over en halv million dollar av egne penger den gang og har brukt… hittil i år. Han er til alt overmål Smuckers tremenning, noe som gjør konflikten ekstra pikant.


Distrikt 12 dekker nordlige og sentrale strøk og omfatter ca 2/3 av det gamle 10. distriktet og en del av det 5.

Tom Marino

Jurist Tom Marino slo ut en moderat demokrat i 2010 og tok 70% i 2016 i det gamle distriktet. Han var i 2017 nevnt som en mulig kandidat til å lede det føderale byrået for narkotikabekjempelse, men etter mye frem og tilbake forble han i Kongressen. Mye av motstanden mot at han skulle utnevnes kom fra krefter som var midlt sagt lite imponert over hans arbeid med saken fra Pennsylvania, og det kom frem at han var en av forslagsstillerne bak et lovforslag som gjorde det enklere for farmasibransjen å fortsette å selge smertestillende medisiner i store kvanta.

Doug McLinko

Han utfordres internt av forretningsmann og fylkesråd i Bradford County, Doug McLinko. Fylket dekker bare 10% av det nåværende distriktet, og han har ikke samlet inn i nærheten av like mye penger som kongressmannen, men dersom Marino virkelig er svekket av bråket rundt sin nominasjon, kan McLinko vinne dette allikevel.


Distrikt 13 omfatter sentrale og sørlige strøk og inneholder over halvparten av det gamle 13. distriktet, samt deler av det 8. og det 12. Republikaneren Bill Shuster tok over setet fra sin far da han vant et suppleringsvalg i 2011. Han tok 63% i det gamle distriktet i 2016, men stiller ikke til gjenvalg.

Stephen Bloom

Republikanerne har et folksomt primærvalg, med åtte kandidater. To av dem er allerede folkevalgte; den med mest penger er advokat og delstatsrepresentant Stephen Bloom, som egentlig stet sete, men som så mange andre ble han påvirket av nytegningen og hoppet over hit. Han representerer dog bare en liten bit av distriktet, så han trenger pengene.

John Eichelberger

Den andre med politisk erfaring er delstatssenator John Eichelberger. Han slo ut den sittende senatspresident i nominasjonen i 2006 og har siden etablert et rykte som en av de mest konservative medlemmene av delstatssenatet. Da han satt i fylkesrådet tidlig på 2000-tallet var han dypt kritisk til Bud Shuster, far av den nåværende kongressmannen, for dennes dårlige etikk som leder av transportkomiteen.

Art Halvorson

Forretningsmann Art Halvorson har stilt mot Shuster to ganger tidligere. I 2014 tok han 35% mot ham og i 2016 var han litt over 1.200 stemmer fra å slå ham ut i nominasjonen. Han skadet imidlertid egen sak ved deretter å stille som kandidat for demokratene (som ikke hadde noen kandidater i primærvalget). Som før har ikke Halvorson samlet inn særlig med penger eller politisk støtte, men navnet er kjent for velgerne, og det kan være nok.

John Joyce

Til sist har vi hudlege John Joyce, som har samlet inn over en halv million dollar. Dog er 90% av dette selvfinansiert, men det er mer enn nok til å få ut budskapet om at Joyce er en vanlig mann som er lei av politikere som ikke lytter til folket, osv, osv. Joyce har ellers vært militærlege under Desert Storm i 2003 og var med og starte Pennsylvanias hudlegeforening. Han har fått kritikk for tidligere donasjoner til demokratiske kandidater og Club for Growth har kjørt reklamekampanjer mot ham av denne grunn.

I tillegg stiller veteran Ben Hornberger, veteran Doug Mastriano, forretningsmann Travis Schooley og forretningsmann Bernard Washabaugh.


Distrikt 14 ligger i statens sørvestlige hjørne og inkluderer Pittsburghs sørlige forsteder. Det omfatter over halvparten av det gamle 18. distriktet, samt nesten 1/3 av det 9. Republikaneren Tim Murphy ble første gang valgt i 2002 og hadde ingen motstandere i det gamle setet i 2016. Han gikk av 21. oktober pga. en sexskandale og suppleringsvalget 13. mars 2018 ble vunnet av advokat og veteran Conor Lamb, som stiller til gjenvalg i det nye 17. distriktet.

Rick Saccone

Republikanerne har to kandidater; den ene er collegeprofessor, delstatsrepresentant og partiets kandidat i suppleringsvalget, Rick Saccone. Han tapte svært knepent for Lamb, men holdes av mange som hovedansvarlig for å ha gitt demokratene et sete som i utgangspunktet skulle vært trygt republikansk. De mener han var for tafatt, samlet ikke inn nok penger, for tam og lite inspirerende i valgkampen, osv. Han prøver imidlertid friskt på ny og har samlet inn ok med cash.

Guy Reschenthaler

Han får motstand fra advokat, veteran og delstatssenator Guy Reschenthaler, som var en av de tapende kandidatene på det partimøtet som vedtok å nominere Saccone. Han tjenestegjorde som advokat for forsvarsdepartementet i Irak, før han ble dommer i hjemstaten og han ble valgt til delstatssenatet i et suppleringsvalg i 2015. Reschenthaler sete i delstatsforsamlingen utgjør bare en liten flik av dette distriktet, men han har fått støtte fra de fleste innflytelsesrike i partiet. Dog har ikke dette gjort særlig utslag for pengeinnsamlingen, som har vært heller svak. I tillegg har han fått kritikk for at han skrev forordet til en kontroversiell bok som av mange er blitt oppfattet som rasistisk.