God morgen! Det er mandag 14. mai og Mor­gen­kaffen er servert!

«I think it is heartless. I think the entire Trump views’ on immigration is heartless.We see the cruelty of his immigration policies when you talk about the United States government separating children from their parents»

Vermont-senator Bernie Sanders om Trump-administrasjonens immigrasjonspolitikk.

DAGENS

1. Flere demokrater bekymret over konsekvensene av en sterk økonomi frem mot presidentvalget i 2020

President Trump har jevnt og trutt tvitret om den sterke amerikanske økonomien og har naturligvis koblet oppsvinget det siste året til hans egen politikk og reformer. Til tross for håp om å ta tilbake flertallet i Huset i november er det flere demokrater som uttrykker bekymring frem mot både mellomvalgene senere i år, og presidentvalget i 2020 om den økonomiske trenden fortsetter.

Den demokratiske meningsmåleren Celinda Lake – som har intervjuet en rekke demokrater – uttalte søndag følgende:

«The economy is the No. 1 issue out there for people and right now Trump has a very aggressive economic message that seems to cross traditional party lines to voters»

En annen grunn til bekymring for demokratene er at arbeidsledigheten i april var på sitt laveste siden desember 2000 på 3,9%. Lake advarte samtidig mot å tolke en lav oppslutning for Trump som president som et tegn på at oppslutningen rundt demokratene vil gå opp. Hun la også til at «to produce a real blue wave, you need to have an economic message.»

Demokratene ser dermed foreløpig ut til å ligge bak i den såkalte «messaging-war» rundt økonomien og sliter med å formulere gode budskap om økonomipolitikken sin. Les mer her.

2. John Bolton diskuterer Iran-avtalen

Søndag møtte Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton opp i CNNs «State of the Union» for å diskutere presidentens avgjørelse om å trekke USA ut av Iran-avtalen. Der kom han blant annet med en advarsel til europeiske allierte.

Bolton – som av mange regnes som en krigshauk – karakteriserte avtalen som et «cover» for Iran og at de i realiteten kun brukte den for å skjule sine virkelige intensjoner, som var å fortsette utviklingen av atomvåpen. Bolton sa i tillegg at avtalen har tillatt Iran – som i utganspunktet har vært gjennom et tiår med økonomisk nedgang – å fremme sine interesser i regionen fordi sanksjonene som en gang lammet de ikke lenger er der.

På spørsmål om hvorvidt USA nå står alene om å trekke seg ut svarte sikkerhetsrådgiveren følgende:

«We’re not going at it alone, we have the support of ISRAEL and the Arab oil-producing monarchies. And the consequences of American sanctions go well beyond goods shipped by American companies.»

Videre hintet han med følgende uttalelse at amerikanerne forventer at de europeiske statene vil følge etter og koordinere seg med USA:

«I think at the moment there is some feeling in Europe that they’re really surprised that we got out of it and really surprised at the imposition of strict sanctions. I think that will sink in, and we’ll see what happens then»

Les mer her og her.

3. USAs ambassade skal flyttes til Jerusalem mandag

Trump-administrasjonen gjennomfører den formelle flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem i det som var en svært kontroversiell avgjørelse da den ble annonsert tidligere i år. Det hvite hus sier at ambassadevalget vil skape mer stabilitet og ro i regionen som har vært preget av Israel-Palestina-konflikten i flere tiår.

USAs ambassdør til Israel – David Friedman – la til følgende uttalelse:

«In the long run, we’re convinced that this decision creates an opportunity and a platform to proceed with a peace process on the basis of realities rather than fantasies.»

Det er dermed med optimisme at de flytter ambassaden i håpet om å finne en løsning på den svært betente konflikten. Flere eksperter – blant annet tidligere CIA-analytiker Bruce Siedel – ser på avgjørelsen med skeptiske øyne. Han sa blant annet at Trump er «only a few days away from throwing another can of gasoline on the fire by moving the embassy to Jerusalem. It’s very dangerous.» Les mer her.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Tirsdag var det nominasjonsvalg i Indiana, North Carolina (1. runde), Ohio og West Virginia – se de respektive delstatssidene for fullstendige resultater. Førstkommende tirsdag er det nye primærvalg i Idaho, Nebraska, Oregon og Pennsylvania og vi har egne saker ute tirsdag morgen. Fredag er det påmeldingsfrist i Washington og lørdag har demokratene i Connecticut sitt partimøte, som ganske sikkert vil luke ut noen kandidater.

SENATET

Indiana: Republikanerne nominerte forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Mike Braun til å utfordre senator Joe Donnelly (D) i november.

Ohio: Republikanerne nominerte kongressmann Jim Renacci til å utfordre senator Sherrod Brown (D) i november.

West Virginia: Republikanerne nominerte justisminister Patrick Morrisey til å utfordre senator Joe Manchin (D) i november.

HUSET

Arizona 8. distrikt: Tidligere delstatssenator Debbie Lesko (R), ble sverget inn i Representantenes hus på mandag.

Kansas 2. distrikt: Tidligere Speaker i delstatshuset, Doug Mays (R) stiller i dette åpne distriktet.

North Carolina 9. distrikt: Predikant Mark Harris slo ut kongressmann Robert Pittenger i det republikanske primærvalget tirsdag. Pittenger er dermed den første kongressmannen i år som blir ydmyket av egne velgere – og erfaringsmessig ikke den siste.

Pennsylvania 15. distrikt: Kongressmann Charlie Dent (R) gikk av fredag. Det blir ikke noe suppleringsvalg før i november, samtidig med det ordinære valget.

DELSTATENE

Alaska guvernør: Guvernør Bill Walker (U) stiller I det demokratiske primærvalget. Dersom han vinner det, kan han igjen stille som uavhengig kandidat uten demokratisk motstand i november.

Maryland guvernør: Den demokratiske guvernørkandidaten Kevin Kamenetz, som var leder av fylkesrådet i Baltimore, døde torsdag av hjertestopp.

Missouri guvernør: Delstatshuset i Missouri innkalles til møte 18. mai for å vurdere å reise riksrett mot guvernør Eric Greitens (R).

New York justis: Delstatens justisminister Eric Schneiderman (D) gikk av tirsdag etter at fire kvinner anklaget ham for å ha vært voldelig mot dem mens de var i et forhold med ham.

Ohio guvernør: Republikanerne nominerte tirsdag justisminister Mike DeWine som sin guvernørkandidat i november. Demokratene nominerte tidligere justisminister Richard Cordray.

LES OGSÅ

«President Trump says he’s working with China to save ZTE» av Jackie Wattles and Sherisse Pham (CNN): «ZTE, a smartphone and telecom equipment maker that does business around the world, announced last week that it has halted its main operations after the Trump administration banned American companies from selling it vital components. Now, Trump says he’s working with President Xi Jinping of China to get the company back on its feet.» Les mer.

«He Was a Tireless Critic of the Iran Deal. Now He Insists He Wanted to Save It.» av Gardiner Harris (New York Times): «While many hands gripped the sword that undercut the Iran nuclear deal, no one outside the Trump administration was a more persistent or effective critic than Mark Dubowitz, the chief executive of a hawkish Washington think tank. But rather than publicly celebrate President Trump’s decision Tuesday to jettison the accord, he is mourning its demise, saying he genuinely wanted to fix the agreement and worries that its unraveling could be dangerous.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.