God morgen! Det er onsdag 9. mai, Trump trekker USA ut av Iran-avtalen, Pompeo er tilbake i Nord Korea, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen ligger og venter i det som finnes av podkastapper.

«The Middle East has been too calm lately. It was time to spice things up .»

Tidligere sikkerhetstalsmann i Obama-administrasjonen Tommy Vietor på Twitter tirsdag kveld.

DAGENS

1. Trump trekker USA ut av Iran-avtalen

I går kveld ble det kjent at Trump trekker USA av atomavtalen med Iran, og vil gjeninnføre økonomiske sanksjoner mot landet. Avtalen, som Iran underskrev i 2015, er ment å hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Den gjorde det blant annet mulig for internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, i bytte mot at internasjonale sanksjoner ble hevet. Det tok flere år å fremforhandle avtalen, og i tillegg til USA var også Russland, Frankrike, Storbritannia, Kina og EU med i forhandlingene.

Like etter nyheten om at Trump trekker seg fra avtalen kom Irans president, Hassan Rouhani, på banen med beskjeden om at han vil forhandle videre med de europeiske landene samt Russland og Kina, på tross av Trumps avgjørelse.

I havet av reaksjoner på dette er det noen fellestrekk blant de som mener at å trekke seg ut av en atomavtale er lite gjennomtenkt, ikke minst fordi USA er midt i en annen forhandlingsprosess om nedrustning med Nord Korea.

På en annen side er kommer kanskje ikke denne avgjørelsen som en stor overraskelse, da Trump helt siden valgkampdagene har vært tydelig på at han mener Iran-avtalen er svak, og preget av dårlige forhandlinger. Les mer her og her

2. Flere og flere amerikanere tror Mueller-etterforskningen er politisk motivert

En fersk måling fra CBS viser at andelen som tror Mueller er politisk motivert fortsetter å stige. Ifølge målingen tror nå omlag 53% av amerikanere at Russland-etterforskningen er politisk motivert, og det er en stigning på 7 prosentpoeng siden desember i fjor.

Målingen til CBS viste også at flere republikanere har endret mening med tanke på om Trump bør samarbeide med Mueller. I januar mente 73% av republikanere at Trump burde samarbeide, mens dette tallet nå er nede i 53%.

I mellomtiden forhandles det om rammene rundt et eventuelt intervju mellom presidenten og etterforskningslederen. I motsetning til Guilianis uttalelser i helgen, ble det tirsdag kjent at Mueller nok en gang avviser muligheten for at Trump kan svare på spørsmål skriftlig. Slik utallige lekkasjer fra de innerste sirklene rundt Trump antyder, kan et ansikt-til-ansikt-møte med Mueller bli utfordrende for presidenten.

Den eneste utveien for Trump er tilsynelatende å nekte alle forsøk på å få ham i tale, og dermed påtvinge en konstitusjonell krise. Les mer her og her.

3. Utenriksminister Pompeo er på vei til Nord Korea for å ferdigstille Trump-Kim-møte

Samme dag som Trump skrinla avtalen med Iran ble det kjent at utenriksministeren hans er på vei tilbake til Nord Korea for å få på plass detaljer om tid og sted for et møte mellom de to lederne.

Pompeos reiseplaner har vært strengt bevoktet, og det er kun to journalister med på turen fra henholdsvis Associated Press og Washington Post. Til sistnevnte uttalte Pompeo at formålet med turen er «to put in place a framework for a successful summit.»

Trump har tidligere sagt at tid og sted allerede er bestemt, men Det hvite hus vil ikke gå ut med en offisiell kunngjøring før møtelokale og en tidslinje er på plass. Mandag uttalte Nord Koreas leder, via det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, at han håpet å bygge gjensidig tillit med USA gjennom dialog. Les mer.

LES OGSÅ

Han detonerte årets første valgbombe

«Meet the Renegades of the Intellectual Dark Web» av Bari Weiss (The New York Times): «Here are some things that you will hear when you sit down to dinner with the vanguard of the Intellectual Dark Web: There are fundamental biological differences between men and women. Free speech is under siege. Identity politics is a toxic ideology that is tearing American society apart. And we’re in a dangerous place if these ideas are considered “dark.” I was meeting with Sam Harris, a neuroscientist; Eric Weinstein, a mathematician and managing director of Thiel Capital; the commentator and comedian Dave Rubin; and their spouses in a Los Angeles restaurant to talk about how they were turned into heretics. A decade ago, they argued, when Donald Trump was still hosting “The Apprentice,” none of these observations would have been considered taboo.» Les mer.

«I’m Not Black, I’m Kanye» av Ta-Nehisi Coates (The Atlantic): «There’s nothing original in this tale and there’s ample evidence, beyond West, that humans were not built to withstand the weight of celebrity. But for black artists who rise to the heights of Jackson and West, the weight is more, because they come from communities in desperate need of champions. Kurt Cobain’s death was a great tragedy for his legions of fans. Tupac’s was a tragedy for an entire people. When brilliant black artists fall down on the stage, they don’t fall down alone. The story of West “drugged out,” as he put it, reduced by the media glare to liposuction, is not merely about how he feels about his body. It was that drugged-out West who appeared in that gaudy lobby, dead-eyed and blonde-haired, and by his very presence endorsed the agenda of Donald Trump.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.