God morgen! Det er mandag 30. april, årlig Washington-middag skaper debatt, møte mellom Trump og Kim Jong-un er på trappene, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen ligger og venter i det som finnes av podkastapper, og her:

Just a reminder to everyone: I’m here to make jokes. I have no agenda. I’m not trying to get anything accomplished. So everyone who’s here from Congress, you should feel right at home.

Komiker Michelle Wolf  under helgas White House Correspondence Dinner i Washington, D.C.

DAGENS

1. Komiker høster kritikk for vulgær humor under helgas årlige Washington-middag

Lørdag kveld var det duket for årets White House Correspondents Dinner i Washington D.C. Den årlige middagen feirer journalistenes viktige rolle som vaktbikkje, og gir som regel vertskapet (hvis oppgave er å «roaste» alt og alle for underholdningens skyld) frie tøyler fra podiet. I år var det komiker Michelle Wolfs tur til å lede middagen, og gårsdagen var sterkt preget av diskusjonen om hvorvidt Wolf gikk for langt i flere av vitsene.

Wolf fikk særlig kritikk for vitsene som gikk på bekostning av pressesekretær Sarah Huckabee Sanders, som var den offisielle representanten fra Det hvite hus:

Sanders fikk sympati fra flere, blant annet New York Times’ Maggie Haberman og MSNBC og Morning Joes Mika Brzezinski:

Wolfs tilsvar:

Men «the twitterverse» var mest opptatt av å arrestere kritikerne for en åpenbar dobbelmoral:

New York Posts John Podhoretz:

Pod Save America-vert og tidligere Obama-taleskriver, Jon Favreau, kommenterte Wolf-kritikkens meningsløse grunnlag, og understrekte Wolfs mest nedslående bemerkning om den nå årelange mangelen på rent drikkevann i Flint, Michigan:

President Trump har skulket middagen de siste årene, og befant seg i Michigan på lørdag, der han holdt en (valgkamp)tale for tusenvis av ivrige tilhengere. Les mer. 

 

2. Møtet mellom Trump og Kim Jong-un skal være på trappene

Søndag ble det kjent at en mulig avtale mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og president Trump kan være noe av løsningen bak Nord Koreas nedlegging av atomprogrammet.

Ifølge representanter fra den Sør-Koreanske regjeringen skal Kim ha sagt til Sør-Koreas president Moon Jae-in, at han vil legge ned atomkraftprogrammet hvis Trump lover at USA ikke vil invadere Nord-Korea.

Fredag forrige uke kommenterte også president Trump en mulig løsning på fiendtligheten som har preget den koreanske halvøya siden midten av forrige århundre:

«We’re not going to be played, OK? We’re going to hopefully make a deal, if not that’s fine.»

Videre skal Kim ha sagt han vil invitere eksperter fra både Sør-Korea og USA for å overvære den offisielle nedrustningen neste måned. Samtidig uttalte Trumps nyutnevnte sikkerhetsrådgiver, John Bolton, i et intervju søndag at et møte kommer til å skje. Noe av detaljene som gjenstår, ifølge Bolton, er hvor de to lederne skal møtes. Les mer her og her.

3. Trump fornærmet paralympics-utøvere og funksjonshemmede

I helgen inviterte Trump olympiske og paralympiske utøvere til det Det hvite hus, og den påfølgende seansen med pressen gikk ikke akkurat knirkefritt for verten, som sa følgende:

“What happened with the Paralympics was so incredible and so inspiring to me. And I watched — it’s a little tough to watch too much, but I watched as much as I could.”

Uttalelsen ble møtt med sterk kritikk, noen mer krassere i formuleringen enn andre:

Illinois-senator Tammy Duckworth (D) satte skapet på plass på vegne av millioner som følger med på paralympics over hele verden:

Duckworth er selv en krigsveteran, og hun måtte amputere begge beina etter at helikopteret hun satt i ble skutt ned i Irak i 2004. Hun også tidligere vært en av Trumps tydeligste kritikere:

Flere av de olympiske utøverne takket nei til invitasjonen fra Det hvite hus, blant dem kunstløperen Adam Rippon, som tidligere i år gikk hardt ut mot Trumps politikk. Les mer.

4. Ronny Jackson kommer ikke tilbake til Det hvite hus som Trumps personlige lege

I forrige uke kunne du lese at Ronny Jackson trakk sitt kandidatur til å lede Krigsveterandepartementet (Department of Veterans Affairs). Seint i går kveld ble det kjent at Jackson ikke kommer tilbake til Det hvite hus i det hele tatt.

Ivanka Trump sendte ut en tweet etter Jackson trakk sitt kandidatur i forrige uke, og etter de siste utviklingene i saken kan det virke som om Jacksons avgjørelse om å ikke fortsette som Trumps lege kom som en overraskelse.

Du kan lese mer om denne saken her.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus. 

ALLER FØRST

Tirsdag var det påmeldingsfrist i Michigan og suppleringsvalg i Arizonas 8. distrikt. Det var republikansk partimøte i Massachusetts og demokratisk partimøte i Utah på lørdag og flere kandidater ble luket ut i begge stater. Fredag er det påmeldingsfrist til føderale valg i Florida.

SENATET

Rhode Island: Den tidligere republikanske senatoren og uavhengige guvernøren Lincoln Chafee vil trolig stille mot senator Sheldon Whitehouse i det demokratiske primærvalget (Chafee har vært registrert demokrat siden 2013 og hadde et meget kortvarig forsøk på å bli president i 2016).

HUSET

Arizona 8. distrikt: Tirsdagens suppleringsvalg i Arizona endte med knapp 53- 47 seier til tidligere delstatssenator Debbie Lesko (R), som slo lege Hiral Tipirneni (D).

Colorado 5. distrikt: Sensasjonell utvikling i dette distriktet, der delstatens Høyesterett mandag avgjorde at kongressmann Doug Lamborn (R) ikke har samlet inn nok gyldige underskrifter og derfor ikke kan stille til valg; han skal ha brukt en person som ikke var bosatt i Colorado til å samle inn underskrifter, noe som er i strid med delstatens valglover. Lamborn vil anke avgjørelsen til en føderal domstol, der lignende saker tidligere har gått i saksøkers favør, så alt håp er ennå ikke ute. Han ble allerede utfordret internt av to seriøse republikanere; fylkesråd Darryl Glenn og delstatssenator Owen Hill og distriktet er såpass konservativt at partiet ganske sikkert vil holde det greit i november uten Lamborn på stemmeseddelen.

New York 25. distrikt: Guvernør Andrew Cuomo (D) saksøkes av flere innbyggere i det 25. distriktet fordi han ikke har utlyst nyvalg. Setet har vært uten representasjon siden kongresskvinne Louise Slaughter (D) døde i mars.

Oklahoma 1. distrikt: Kongressmann Jim Bridenstine (R) ble sverget inn som ny sjef for NASA mandag. Det vil ikke bli holdt noe suppleringsvalg her.

Pennsylvania 7. distrikt: Kongressmann Ed Meehan (R), som uansett ikke tok gjenvalg, annonserte fredag at han gikk av med umiddelbar virkning. Det blir trolig nyvalg i løpet av sommeren eller høsten.

Texas 27. distrikt: Guvernør Greg Abbott (R) har skrevet ut nyvalg i dette distriktet, som ble tomt da kongressmann Blake Farenthold (R) plutselig trakk seg i begynnelsen av april. Valgdato blir lørdag 30. juni, påmeldingsfristen var nå på fredag og valgordningen er «Louisiana top two», dvs. at alle stiller mot alle, og dersom ingen tar over 50% blir det en ny valgomgang, trolig i september.

Wisconsin 1. distrikt: Advokat og universitetsregent Bryan Steil (R) stiller i dette distriktet, som blir ledig fordi Speaker Paul Ryan (R) ikke tar gjenvalg. Steil har tidligere jobbet i staben til Ryan.

DELSTATENE

Arizona guvernør: Tidligere administrasjonsminister Ken Bennettutfordrer guvernør Doug Ducey i det republikanske primærvalget. Bennett stilte også mot Ducey i 2014, men kom bare på 4. plass.

Rhode Island guvernør: Tidligere administrasjonsminister Matt Brown utfordrer den moderate guvernøren Gina Raimondo fra venstre i det demokratiske primærvalget.

LES OGSÅ

«Ben Carson Thinks the Only Way to Help Poor People Is to Make Their Housing Unaffordable» av Luke Darby (GQ): «Ben Carson is a trooper. The neurosurgeon is carrying on at Housing and Urban Development, doing his level best despite publicly admitting he’s unfit to run a federal agency. But he’s willing to set his own incompetence aside and blunder forward. And his latest blunder embodies the one-sided heartlessness of the administration that Carson has snuggled into. The Washington Post on Wednesday reported on a Carson proposal that would essentially force families out of federally provided affordable housing.» Les mer.

«Kamala Harris builds an online army» av David Siders (Politico): «LOS ANGELES — The legacy of Bernie Sanders’ 2016 fundraising juggernaut is already shaping the architecture of the next presidential campaign. Sanders has not yet said whether he will run again in 2020. But two years after the Vermont senator demonstrated the potency of a populist message married to an online, small-dollar operation — he raised $54 million in donations of $200 or less by the end of 2015 alone  Sen. Kamala Harris (D-Calif.) and other top 2020 Democratic prospects are applying lessons drawn directly from his experience.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.