I natt møtes Debbie Lesko (R) og Hiral Tipirneni (D) til kamp om det åpne setet i Arizonas 8. kongressdistrikt.

OPPDATERT 25.4: Republikaner Debbie Lesko har beseiret demokrat Hiral Tipirneni med 5-6% i nattens suppleringsvalg fra Arizonas 8. distrikt.

I natt avholdes et suppleringsvalg i Arizonas 8. distrikt, og for en gangs skyld er begge kandidatene kvinner. Det er særlig ironisk fordi den forrige kongressmannen måtte gå av pga. seksuell trakassering.

Som nevnt i februar; den republikanske kongressmannen Trent Franks, som flere ganger hadde vært nevnt som mulig senatskandidat, måtte i stedet ta sin hatt og gå av i desember. Dette som følge av avsløringer om at han hadde gjort seksuelle tilnærmelser mot to medarbeidere.

Distriktet er normalt solid republikansk (R+13), og Franks hadde ingen motstandere i 2014 og 2016. Det politiske klimaet er bedre for demokratene nå, men republikanernes nominasjonsvalg hadde omtrent dobbelt så mange deltagere og de ventes å holde setet. Valglokalene stenger kl. 4 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Arizonas administrasjonsminister.

Debbie Lesko

Primærvalget i februar endte med kvinnelig seier for tidligere delstatssenator Debbie Lesko (f.1958). Hun var utpekt til å bli den neste lederen av republikanernes gruppe i delstatssenatet, men valgte å trekke seg fra forsamlingen for å fokusere på dette valget. Hun vant nominasjonen i februar med 36%, etter at hennes argeste motstander, Steve Montenegro, ble viklet inn i en utroskapssak. Ikke uventet hadde Montenegro tidligere jobbet for grisegutten Franks. Lesko er en temmelig standard republikaner, med særlig fokus på økonomiske saker – lavere skatt, mindre reguleringer, mer konkurranse, mer frihet for næringslivet, osv.

Hiral Tipirneni

Demokratene nominerte legen Hiral Tipirneni. Hun stilte mot Franks før han trakk seg, og hadde alt samlet inn godt med penger på det tidspunktet. Hun beseiret en annen demokrat med litt under 60% i februar. Tipirneni kom til USA som 3-åring, fra India. Faren var, klisjemessig nok, ingeniør. Hun har arbeidet i over 20 år som lege ved akutten ved flere sykehus i Phoenix-regionen og for tiden forsker hun på kreft.

Dette distriktet er ganske solid konservativt og det er uansett vanskelig å se for seg at Lesko skal straffes noe videre for Trump. De fleste demokrater her er latinere og ikke de typisk blendahvite raddisene som er mest Trump-fiendtlige og som er ekstra motivert til å møte opp for tiden. Forhåndsstemmingen tyder på at eldre republikanere har avgitt stemmer i hopetall, og partiet har skutt inn millioner i valgkampen for å være på den sikre siden. Emerson var ute med en sjokkmåling for to uker siden som ga Tipirneni en 46 – 45 ledelse, men det har vært reist kritikk mot målingens vekting og Emersons siste måling, som kom ut i går, viser Lesko 6% foran.

Min vurdering: Trolig republikansk.