God morgen! Det er mandag 16. april og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkast er tilgjengelig i det som finnes i podkastapper!

«James Comey illegally leaked classified documents to the press in order to generate a Special Council? Therefore, the Special Council was established based on an illegal act? Really, does everybody know what that means?»

President Donald Trump om Comeys notater som ble offentliggjort fredag.

DAGENS

1. Uenighet om Mueller blant flere republikanere

Søndag gikk Marc Short – Trumps direktør for lovgivningsmessige forhold – ut i «Meet the Press» og hevdet at spesialetterforsker Robert S. Mueller III hadde gått utover og dermed brutt mandatet han ble tilkjent i forbindelse med etterforskningen av russisk innblanding. Short mener at Det hvite hus har vært samarbeidsvillige hele veien og påpeker at de har overgitt flere tusen dokumenter, men at Mueller selv har gått utover mandatat han fikk.

På spørsmål om hvorvidt dette var grunnlag til å gi Mueller sparken ville ikke Short utelukke denne muligheten, men sa at presidenten per dags dato ikke har intensjoner om dette. Senator Susan Collins (R-Maine) – som også figurerte i søndagens «Meet the Press» – sa derimot at Mueller har respektert og holdt seg innenfor mandatet sitt.

Det blir dermed satt spørsmålstegn ved Muellers posisjon igjen, men denne gangen i kjølvannet av et forslag som ble forkastet av Senatet tirsdag. Forslaget ville fredet Mueller. Senatets flertallsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) begrunnet avgjørelsen med at Trump ikke har noen intensjoner om å sparke Mueller uansett og at forslaget dermed ikke var nødvendig. Les mer her og her.

2. Presset øker på Michael Cohen

Donald Trumps mangeårige personlige advokat – Michael Cohen – byr nå angivelig på problemer for presidenten. For drøyt to uker siden ble både kontoret og hotellrommet hans ransaket av FBI, og flere dokumenter i forbindelse med Stormy Daniels skal ha blitt beslaglagt. I tillegg skal han være under etterforskning for banksvindel.

Det er nå knyttet spenning til hvordan Cohen vil svare på etterforskningen og hvorvidt dette vil ha innvirkninger på forholdet hans til Trump. Selv om begge offentlig har uttrykt at forholdet fortsatt står sterkt melder Washington Post blant annet dette søndag:

«But associates of Trump and Cohen say that Cohen, with his deep knowledge of Trump’s personal and financial life, could seek to cut a deal with prosecutors at a moment when Trump’s business dealings are facing scrutiny related to the separate inquiry by special counsel Robert S. Mueller III into Russian interference in the 2016 election.«

Presidenten gikk derimot ut lørdag på Twitter og tilbakeviste anklagene.

Det er verdt å merke seg at Cohen gikk ut på Twitter 8. april og sa «I will always protect our POTUS,» dagen før han ble raidet av FBI. Flere kilder spekulerer nå i hvorvidt Cohen vil samarbeide med etterforskerne i et forsøk på å beskytte seg selv og sin familie, samt sin formue. Les mer.

3. Den demokratiske nasjonalkomitéen saksøker de russiske myndighetene, WikiLeaks og Trump-kampanjen

Fredag ettermiddag lokal tid ble dokumentene som innleder saksøkingen av Russland, WikiLeaks og Trumps 2016-kampanje overlevert til en føderal domstol i Manhatten på vegne av Den demokratiske nasjonalkomitéen (DNC). Dokumentene hevder at de tre saksøkte partene konspirerte og utøvde uberettiget innflytelse over 2016-valget.

DNCs formann – Tom Perez – hadde følgende kommentar fredag:

«During the 2016 presidential campaign, Russia launched an all-out assault on our democracy, and it found a willing and active partner in Donald Trump’s campaign. This constituted an act of unprecedented treachery: the campaign of a nominee for President of the United States in league with a hostile foreign power to bolster its own chance to win the presidency.«

I sum hevder DNC at russiske hackeres gjentatte innblandingsforsøk, kombinert med Trump-medarbeideres kontakt med russiske myndighetspersoner, utgjør en massiv konspirasjon for å endre resultatet av 2016-valget.

I svar til søksmålet sier WikiLeaks at de har grunnlovsmessige garantier som beskytter de mot denne typen søksmål, mens formann i Den republikanske nasjonalkomitéen – Ronna McDaniel – sa at «DNCs søksmål er ikke mer enn et desperat forsøk på et pengeinnsamlingsstunt fra et parti som er ute av stand til å innse at de tapte valget.» Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Det var partimøter i Utah på lørdag og flere kandidater ble luket ut. Tirsdag er det påmeldingsfrist i Michigan og suppleringsvalg i Arizonas 8. distrikt (vår sak blir publisert tirsdag morgen) og lørdag er det republikansk delstatskonvent i Massachusetts og demokratisk konvent i Utah.

SENATET

Delaware: Fylkesråd i Sussex County, Rob Arlett (R) stiller mot senator Tom Carper (D).

HUSET

Arizona 8. distrikt: Emerson er ute med en måling som finner demokrat Hiral Tipirneni med en 46 – 45 ledelse på republikaner Debbie Lesko. Dette er et ganske annerledes resultat enn forrige ukes måling fra OH Insight, som ga Lesko en 53 – 43 ledelse.

Florida 15. distrikt: Delstatsrepresentantene Neil Combee og Ross Spano vil stille til den republikanske nominasjonen etter kongressmann Dennis Ross (R), som ikke tar gjenvalg.

Oklahoma 1. distrikt: Kongressmann Jim Bridenstine (R) ble godkjentav Senatet som ny sjef for NASA denne uken og vil fratre kongressvervet i nærmeste fremtid. Det vil ikke bli holdt noe suppleringsvalg her.

Pennsylvania 15. distrikt: Kongressmann Charlie Dent (R) vil gå av i maiog det kommer således til å bli et suppleringsvalg i dette svakt republikanske distriktet, som er omtegnet fra og med valget i november.

Wisconsin 1. distrikt: Fylkesråd i Kenosha County, Jeff Wamboldt er første republikaner til å melde seg på etter at Speaker Paul Ryan (R) annonserte sin avgang.

DELSTATENE

Maine lokal: Delstatens Høyesterett har enstemmig kommet frem til at primærvalgene i juni skal gå etter den nye valgordningen med rangert votering. Det har vært mye frem og tilbake rundt implementeringen av valgordningen, som igjen står på stemmeseddelen.

LES OGSÅ

«Scott Pruitt Before the E.P.A.: Fancy Homes, a Shell Company and Friends With Money» av Steve Eder og Hiroko Tabuchi (New York Times): «At the E.P.A., Mr. Pruitt is under investigation for allegations of unchecked spending, ethics lapses and other issues, including his interactions with lobbyists. An examination of Mr. Pruitt’s political career in Oklahoma reveals that many of the pitfalls he has encountered in Washington have echoes in his past.» Les mer.

«Church of the Donald» av Ruth Graham (Politico): «In the past two years, largely out of view of the coastal media and the Washington establishment, a transformation has taken place. As Christian networks have become more comfortable with politics, the Trump administration has turned them into a new pipeline for its message. Trump has forged a particularly tight marriage of convenience with Pat Robertson’s Christian Broadcasting Network, which since early in the 2016 campaign has offered consistent friendly coverage and been granted remarkable access in return.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.