God morgen! Det er fredag 9. mars, Trump – som i går vedtok økt importtoll for å skape flere jobber – skal møte Kim Jong-un innen mai,  og Mor­gen­kaffen er servert.

«President Trump appreciated the briefing and said he would meet Kim Jong-un by May to achieve permanent denuclearization.»

Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong utenfor Det hvite hus torsdag kveld.

DAGENS

1. Donald Trump sier han vil møte Kim Jong-un

I natt norsk tid ble det kjent at Nord-Koreas Kim Jong-un har fortalt Sør-Koreas utsendte at han kan gå med på avslutte atomvåpenprogrammet, og at han er interessert i å møte president Donald Trump. Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong fortalte deretter pressen i mørket utenfor Det hvite hus at Trump har akseptert invitasjonen og at det skal være duket for et møte mellom Trump og Kim Jong-un innen mai:

Trump kommenterte selv de historiske nyhetene slik på Twitter:

2. Trump innførte økt tollsats på stål- og aluminiumsimport, men lover å være fleksibel i forhandlinger

Torsdag ettermiddag amerikansk tid ble økte tollsatser en realitet, da Trump avholdt en pressekonferanse der han signerte en proklamasjon som øker tollsatser på import av stål og aluminium. Ifølge Trump vil tollsatsene igangsettes om 15 dager, og det betyr 25% tollavgift på import av stål, og 10% på import av aluminium. Trump tvitret torsdag denne uken om de forestående tollavgiftene, der han skrev han skulle være «veldig fleksibel» i forhandlinger med handelspartnere.

Foreløpig er land som Mexico og Canada fritatt fra avgiftene, og Trump sa under pressekonferansen at han holder døren åpen for at flere land kan forhandle seg frem til andre avtaler.

Under signeringen var presidenten flankert av en rekke industriarbeidere, som fikk muligheten til å si noen rosende ord om presidentens nå gjennomførte valgløfte. Det knytter seg derimot spenning rundt hvilke politiske utfall tollen vil føre til. Tidligere denne uken ble det kjent at europeiske land vil innføre sine egne importavgifter på enkelte amerikanske produkter, som motorsykler, appelsinjuice og whisky — produkter som ikke tilfeldig blir produsert i hjemstatene til blant annet Paul Ryan (R-WI) og Mitch McConnell (R-KY). Les mer.

3. Trump skal ifølge kilder ha snakket med nøkkelpersoner som har vitnet i Mueller-etterforskningen

Ifølge kilder New York Times har vært i kontakt med, har Donald Trump ved flere anledninger spurt nøkkelvitner i Mueller-etterforskningen om hva som ble diskutert under møtene med Mueller og hans team.

Et av tilfellene gjelder tidligere stabssjef Reince Preibus. Trump skal ifølge to vitner ha spurt om etterforskerne var «hyggelige». Dette skal ha skjedd til tross for at Trump har blitt rådet av sine advokater om å holde seg så langt unna den pågående etterforskningen som mulig. Det er uklart om Trumps samtaler med nøkkelvitner tilsier at noe ulovlig har funnet sted. Men juridiske eksperter mener, siden Trump ennå ikke har snakket med Mueller, at dette kan være forsøk på å forberede og forme egne svar foran et eventuelt forhør. Les mer.

4. Hilltendo: Russisk propaganda i form av et anti-Hillary Clinton-spill på nett

I ukene før valget i 2016 ble et internettspill ved navn «Hilltendo» lansert. De russiske skaperne bak spillet har vist seg å ha tilknytning til Internet Research Agency, som nå er innblandet i den pågående etterforskningen til Robert Mueller. Målet med spillet var utvilsomt å diskreditere Clinton: Spillet består av tre nivåer, hvorav beskrivelsen til første nivå er «Help Hillary delete as many classified emails as possible before she is caught». Les mer.

LES OGSÅ

«Abstinence-only education making a comeback under Trump» av Jessie Hellmann (The Hill): «Abstinence-only education – encouraging adolescents to wait until marriage for sex – is making a comeback under President Trump. In a marked departure from the previous administration, conservatives at the Department of Health and Human Services (HHS) are putting an emphasis on abstinence to reduce teen pregnancy.» Les mer.

«Judge sets Paul Manafort trial on bank fraud, tax charges for July 10» av Josh Gerstein (Politico): «A federal judge in Virginia on Thursday set a July 10 trial date for former Trump campaign chairman Paul Manafort on one of two indictments he’s facing in cases brought by special counsel Robert Mueller.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er stipendiat ved Universitetet i Oslo med en mastergrad i amerikanske studier. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.