Texanere er ikke redde for å si sin mening om sine folkevalgte.

Resultatene fra Texas er oppdatert på delstatssiden, med resultater til og med kl 07:30, dog er ikke alle valg avklarte ennå.

I natt starter årets valgsyklus, med første runde av primærvalget i Texas. Vi har et rekordhøyt antall åpne seter i år, som følge av at mange ikke tar gjenvalg eller går for opprykk.

Valglokalene stenger kl. 02:00 i natt, bortsett fra området rundt El Paso (16. distrikt), som ligger i en annen tidssone og stenger 03:00. Merk at dersom ingen tar over 50% i natt, vil de to med flest stemmer gå videre til en ny runde 22. mai.

Texas har primærvalg i 27 av 36 kongressdistrikt. I hele åtte av dem er nominasjonen helt åpen; seks republikanere og to demokrater tar nemlig ikke gjenvalg. Av hensyn til mengden kandidater, vil vi i år konsentrere oss om de valgene der nominasjonen faktisk vil ha noen betydning; en fyldigere vurdering av demokrater mot republikanere vil komme nærmere november.


I det 2. distriktet, som går i en bue rundt omtrent 3/4 av Houston og tar inn ytre deler av byen med forsteder, takker republikaneren Ted Poe for seg. Flere seriøse partifeller kjemper om å erstatte ham og denne nominasjonen går nesten sikkert til andre runde.

Kevin Roberts

Den mest kjente kandidaten er nok advokatkontorleder og delstatsrepresentant Kevin Roberts. Han er den eneste med folkevalgt erfaring, men ble først valgt i 2016 og stemmegivningen i delstatshuset har avgjort vært på den moderate siden. Han har samlet inn brukbart med penger og lånt seg selv en del i tillegg og har støtte fra mye av det lokale partiapparatet.

David Balat

Helsedirektør David Balat, har samlet inn en del cash og har noe støtte i medisinermiljøet (som er en viktig del av økonomien i Houston), men har ingen tunge politikere på laget. Han stilte egentlig mot kongressmann Culberson i det 7. distriktet, men skiftet hit da setet ble ledig.

Dan Crenshaw

Veteran Dan Crenshaw har en inspirerende bakgrunn. Han var SEAL-soldat i ti år og mistet et øye i Afghanistan, men tok allikevel to turer til for forsvaret utenlands. Han har akkurat den type biografi som nasjonale republikanere sikler etter i en kandidat, men mangler fullstendig politisk erfaring og pengeinnsamlingen har ikke vært allverdens. Det har dog ikke holdt en celebritet som astronaut Buzz Aldrin fra å anbefale ham.

Kathaleen Wall

Forretningskvinne og aktivist Kathaleen Wall har en del kontakter i partiet og har fått støtte fra flere delstatspolitikere og kongressrepresentanter, bla. senator Ted Cruz, samt fra guvernør Gregg Abbott. Hun har ikke samlet inn noe særlig, men har gitt egen kampanje rundt seks millioner dollar (!), så hun er i stand til å få ut budskapet. Starten på valgkampen var katastrofalt dårlig, da hun presterte å snuble seg gjennom en tale hvor hun hadde manus, og mange har nok spurt seg hvorfor de skulle sende et slikt nek til Kongressen. Dog, hun har penger og kontakter, så en plass i andre runde bør være mulig.

Rick Walker

En outsider er forretningsmannen Rick Walker, som har vært svært aktiv på mediefronten, der han har utfordret sine medkandidater til debatter i tide og utide. Han har en del støtte fra næringslivstopper, men svært lite fra det politiske miljøet og det vil vel komme som en overraskelse om han går videre, men jeg vil ikke helt utelukke det. Han har lånt egen kampanje store summer og har i tillegg fremstått som den mest sosialkonservative i feltet.

I tillegg stiller advokat og veteran Jonathan Havens, investeringsbankmann Justin Lurie, kirurg og advokat Jon Spiers og advokat Malcolm Whittaker. Ingen av dem levnes noen videre sjanse i natt.

Todd Litton

Demokratene stiller med forretningsmann og advokat Darnell Jones, kjemiingeniør Ali Khorasani, advokat og non-profittdirektør Todd Litton, forretningskvinne Silky Malik og hundetrener Hamid Parvizian. Litton har samlet inn en del penger og demokratene synes å ha stor tiltro til hans kandidatur. Dette distriktet er ikke så republikansk som en del andre, men trolig nok til at dette ikke har noen interesse, med mindre republikanerne skulle nominere helt feil person.


I det 5. distriktet, som omfatter områder øst og sørøst for Dallas, tar bankkomiteens leder Jeb Hen­sar­ling farvel. Dette setet er trygt republikansk og ventes å gå til endelig avgjørelse i mai.

Kenneth Sheets

Det er fire seriøse kandidater her. Den ene er advokat, veteran og tidligere delstatsrepresentant Kenneth Sheets, som var den eneste republikaneren i Texas som mistet sitt sete i 2016. Det er en lite ærefull tittel å ha, men Sheets offentliggjorde en liste på et 40-talls støtteerklæringer fra tidligere og sittende medlemmer av delstatsforsamlingen, så han er avgjort en kandidat å regne med.

Lance Gooden

Dernest har vi forretningsmann og delstatsrepresentant Lance Gooden. Han er den eneste nåværende folkevalgte, men han tapte primærvalget i 2014 og vant det knapt i 2016, så det er uvisst hvor populær han egentlig er i sitt hjemdistrikt, som uansett bare utgjør ca. 40% av kongressdistriktet. Han har støtte fra en lang rekke lokale borgermestere og sheriffer, men få virkelige tungvektere. Han har omfavnet sin status som establishmentpolitiker og mener han vil være den mest effektive kongressrepresentanten av alle.

TX05 Bunny Pounds

En potensielt sterk kandidat er fundraisingkonsulent Bunni Pounds, som har den avtroppende kongressmannens støtte. Pounds har tidligere ledet flere av Hensarlings kongresskampanjer, så selv om hun selv aldri har vært folkevalgt kjenner hun spillet og hun har et kontakt- og donornettverk som kan vise seg avgjørende. Ikke overraskende leder hun pengeinnsamlingen massivt.

Jason Wright

Den siste etablerte kandidaten er forretningsmann og tidligere bystyremedlem i Tyler City, Jason Wright. Han jobbet inntil nylig i staben til senator Cruz og har senatorens støtte.

Dessuten stiller treningssentereier Danny Campbell, forretningsmann og veteran Sam Deen, restauranteier Charles Lingerfelt og David Williams.


Også det 6. distriktet, som inkluderer forsteder til Dallas og Fort Worth, herunder mesteparten av Arlington og områder sør for Dallas, blir åpent fordi republikaneren Joe Barton går av. Også her er sannsynligheten for en runde nummer to stor.

Ron Wright

Den ledende kandidaten er muligens fylkestakstmann og tidligere bystyremedlem i Arlington, Ron Wright. Han var tidligere stabssjef for Barton og har kongressmannens støtte, i tillegg støttes han av senator Cruz. Det kan imidlertid holdes mot ham at han i en alder av 64 er i overkant gammel til å starte en kongresskarriere og at han i praksis har drevet med politikk i en eller annen form mesteparten av sitt voksne liv.

Jake Ellzey

En annen kandidat med forbindelser er pilot og medlem av delstatens veterankomite Jake Ellzey. Han har mange år bak seg som jagerflyver i forsvaret og har deltatt i operasjoner både i Irak og Afghanistan. Han tapte et valg til delstatshuset i 2014. Ellzey støttes av energiminister og tidligere guvernør Rick Perry. Politisk er han muligens noe mer moderat enn Wright.

Shannon Dubberley

Den tredje seriøse kandidaten er prosjektmanager og etterretningsekspert Shannon Dubberly. Han har tidligere jobbet for UD og for forsvaret med etterretning og anti-terror. Nå bruker han IT-kunnskapene i privat sektor.

Øvrige kandidater er veteran Ken Cope, nettverksingeniør Shawn Dandridge, teknologikonsulent Thomas Dillingham, arkitekt og ingeniør Deborah Gagliardi, pastor Kevin Harrison, Mel Hassell, lege og advokat Monte Mark Mitchell og selger Troy Ratterree.

Jana Sanchez

For demokratene stiller advokat John Duncan, kommunikasjonskonsulent Jana Sanchez, veteran Levi Shocklee, låsemed Justin Snider og lærer Ruby Woolridge.

Sanchez har samlet inn en del penger, men det skal en del til før dette setet blir utsatt, så vi får heller komme tilbake til den siden nærmere november.


Distrikt 7 omfatter noen av de mest velstående deler av det vestlige Houston, samt forsteder. Republikaneren John Cul­berson tok kun 56% i 2016 (og Clinton vant setet), og han utfordres av forretningsmann Edward Ziegler. Sistnevnte har samlet inn noe penger, men skal ikke være en trussel.

Lizzie Fletcher

For demokratene stiller syv kandidater, hvorav fire kan regnes som seriøse. Vi tar dem alfabetisk. Den første er advokat Lizzie Fletcher, som er partner i et firma og etter sigende en juridisk stjerne i delstaten, Hun har samlet inn nesten en million dollar og har støtte fra mye av det lokale partiapparatet. Hun er også aktivist på lokalplanet, og har bla. startet opp en ungdomsavdeling av Planned Parenthood og fått støtte fra abortaktivistene i EMILY’s list, men regnes allikevel som moderat i forhold til neste kandidat.

Laura Moser

Det er aktivist og journalist Laura Moser, som startet opp den progressive nettsiden Daily Action, som i korte trekk sender tekstmeldinger til sine abonnenter og ber dem ringe deres kongressrepresentanter og klage over et gitt tema. Moser er blitt en helt i visse kretser og har samlet inn mye penger, men står ganske langt til venstre for det politiske sentrum og har mye av den samme skråsikre hysterien som vi kan finne også på høyresiden. Det demokratiske partiet sentralt har gått så langt at de har angrepet henne åpenlyst, bla. for å ha sagt at hun heller ville ha trukket tennene uten bedøvelse, enn å bo i Texas og for at hun inntil 2017 krevde fradrag på skatten for å bo i DC.

Alex Triantaphyllis

Advokat Alex Triantaphyllis er utdannet ved Harvard og jobbet i noen år for Goldman Sachs, før han vendte hjem til Houston og startet en non-profitt for flyktninger. Også han har en del støtte i det lokale partiet, ikke minst blant fagbevegelsen. Triantaphyllis er muligens den i feltet som sterkest betoner nødvendigheten av å appellere også til republikanske velgere. Han har samlet inn over en million dollar så langt.

Jason Westin

Lege Jason Westin bedriver medisinsk forskning rettet mot kreft. Han hadde en kort periode som praktikant i Senatet sent på 90-tallet, men har siden konsentrert seg om legegjerningen. Også han er ganske moderat, men sterk tilhenger av å beholde Obamacare. Som før nevnt er medisin en storindustri i Houston, så han kan ha en viss appell her.

I tillegg stiller universitetsansatte Joshua Butler, advokat James Cargas og tidligere kongressrådgiver Ivan Sanchez. Ingen av dem skal ha apparat eller penger nok til å vinne i natt. Det er trolig at dette går til en avgjørelse i mai.


Distrikt 16 ligger i statens vestlige hjørne, og omfatter El Paso med omland. Det har 17% hvite og 78% latinske velgere. Forretningsmann og bystyremedlem Beto O’Rourke slo ut en sittende demokrat i primærvalget i 2012 og hadde ingen motstandere i 2016. Han stiller til Senatet i 2018.

Norma Chavez

Det synes å være tre kandidater med sjanse til å etterfølge ham. Den ene er tidligere delstatsrepresentant Norma Chavez, som satt 14 år i delstatshuset, men som også er kontroversiell for sine nære bånd til lobbyister. Hun har et turbulent privatliv, med rykter om alkoholisme og hennes forhold til andre demokrater har tidvis vært svært anstrengt. Hun tapte nominasjonsvalget i 2010, etter at hun to ganger hadde referert til sin konkurrents seksuelle legning og blitt behørig kritisert for det av andre demokrater. Hun har samlet inn minimalt med cash og satser nok på at navnet skal være tilstrekkelig.

Veronica Escobar

En av de som kritiserte Chavez i 2010 er tidligere fylkesråd Veronica Escobar, som har O’Rourkes støtte og virker å være den mest populære kandidaten blant lokale demokratiske politikere. Hun har også støtte fra fagforeningene og fra nasjonale grupper som EMILY’S List. I motsetning til en del andre demokrater i Texas er Escobar (som O’Rourke) klart til venstre for sentrum. Hun har rykte som korrupsjonsbekjemper lokalt og har samlet inn rundt en million dollar. Hun har imidlertid fått noe kritikk fra venstrefløyen i eget parti fordi hennes mann er dommer og har hatt ansvar for flere deportasjoner.

Dori Fenenbock

Den tredje seriøse kandidaten er advokat og tidligere skolestyreleder Dori Fenenbock, som har en lang historie med å stemme i republikanske valg og å få pengestøtte fra dem. Hun er den mest moderate av de ledende demokratene, noe som ikke nødvendigvis er en ulempe; til tross for at byen er sterkt demokratisk, valgte den en republikaner til borgermester i 2017. Valgdeltagelsen blant byens mange latinos er tradisjonelt lav og Fenenbock kan komme til å få mange republikanske stemmer, siden deres primærvalg har to helt uinteressante kandidater. Hun støttes av mannen O’Rourke avsatte i 2012, tidligere kongressmann Silvestre Reyes.

I tillegg stiller radiostasjonsleder John Carrillo, immigrasjonsadvokat Enrique Garcia og lærer Jerome Tilghman.


Lamar Smith

Distrikt 21 løper fra de nordlige delene av San Antonio til de sørlige delene av Austin, pluss et stort område nord og nordvest for San Antonio. Lederen av Husets vitenskapskomite, Lamar Smith tok 57% i 2016, men stiller ikke til gjenvalg. Her er det et svært uoversiktelig primærvalg på republikansk side, med hele 18 kandidater. Med så mange kandidater går dette garantert til en ny omgang i mai.

Quico Quanseco

Advokat og tidligere kongressmann Quico Canseco representerte det 23. distriktet i en periode, etter brakvalget i 2010. Da hadde han alt tapt et par primærvalg. Etter å ha tapt valget for en demokrat i 2012, ble han igjen slått i primærvalget i 2014 av nåværende kongressmann Will Hurd. I år meldte han seg egentlig til å utfordre Joaquin Castro i det ganske trygt demokratiske 20. distriktet, men byttet kjapt over til dette, da Smith annonserte at han ville pensjonere seg. Han har en viss erfaring, men neppe så mye lokal støtte, siden hans opprinnelige distrikt kun utgjorde 2% av dette, og pengeinnsamlingen har gått trått.

Jason Isaac

Forretningsmann og delstatsrepresentant Jason Isaac bor ikke selv i distriktet, men hans delstatsdistrikt, som han har representert siden 2011, overlapper delvis med det. Han ble første gang valgt til delstatshuset i 2010 og er, som Texas-republikanere flest, ganske konservativ, ja kanskje i overkant sosialkonservativ. I det sivile jobber han som transportkonsulent.

Chip Roy

Den kanskje største favoritten er advokat og tidligere føderal anklager Chip Roy, som tidligere jobbet som stabssjef for senator Cruz. Han har svært gode kontakter i delstatspartiet og har tidligere jobbet for senator John Cornyn, ex-guvernør Rick Perry og justisminister Ken Paxton, for å nevne noen. Inntil nylig jobbet han for en konservativ tenketank i Austin. Roys kampanje består i stor grad av tidligere medarbeidere for Cruz og han har senatorens støtte i valget, i tillegg står pengesterke Club for Growth bak ham. Dog har han ingen naturlig velgerbase i distriktet, noe som kan felle ham i primærvalget.

Robert Stoval

Den siste av de «etablerte» kandidatene, er tidligere fylkespartileder i Bexar County, Robert Stoval. Han driver som forretningsmann og bestyrer bla. familiefirmaet, som importerer dekorasjoner fra Mexico, og har et eget blomsterfirma. Han har imidlertid kun ett forsøk bak seg på å bli folkevalgt; han tapte kampen om å bli fylkestakstmann i 2012, for en demokrat. Noe overraskende for en kandidat med så mye forbindeler til Mexico, er han blant de mest Trump-vennlige i feltet.

Bill Negley

I tillegg har IT-konsulent og tidligere CIA-agent Bill Negley gode kontakter til mektige pengedonorer, samt slektskap til flere Texasnotabiliteter på både mors- og farssiden. Han har en interessant biografi og har fremstått som «terroristjeger» lokalt. Negley forblir noe av en outsider, men dersom velgerne vil ha et nytt navn med en god biografi, kan han være mannen.

Matt McCall

Vi skal også nevne forretningsmann Matt McCall, som har stilt mot Smith fra høyre tidligere (han tok 29% i primærvalget i 2016). I en kamp mellom 18 kandidater har han faktisk en sjanse til å gå videre, om ikke annet kun på det at navnet nå er kjent blant velgerne. Han har samlet inn noe, og lånt seg selv en del så han har faktisk en troverdig sum totalt.

Jenifer Sarver

Helt til sist har vi kommunikasjonskonsulent Jenifer Sarver, som tidligere har jobbet for Karen Hughes, kommunikasjonssjef for Bush II. Hun har samlet inn et overraskende greit beløp, men kan komme til å slite litt dersom velgerne finner ut at hun før valget i 2016 skrev en kronikk hvor hun støttet Clinton mot Trump. Hennes eneste sjanse er nok om velgerne er ekstremt lei av sistnevnte.

For øvrig stiller advokat Ivan Andarza, tidligere CIA-agent Eric Burkhart, forretningsmann Mauro Garza, tidligere oljefirmasjef Foster Hagen, Ryan Krause, forretningskonsulent og tidligere borgermester Susan Narvaiz, tidligere veterandirektør Al Poteet, aktivist og spaltist Autry Pruitt, Samuel Temple, ingeniør og takstmann Peggy Wardlaw og veteran Anthony White.

Joseph Kopser

For demokratene stiller forretningsmennene Derrick Crowe og Joseph Kopser, non-profittdirektør Elliott McFadden og prest Mary Wilson. Veteran og ex-republikaner Kopser, som stilte mot Smith før Smith trakk seg, har samlet inn desidert mest penger og skal være favoritt i natt. Han har dog fått en skrape i lakken ved at kampanjen hans har benyttet en rekke utsagn fra pressen og til og med konkurrerende demokrater, uten å kreditere dem.


Distrikt 23 omfatter mesteparten av det sørvestlige Texas, fra El Paso i vest til San Antonios forsteder i øst. Det er det eneste egentlige vippesetet i hele delstaten og representeres av den republikanske kongressmannen og tidligere CIA-agenten Will Hurd.

Gina Ortiz Jones

Hurd tok setet fra demokraten Pete Gallego i 2014 og slo tilbake samme mann i 2016 med kun 49%. Gallego stiller ikke på ny og demokratene har trolig to mulige navn i dette distriktet. Den ene er veteran Gina Ortiz Jones, som har støtte fra EMILY’s List. Demokratene er for tiden usedvanlig tiltrukket av kandidater med militær bakgrunn og Jones er ideell i så måte. I tillegg har hun jobbet i etterretningen og sist som byråkrat for Handelsrepresentanten (en regjeringsstilling i USA). Hun har dog svake bånd til distriktet, og som andre kandidater har hun fått en skrape ved å kreve fradrag for å ha primærbolig i DC inntil nylig.

Jay Hulings

Den andre er den tidligere føderale aktoren Jay Hulings, som har tette bånd til Castrobrødrene i San Antonio (de kjente hverandre tilbake i collegetiden) og deres politiske maskin står til hans disposisjon. Selv om etternavnet ikke tilsier det, er Hulings hispanjol, nærmere bestemt meksikansk på morssiden. Politisk har han plassert seg klart i sentrum i forhold til Jones og har bla. uttalt at demokratene nasjonalt må kvitte seg med sin nåværende gruppeleder, Nancy Pelosi.

For øvrig stiller aktivist og tidligere Obamarådgiver Judy Canales, lærer og partiaktivist Rick Trevino og Angie Villescaz.


Blake Farenthold

Distrikt 27 dekker de sentrale kyststrøkene, inkludert Corpus Christi, med en avstikker opp til Austins sørøstlige forsteder. Republikaneren Blake Farent­hold har lenge vært kjent som en av Husets sleskeste medlemmer og det ble i 2017 kjent at han hadde brukt 84.000 skattebetalerdollar til å få en rettssak om seksuell trakassering av veien. Han trakk seg fra nominasjonen i siste liten.

Bech Bruun

Her kjemper trolig to republikanere om setet. Den ene er advokat og tidligere vannkommisjonsleder Bech Bruun, som har støtte fra før nevnte ex-guvernør Perry og fra kongressmann Roger Williams i det 25. distriktet. Han har samlet inn klart mest cash.

Michael Cloud

Den andre er forretningsmann og tidligere fylkespartileder i Victoria County, Michael Cloud. Han har samlet inn noe penger, men ligger et stykke bak Bruun.

I tillegg stiller Eddie Gassman, John Grunwald, konfliktløser Jerry Hall og Chris Mapp.


Distrikt 29 omfatter de ytre, østlige deler av Houston, med forsteder. Demokraten Gene Green ble første gang valgt til Huset i 1992 og tok 73% i 2016. Han stiller ikke på ny.

Sylvia Garcia

For demokratene så det lenge ut til at advokat og delstatssenator Sylvia Garcia hadde klart å rydde feltet for tunge kandidater. Hun har støtte fra avtroppende Green og de fleste lokale demokrater, og er godt kjent for distriktets velgere i kraft av tidligere verv som controller for Houston og som fylkesråd i Harris County. Garcia er, i motsetning til Green, men i likhet med over 3/4 av velgerne, av latinsk herkomst og vil utvilsomt forsøke å øke deres valgdeltagelse i distriktet. Det kan holdes imot henne at hun vil være 68 når hun tiltrer; muligens litt i eldste laget til å starte en ny karriere.

Tahir Javed

Imidlertid har forretningsmann Tahir Javed, som tidligere har markert seg som en flittig pengeinnsamler for demokrater over hele landet, klart å samle inn til eget formål denne gangen, og har kjørt en seriøs kampanje, ja så seriøs at han har fått støtte fra demokratenes gruppeleder i Senatet, Chuck Schumer. Javed har en biografi som er fristende for demokratene; han kom til USA fra Pakistan i 1989 som 23-åring, og startet dagligvareforretning sammen med sin bror. Nesten 30 år senere er han mangemillionær og eier ikke mindre enn 27 firmaer; det viktigste av dem et sykehussystem som Javed er direktør for. Han har imidlertid ingen erfaring fra folkevalgte verv og han flyttet til dette distriktet nylig.

Andre demokrater er forretningskvinne og eiendomsmegler Dominique Garcia, advokat Roel Garcia, lærer Hector Morales og forretningsmann Pedro Valencia. Disse fire har neppe noen sjanse til å ta nominasjonen, men kan sende valget til en runde nummer to.


Distrikt 31 omfatter de ytre, nordlige forstedene til Austin og løper på begge sider av Interstate 35 nord til Temple. Det holdes av republikaneren John Carter.

M. J. Hegar

Demokratene håper å kunne være konkurransedyktige mot Carter i år, med forretningskonsulent og veteran M. J. Hegar, som har en spennende biografi som helikopterpilot i Afghanistan. Hun har samlet inn brukbart med penger og fått mye støtte fra demokrater i Kongressen,

I tillegg stiller geolog Mike Clark, investor Kent Lester og lege Christine Mann. Lester har lånt sin kampanje en del penger, men skal ikke ha apparatet til å konkurrere med Hegar.


Pete Sessions

Distrikt 32 omfatter de nordlige og nordøstlige forstedene til Dallas, inkludert det nåværende hjemmet til tidligere president George W. Bush og representeres av republikaneren Pete Ses­sions. Han hadde ingen motstandere i 2016, men Clinton vant dette setet knapt, og i år stiller mange demokrater. Jeg vurderer fire av dem til å ha en sjanse til å ta nominasjonen.

Ed Meier

Advokat Ed Meier er tidligere stabsmedlem for både Hillary Clinton og Barack Obama, og har samlet inn klart mest cash. Han har i tillegg støtte fra den lokale fagbevegelsen og flere nasjonale navn, som tidligere finansminister Jack Lew og tidligere stabssjef Denis McDonough.

Brett Shipp

Tidligere TV-reporter Brett Shipp er godt kjent blant velgerne etter mange år på skjermen i Dallasområdet. Han har en viss troverdighet, som dog kan bli kompromittert ved at han nå «senker seg» ned i den politiske søla og det er blitt brukt mot ham at han stemte i det republikanske primærvalget i 2016.

Colin Allred

Tidligere fotballproff og advokat Colin Allred, er også godt kjent i området. Han jobbet i byutviklingsdepartementet under Obama og har støtte fra sin tidligere sjef, Julian Castro og fra partiets guvernørkandidat i 2014, Wendy Davis.

Lillian Salerno

En siste seriøs kandidat er advokat og tidligere assisterende landbruksminister Lillian Salerno, som også har samlet inn brukbart med penger. Hun har liten tilknytning til distriktet, men har fått støtte fra EMILY’S List.

Andre demokrater er ingeniør Ron Marshall, aktivist Todd Maternowski, aktivist Dani Pellett og advokat George Rodriguez.


Republikanske Greg Abbott er en ganske populær guvernør og tok 59% i sitt første valg i 2014.

Lupe Valdez

For demokratene er det to personer som kan ta nominasjonen. Den kandidaten som partiet nok foretrekker er den tidligere fylkessheriffen i Dallas County, Lupe Valdez. Som mangeårig folkevalgt i delstatens nest største by, er hun godt kjent for mange velgere og har i tillegg vakt nasjonal oppmerksomhet som den første (åpent) lesbiske folkevalgte hispanjol i et så viktig embete. Hun har imidlertid samlet inn oppsiktsvekkende dårlig med penger og vist dårlig innsikt i politiske områder utenom lov og orden.

Andrew White

Den andre med vinnersjanser er investeringsdirektør og guvernørsønn Andrew White. Han er muligens en sterkere kandidat mot Abbott, siden han i et intervju kalte seg selv for «en konservativ demokrat eller liberal republikaner» og bedyret at han ikke var opptatt av merkelapper som partitilhørighet. Hans far, avdøde guvernør Mark White var også flere hakk til høyre for sentrum av dagens demokratiske parti og White kan få det tøft med å vinne nominasjonen. Han har imidlertid samlet inn mer penger enn Valdez og har bla. skutt inn en million dollar av egne penger.

I tillegg stiller oppfinner James Jolly Clark, tidligere borgermester Cedric Davis, videotekniker Joe Mumbach, finanskonsulent Adrian Ocegueda, forretningsmann Jeffrey Payne, pantelånsmegler Demetria Smith, prest Tom Wakely og pensjonist Grady Yarbrough.


Dan Patrick

Vise­gu­ver­nøren nomi­neres og velges separat fra guvernøren. Tidligere delstatssenator og radiovert Dan Patrick slo ut den sittende viseguvernøren i det republikanske primærvalget i 2014 og vant valget med 58%. Patrick er en ihuga og overbevist konservativ og han har en noe kontroversiell lederstil. Som viseguvernør styrer han delstatsenatet (mange hevder posisjonen er viktigere enn guvernørjobben), og han har klart å flytte politikken i delstaten et knepp eller to mot høyre.

Scott Milder

Han utfordres internt av forretningsmann og tidligere bystyremedlem i Rockwall, Scott Milder, som har skjelt ham ut for å være en ekstremist og en usympatisk karakter. Milder hevder seg å være en rasjonell konservativ og at den republikanske grasrota er lei av Patrick. Det gjenstår å se, og han har ikke greid å samle inn nok penger til å holde følge med Patricks valgkampmaskin. Milder tapte dessuten gjenvalget til bystyret i Rockwell, noe som tyder på at han ikke er all verdens til å drive valgkamp heller.


Sid Miller

Agronom, lærer og tidligere delstatsrepresentant Sid Miller ble landbrukskommissær i 2014. Han har imidlertid hatt en kontroversiell embetstid, der han har vært under etterforskning fra Texas Rangers og blitt kritisert for en twitterbruk som tidvis har gått Trump i næringen. I tillegg har han stått for en kraftig økning i betalingen hans kontor tar for tjenester til bøndene og for strengere reguleringer av den for texanerne hellige BBQ-virksomheten.

Trey Blocker

Han utfordres internt av advokat og lobbyist Trey Blocker, som fremstiller seg som en kandidat som kan lede departementet på en «intelligent og velartikulert» måte og han har kritisert Miller for flere avgiftsøkninger departementet har gjennomført de siste tre årene. Som mangeårig lobbyist har Blocker fått en del kritikk, og det har videre blitt brukt mot ham at han tidvis har donert til demokrater og at han har minimal personlig erfaring med landbruk. Det har imidlertid ikke forhindret flere bransjeorganisasjoner fra å gi sin støtte til utfordreren og her kan det bli spennende i natt.

I tillegg stiller bonde, forsikringsagent og demokratenes kandidat i 2014, Jim Hogan. Han tar neppe mange stemmer, men kan sende dette til en ny runde i mai.


George P. Bush

Barnebarnet til George Bush, sønnen til Jeb Bush og nevøen til «W», advokat, veteran og forretningsmann George Prescott Bush ble valgt til kommissær for offentlig land i 2014. George har, som sin far, en relativt moderat profil, men brøt med resten av familien og ga si støtte til Trump i 2016. Han har fått kritikk for å sette egne ambisjoner høyere enn å gjøre jobben sin, og fått mye motbør for budsjettoverskridelser og en lemfeldig håndtering av flyktningesituasjonen etter orkanen Harvey. Han får en seriøs utfordring fra sin forgjenger i embetet.

Jerry Patterson

Tidligere landkommissær Jerry Patterson innehadde embetet fra 2003 til 2015. Han ga det opp i 2014 for å stille til viseguvernør, men kom inn sist av de fire republikanerne den gang. Han har en moderat libertariansk vri på sin konservatisme og utfordringen mot Bush er nok mer på bakgrunn av kompetanse enn på ideologi. Av yrkesbakgrunn var Patterson jagerflyver i over 20 år og deretter medlem av delstatssenatet.

I tillegg stiller landmåler Davey Edwards og pensjonist Rick Range. De har neppe store sjanser i natt, men som med så mange av valgene beskrevet her, kan de sende det hele videre til en ny runde.