Trent Franks gikk av i desember, pga seksuell trakassering.

I natt avholdes nominasjonene for Arizonas åttende kongressdistrikt. Vinnerne møtes i suppleringsvalget 24. april.

Oppdatert 28.02.18: Tidligere delstatssenator Debbie Lesko ser ut til å ha vunnet den republikanske nominasjonen, med knappe 36% av stemmene. Tidligere delstatssenator Steve Montenegro og tidligere delstatsrepresentant Phil Lovas ligger på ca 24% begge to. Lege Hiral Tipirneni vant den demokratiske nominasjonen med knapt 60%.

Kongressmann Trent Franks (R) gikk av 8. desember, da det ble kjent at han hadde spurt et par av sine ansatte om de ville være surrogatmødre for ham. Henvendelsen skal ha inneholdt instruksjoner om at selve befruktningen skulle foregå på naturlig vis. Grisegutten, som flere ganger har vært på tale som senatskandidat trakk seg i stedet fra alle verv og guvernør Doug Ducey (R) skrev ut nyvalg 24. april, med primærvalg i natt.

Arizonas 8. distrikt

Distriktet inkluderer områder nord og vest for Phoenix og Frank hadde ingen demokratisk motstand i 2016. Det er solid republikansk både på presidentnivå (R+13) og lenger ned i rekkene, så her skal all spenning være over med nattens republikanske nominasjon. Valglokalene i Arizona stenger 03:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Arizonas administrasjonsminister.

Hele 12 republikanere er påmeldte, hvorav 4 vurderes som seriøse.

Debbie Lesko

Den eneste kvinne i racet er Debbie Lesko, som ikke har noe voldsomt rulleblad å skilte med utenfor politikken, annet enn litt aktivisme i lokalmiljøet. Hun har imidlertid gjort det bra i delstatsforsamlingen; først i Huset og deretter i Senatet. Lesko har gjort seg bemerket, først og fremst med økonomisk og fiskal konservatisme, noe hun har mottatt flere priser for fra diverse interesseorganisasjoner og hennes kandidatur støttes av konservative House Freedom Caucus. Lesko støttes også av lokale størrelser som kongressmann Andy Biggs, tidligere guvernør Jan Brewer og lokalavisen Arizona Republic, og hun er nok den mest tradisjonelle republikaneren i feltet. Hun har fått noe pepper den siste uken fordi hun skal ha overført penger fra delstatskontoen sin til en PAC som kjemper for at hun skal bli valgt. Dette er trolig ikke ulovlig, men i en etisk gråsone.

Steve Montenegro

Hun får konkurranse fra sin tidligere kollega i delstatssenatet, Steve Montenegro. Han var flertallsleder i senatet og før det Speaker Pro Tempore i delstatshuset, og før der igjen jobbet han i staben til Franks, som støtter hans kandidatur. Han har også fått støtte fra nasjonalt kjente størrelser som senator Ted Cruz og tidligere senator Rick Santorum. Montenegro er en ganske så sosialkonservativ ung hispanjol; født i El Salvador og tjenestegjør som pastor i sin lokale kirke. I den siste uken har hans kampanje blitt rystet av påstander om at han skal ha hatt en affære med en ansatt i delstatsforsamlingen, noe han har benektet. Dog ikke veldig troverdig, siden han har avlyst en rekke valgkamparrangementer og nektet å snakke med lokalpressen.

Phil Lovas

En test på Donald Trumps popularitet i distriktet kan være oppslutningen om aktivist og tidligere delstatsrepresentant Phil Lovas. Han var presidentens valgkampleder i Arizona i 2016 og den første i delstatsforsamlingen til å støtte Trumps kandidatur. Han trakk seg fra delstatshuset i 2017 for å ta en jobb for den nye presidentadministrasjonen, som regionaldirektør i byrået for småbedrifter. Lovaas har samlet inn mest med penger av alle kandidatene og kan ha en sjanse dersom Montenegro imploderer som følge av utroskapsbeskyldningene, og velgerne finner Lesko å være for moderat.

Bob Stump

Den siste av de «etablerte» kandidatene er journalist og tidligere delstatsrepresentant og foretakskommisjonær Bob Stump. Han ble i sin tid erstattet i delstatshuset av Lesko, da han ble valgt til foretakskommisjonen, som han for øvrig ledet i to år. Stump har en svært forskjellig profil fra f.eks. Trump, som han for øvrig var skeptisk til i 2016; han er flere ganger blitt kåret til «best kledde mann» av Arizona Capitol Times, og han er styreleder for operaen i Phoenix. Allikevel har han brukt mange av Trumps «talking points» om å «drenere svampen» og trusselen «the deep state » utgjør for demokratiet. Han har imidlertid ikke samlet inn noe særlig, og det vil komme som en stor overraskelse om han vinner i natt.

Målingene viser Lesko og Montenegro i tet, med Lovas et stykke etter. Stump, som gjorde det bra på de første målingene, har falt av en del, bla. som følge av en offentlig krangel med enken etter avdøde kongressmann Bob Stump, som ikke var i slekt med nattens kandidat.

I tillegg stiller åtte ganske så uinteressante navn.

Hiral Tipirneni

For demokratene stiller lege Hiral Tipirneni og bilselger Brianna Westbrook. Tipirneni hadde samlet inn brukbart med penger allerede før Frank trakk seg og må regnes som soleklar favoritt til den demokratiske nominasjonen.