God morgen! Det er tirsdag 23. januar, den tre-dager lange «government shutdown» er avsluttet, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m too new, too junior to know.»

Senator Patrick Leahy (D-Vermont) til NBCNews, da han ble spurt om hvor lenge han trodde «government shutdown» ville vare. Leahy har vært i senatet siden 1975.

DAGENS

1. Senatet stemte ja til avblåsningen av «government shutdown»

Senatet var nesten enstemmige da senatorene gikk til sin andre avstemningen over den tre-dager lange «government shutdown» klokken 12 mandag. Beskjeden fra Senatets majoritets-leder Mitch McConnell (R-Kentucky) var klar:

Med 81-18 stemmer ble det klart at nedstengningen skal avblåses, og finansieringen av føderale tjenester igjen skal fungere som normalt. Som formalitet etter avstemningen følger en prosedyre hvor Senatet må oppnå en siste godkjenning gjennom Representantenes hus, men Senatets minioritets-leder Chuck Schumer (D-New York) var tidlig ute og kunngjorde at «In a few hours, the government will reopen«. Schumer understreket også at det fortsatt gjenstår mye arbeid, og spesielt viktig for demokratene er saken som angår DACA, eller såkalte «dreamers» – som er unge, udokumenterte immigranter. McConnell understrekte at forhandlingene endelig igjen kunne starte i kjølevannet av avblåsningen.

Totalt stemte 16 demokrater og 2 republikanere nei til forslaget, og blant dem som stemte nei var senator Catherine Cortez Masto (D-Nevada) som hadde følgende å si om saken:

President Donald Tump har vært fraværende under nedstengningen, men Det hvite hus’ pressesekretær Sarah Sanders kom med en offisiell uttalelse fra presidenten, hvor han blant annet uttalte «I am pleased that Democrats in Congress have come to their senses».

Dagens avstemning fastslår en midlertidlig avtale hvor statlig finansiering vil være garantert frem til 8.februar, innen da vil Kongressen måtte komme til enighet rundt «the dreamers» fremtid. Schumer understrekte at ingenting tyder på at siste ord i saken er sagt:

Så, hvem kom egentlig best ut av dette?

Stay tuned, og les mer her.

2. Visepresident Mike Pence besøkte Israel

Mandag besøkte visepresident Mike Pence Israel, hvor han blant annet talte til parlamentet. Besøket ble varmt tatt i mot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som på Twitter omtalte Pence from «sin venn».

I hans tale til det israelske parlamentet erklærte han at den amerikanske ambassaden i Israel allerede i 2019 skal flyttes fra sitt nåværende lokale i Tel Aviv til Jerusalem. Kunngjøringen kom i kjølevannet av president Tump sin anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad i forrige måned, men flyttingen av ambassaden er ansett som overraskende tidlig.

Dette går mot uttalelsen til utenriksminister Rex Tillerson (R), som tidlig bekreftet at «(ambassaden) ikke vil flyttes med det samme«, samt at planene ville ta minst tre år før ratifikasjon. Les mer her og her.

3. Episode 100 (!) av AMPOLCAST

Donald Trump har sittet som president i et år og Kongressen markerte det like så godt med en «government shutdown». AMPOLCAST mimrer, oppsummerer og ser framover, for 100. gang! Og neste uke er det live show! Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl (@HenrikHeldahl), Vårin Alme (@VarinAlme) og Are Tågvold Flaten (@AreFlaten). Du hører den i podkastappen din, her, og her:

LES OGSÅ

«How a Lopsided Shutdown Victory Could Set up a Fiasco» av Michael Grunwald (Politico): «The partisan showdown over the government shutdown, like so many similar battles in the last seven years, is a fight neither side wants to lose. But as Democrats learned at the start of this cycle of fiscal warfare, winning can have downsides, too. As President Donald Trump and congressional leaders strategize and demonize in pursuit of all-out political victory in 2018, they might want to remember what happened after President Barack Obama struck a lopsided deal with Republican leaders in 2011, amid a fight over spending. At first, Democrats celebrated their fleecing of the GOP. But the humiliating defeat ended up hardening Republican positions before the next battle, which nearly produced an economic catastrophe on Obama’s watch, and set the stage for the recurring crises that have driven budget policy every year since.» Les mer.

«Winners and losers from the government reopening» av Chris Cillizza (CNN Politics): «The federal government is on a glide path to reopening Tuesday after Senate Democrats largely joined their Republican colleagues to vote for a proposal that will fund the government through February 8 in exchange for a promise from Senate Majority Leader Mitch McConnell to turn to the DACA program in very short order.

The big winners are federal employees who can now return to work and the American public who see their elected officials actually working for them. Less fortunate are DACA recipients who remain in limbo as Congress kicked the can down the road until at least February 8. Permits issued for DACA, which gives a protected status to the children who were brought to the US by undocumented immigrants, but lived much or most of their lives in the US, will begin to expire in early March after President Donald Trump canceled the program last fall. But, as always in this sort of high stakes — and high profile — game of chicken, there are a number of political consequences as well. Below, a look at some of the other less-than-obvious winners — and losers — in all of this.» Les mer.

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.