Ettårsdagen for innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president ble markert med en «government shutdown». Hva betyr egentlig det? Her er en rask guide.

Kort fortalt er en «government shutdown» en situasjon hvor de føderale myndighetene må innstille bevilgningene til alle tjenester, unntatt de mest essensielle.

Essensielle tjenester er tjenester som er helt nødvendige for at samfunnet skal fungere. Typiske eksempler er krisepersonell som politi, brannvesen, grensevakter og militæret.

En government shutdown skyldes at demokratene og republikanerne i Kongressen ikke klarer å bli enige om et budsjett (for det kommende regnskapsåret).

Dersom de ikke kommer til enighet, vil de ikke være i stand til å bevilge penger til andre enn de essensielle tjenestene.

I 2017 og 2018 (som så ofte før) utsatte de problemet gjentatte ganger, med midlertidige forlengelser, såkalte «continuing resolutions». Disse forskyver deadline, men når de ikke fornyes i tide, blir det shutdown.

Tjenester som risikerer å bli særlig hardt rammet, og mer desto lenger perioden blir, er offentlig sikkerhet, helse, rettsvesenet, utdanning og turistnæringen.

Trumps tanker om forrige shutdown, da Obama ledet landet:

2 Kommentarer

Comments are closed.