God morgen! Det er fredag 15. desember, vi ønsker god jul og godt nyttår, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

Dette er årets siste utgave av Morgenkaffen, og vi setter stor pris på at du starter dagen sammen med oss. I den anledning hadde vi også satt pris på om du sender oss noen ord om hvordan vi kan gjøre nyhetsbrevet og podkasten enda bedre i 2018. Du når oss på morgenkaffen at ampol.no.

Årets siste podkast:

«Are you normal at all?»

Vladimir Putin til amerikanske lovgivere under sin årlige pressekonferanse.

DAGENS

1. Marco Rubio truer med å stemme mot skattereform

Senator Marco Rubio (R-Florida) informerte Senatets ledere at han kommer til å stemme mot republikanernes skattepakke med mindre den inkluderer en stor utvidning av barnetillegg (child tax credit). Rubio, sammen med senator Mike Lee (R-Utah), foreslo en endring av skattereformen i Senatet, men ble stemt ned. I forbindelse med at republikanerne gjør seg klare for å slå sammen Huset og Senatets lovforslag til en endelig versjon har Rubio og Lee presset enda hardere for en utvidelse av barnetillegget. En slik endring vil tillate millioner av lavinntektsfamilier til å utnytte lovforslagets utvidede inntektstillegg.

Hvis Rubio stemmer mot lovforslaget kan republikanerne bare miste en stemme til for at skatteplanen skal gå gjennom Senatet. For øyeblikket kontrollerer republikanerne 52 seter og trenger 50 stemmer (+ visepresident Mike Pence) for å få godkjent lovforslaget. Til tross for usikkerheten rundt Rubio var Det hvite hus optimistisk angående hans stemme. Pressetalskvinne Sarah Sanders sa i et pressetalsmøte at «We’re really proud of the work we’ve done already with Senator Rubio, doubling the child tax credit.» Til tross for optimismen er det likevel en reell sjanse for at Rubio går mot skattereformen, senator Bob Corker (R-Tennessee) har allerede stilt seg mot skatteplanen på grunn av dens effekt på det føderale underskuddet. Et «nei» fra Rubio kan dermed sette hele skattereformen på spill. Les mer.

2. Representant Blake Farenthold stiller ikke til gjenvalg

Torsdag meldte representant Blake Farenthold (R-Texas), som den siste tiden har blitt anklaget for seksuell trakassering, i en video at han ikke kommer til å søke gjenvalg. Farenthold har blitt kritisert for å ha en upassende jobbkultur ved kongresskontoret sitt, hvor seksuelle grafiske vitser og utskjelling var et daglig anliggende. Representanten erkjente torsdag utsagnene om den upassende jobbkulturen og beklaget på det sterkeste.

«I’d never served in office before. I had no idea how to run a congressional office. And as a result, I allowed a workplace culture to take root in my office that was too permissive and decidedly unprofessional,» sa Texas republikaneren. «I understand fully that this issue has become a political distraction and I would be forced to engage in a monthlong campaign for personal vindication. Quite simply, my constituents deserve better. Therefore I’m announcing my decision not to run for re-election.» Les mer.

Du kan se hele kunngjøringen til Farenthold her.

3. President Putin til amerikanske lovgivere; er dere normale?

Ifølge The New York Times satte den russiske presidenten Vladimir Putin torsdag spørsmålstegn til hvor vidt amerikanske lovgivere var ”normal at all”. ”You are interesting guys” hadde Putin sagt om medlemmer av dem amerikanske Kongressen under hans årlige firetimers pressekonferanse som kommer forut landets presidentvalg i 2018. Putin hadde videre påpekt at amerikanske lovgivere var intelligente men at de plasserte Russland “on the same shelf with [North Korea] and Iran while simultaneously pushing Trump toward solving the North Korean and Iran nuclear problems through joint efforts with us. Are you normal at all?»

Kongressen har gjentatte ganger sanksjonert Moskva siden dets annektering av Krimhalvøya i 2014. I august 2017 undertegnet president Trump en lov som ytterligere sanksjonerte Russland som også begrenset Det hvite hus sin mulighet til å forhandle med Putin. Den voksende spenningen mellom USA og Russland har økt frykten for regionale konflikter som inkluderer Iran og Nord-Korea. Hvor vidt spenningen vil øke eller forbli den samme mellom de to landene er vanskelig å si. Les mer.

LES OGSÅ

«Paul Ryan Sees His Wild Washington Journey Coming to An End» av Tim Alberta og Rachel Blade (Politico): «Spirits were high inside the House chamber on Thursday, November 16, when, in the early afternoon, the gavel fell and a measure to rewrite the American tax code passed on a partisan tally of 227 to 205. As the deciding votes were cast—recorded in green on the black digital scoreboard suspended above the floor—the speaker of the House, Paul Ryan, threw his head back and slammed his hands together. Soon he was engulfed in a sea of dark suits, every Republican lawmaker wanting to slap him on the shoulder and be a part of his moment.» Les mer.

«Doubting the intelligence, Trump pursues Putin and leaves a Russian threat unchecked» av Greg Miller, Greg Jaffe and Philip Rucker (WashingtonPost): «In the final days before Donald Trump was sworn in as president, members of his inner circle pleaded with him to acknowledge publicly what US intelligence agencies had already concluded — that Russia’s interference in the 2016 election was real. Holding impromptu interventions in Trump’s 26th-floor corner office at Trump Tower, advisers — including Trump’s son-in-law, Jared Kushner, and designated chief of staff, Reince Priebus — prodded the president-elect to accept the findings that the nation’s spy chiefs had personally presented to him on Jan. 6.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg går Internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.