God morgen! Det er onsdag 13. desember, Alabama får en demokratisk senator (!), og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«Don’t scare the horses.»

Roy Moore (R) til reportere i Alabama i går, hvor han ankom stemmelokalene til hest.

DAGENS

1. Doug Jones (D) vant i Alabama (!)

Tirsdag gikk velgerne i Alabama til stemmelokalene. Roy Moore (R) var knepen favoritt på forhånd, men målingene spriket i både Moore og Jones’ favør. Sluttresultatet, som innebærer at republikanernes flertall reduseres fra 52 til 51:

Du hører mer om resultatet – inkludert utdrag fra nattens taler – i podkastutgaven av Morgenkaffen.

Seierstalen til Doug Jones:

Roy Moore, som enda ikke erkjenner nederlaget, hadde følgende å si:

Det har stormet rundt Roy Moore den siste måneden etter at flere kvinner anklaget ham for seksuelle krenkelser og overgrep. En av dem, Leigh Corfman, påstår at Moore forgrep seg på henne da hun var 14 år gammel, i 1979, da Moore var i 30-årene. I en tid hvor #metoo-bevegelsen raser i USA så det en kort stund mørkt ut for Moore da han mistet støtten av så og si hele den republikanske eliten – med ett unntak: president Donald Trump. Presidenten sa først at Moore nektet for anklagene mot ham og at han fortjente å bli hørt. Senere kom Trump med en offisiell støtteerklæring for Moore og sa at man kan ikke ha en liberal nikkedukke i Senatet.

Doug Jones, den tidligere distriktsadvokaten for nordre Alabama, er mest kjent for å ha ført saken mot to Ku Klux Klan-medlemmer som i 1963 deltok i et bombeangrep på en afro-amerikansk kirke i Birmingham, Alabama, hvor fire små jenter ble drept. Jones blir nå Alabamas nye senator. Les mer.

2. Trump vs. Gillibrand

President Donald Trump angrep fire kvinner, en av dem en senator, på Twitter tirsdag morgen etter fornyede anklager mot ham om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Trumps tweets var en reaksjon på en pressekonferanse dagen før der tre kvinner gjentok anklager mot presidenten de opprinnelig kom med under fjorårets presidentkampanje.

I samme slengen angrep Trump senator Kirsten Gillibrand (D-New York) etter at hun hadde tatt til orde for hans avgang. Trump kalte henne en «lettvekter» og påsto at hun hadde kommet til hans kontor i New York etter pengedonasjoner og skrev at hun var «villig til å gjøre hva som helst».

Presidenten anklages nå for å ha «slut-shamet» Gillibrand. Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders avviste dette tirsdag da hun sa at man måtte ha «your mind in the gutter» for å tolke presidentens tweet på denne måten.

Gillibrand fyrte av tilbake mot Trump på Twitter og sa at hun nekter å la seg tie og kalte Trumps utsagn «et sexistisk falskt utsagn.»

Gillibrand var en av demokratene i Senatet som ba om Al Frankens (D-Minnesota) avgang forrige uke. Hun er også en av de mer enn 60 kvinnene i Kongressen som har tatt til orde for en etterforskning av anklagene mot presidenten. Les mer.

PS: Legg merke til forskjellen i antall retweets på meldingene til Trump og Gillibrand…

3. Mistenkt i New York-bombing siktes for terror

Myndighetene i New York kunngjorde på tirsdag at de tar ut føderale terrorsiktelser mot mannen som detonerte en rørbombe på subway-systemet i New York mandag morgen. Akayed Ullah, en 27 år gammel immigrant fra Bangladesh, sa i avhør at han «gjorde det for den Islamske Staten,» at målet hans var å «terrorisere så mange som mulig,» og skrev på Facebook timer før angrepet: «Trump, du har feilet i å beskytte landet ditt.»

Ullah siktes nå for å ha brukt et masseødeleggelsesvåpen, å ha gitt materiell støtte til IS, og for å ha gjennomført et bombeangrep på et offentlig sted, blant andre siktelser. Ullah ble hardt skadet men overlevde angrepet fordi rørbomben han hadde festet på overkroppen feil-detonerte. Fire andre mennesker ble også skadet. Ingen mistet livet. Les mer.

LES OGSÅ

«Inside Trump’s legal team: Trying to protect the president from Mueller’s ‘killers’» av Philip Rucker, Josh Dawsey og Rosalind S. Helderman (WaPo): «Special counsel Robert S. Mueller III and his team of a dozen-plus lawyers and investigators have proven stealthy in their wide-ranging Russia probe. They have surprised the White House with one indictment after another, and summoned President Trump’s confidants for lengthy interviews. In the case of former campaign chairman Paul Manafort alone, court filings show, they have collected more than 400,000 documents and 36 electronic devices.Mueller and his deputies are, in the fearful word of some Trump loyalists, “killers.» Les mer.

«The Truth About Espionage» av John Schindler (Observer): «Russia’s awareness of our politics and national security extends far beyond its secret agents and online spy-antics. As I’ve explained before, there are troubling indications that the Kremlin has been able to read America’s classified government communications for years; » Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.