Doug Jones (D) beseiret Roy Moore (R) i natt.

Demokraten Doug Jones tok en syltynn seier i nattens senatsvalg i Alabama. Han slo den meget omstridte republikaneren Roy Moore med under 10,000 stemmer i skrivende stund.

Oppdatert 13.12: Republikanernes valgdeltagelse ser ut til å ha falt i rurale områder, deres oppslutning har sunket i de velstående forstadsstrøkene, mens svarte møtte opp og stemte i byene. Dertil viste valgdagsmålingene at republikanernes forsprang blant hvite kvinner med universitetsutdannelse sank fra 55% margin for Mitt Romney i 2012, til kun 11% seier for Moore. Med slike tall er det vanskelig å holde selv konservative Alabama.


Natt til onsdag avholdes endelig suppleringsvalget til Senatet fra Alabama. Vi har alt vært igjennom to primærvalgsrunder, den 15 august og 26. september.

Luther Strange ble slått ut.

Setet ble åpent da senator Jeff Sessions, som ventet, ble utnevnt til justisminister for Donald Trump. Guvernør Robert Bentley (R) utnevnte først delstatens justisminister Luther Strange (R) til å sitte ut embetsperioden, som egentlig utgår i januar 2021. Bentley måtte imidlertid gå av pga. en annen skandale og hans viseguvernør utskrev nyvalg for i år. Strange, som hadde hatt ansvaret for å etterforske Bentley før utnevnelsen, ble ansett som korrupt og tapte den republikanske nominasjonen til tidligere høyesterettsjustitiarius Roy Moore (f.1947), til tross for (eller kanskje på grunn av) at det nasjonale partiapparatet kastet alt av ressurser inn på å stoppe ham.

Beskyldes for å tukle med 14-åring: Roy Moore

Han er to ganger blitt avsatt fra embetet for å nekte å rette seg etter føderale avgjørelser og anses som et av de mest konservative og stridbare elementene i det republikanske partiet. Det var imidlertid ikke noe negativt for republikanske primærvalgere i denne dypt konservative staten. Derimot var det mange som trodde (håpet?) at siste spiker var slått i kista da Washington Post i november offentliggjorde troverdige påstander om at Moore skal ha seksuelt trakassert flere personer, herunder en 14-åring. Handlingene skal ha skjedd på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Moores allerede beskjedne pengeinnsamling tørket inn og han begynte et fall på meningsmålingene, som imidlertid synes å ha blitt reversert noe den siste uken.

Vil visstnok drepe barn: Doug Jones

Demokratene nominerte den tidligere føderale statsadvokaten Doug Jones (f.1954) allerede i første runde. Han er en seriøs kandidat, og ganske sentrumsorientert i økonomiske spørsmål, men svært liberal på verdisaker. Blant annet er han tilhenger av selvbestemt abort, og i et TV-intervju for et par uker siden kom han med uttalelser som kunne tolkes dithen at han var for abort også i siste trimester av et svangerskap, noe som ville vært helt hårreisende langt inn i SV her hjemme. Han har senere prøvd å forklare at han støtter gjeldende lov, som forbyr slik abort, men skaden hadde alt skjedd i manges øyne og republikanerne har forsøkt å gjøre et nummer ut av det.

Abortsaken er viktig i Alabama

Det er dog et åpent spørsmål om det hjelper; en måling i forrige uke viste at like mange stoler på Jones som Moore i abortsaken; det kan tyde på at mange velgere rett og sett ikke har fått med seg diskusjonen og Moore er ikke i posisjon til å få ut sin versjon heller. Etter at beskyldningene mot Moore ble kjent, har Jones nemlig håvet inn penger og han har vært helt dominerende på TV i sluttspurten. Den siste uken har han kastet all forsiktighet over bord og sier nå rett ut at Moore hører hjemme i fengsel, ikke i Senatet.

USA er politisk polarisert

Imidlertid er det mange republikanere som ikke tror på beskyldningene; dette spenner utvilsomt fra de som genuint mener Moore er uskyldig, til konspinoiafolk som tror at alt som trykkes i østkystpressen er djevelens ord. Dessuten vil mange peke på diverse demokrater som er blitt avslørt de siste par ukene og mene at de er like gode, som om det skulle unnskylde Moore. En slik ‘whataboutism’ er moralsk korrupt, men forståelig når politikken er så polarisert som nå.

Det er ikke mye «sweet» ved Alabama for tiden.

Alabama har på det nærmeste sluttet å velge demokrater, særlig til føderale verv, og selv med Moores krumspring kan mange republikanere fortelle seg selv at de i det minste ikke stemmer på en ‘barnemorder’. Dertil er det mange republikanere som kvier seg for å overlate et i utgangspunktet solid konservativt senatssete til demokratene for to år; neste sjanse til å ta det tilbake vil være neste gang setet er på valg, i 2020. Det er over to år med abort, homofile, transkjønnede og annen styggedom og således svært tungt å svelge for en gjennomsnittlig Alabama-borger.

Grab ’em by the pussy: Donald Trump

Også på nasjonalt plan har utviklingen stoppet opp og tildels blitt reversert. De første dagene var det klare tegn til at Senatet ville vurdere å pælme ut Moore ved første anledning, dersom han ble valgt, ja selv president Donald Trump virket betenkt. Etter at Moore igjen leder på målingene, om enn knapt, har pipen fått en annen lyd og det sies nå at man må respektere velgernes vilje, at man ikke kan utvise noen fra Senatet på bakgrunn av bare påstander og Trump selv har nå offentlig gitt støtte til Moores kandidatur. Ikke uventet har demokratene gjort et poeng av Trumps tidligere historie, inkludert hans famøse «grab ’em by the pussy»-utsagn, men det hjelper lite i Alabama.

Var klåfingret: Al Franken

En siste teori som er blitt hevdet blant politiske nerder i de siste par dagene er denne; årsaken til at demokraten Al Franken ikke trakk seg fra Senatet umiddelbart i forrige uke, er at han vil avvente hva som skjer med Moore, skulle denne vinne i natt. Demokratene kan se for seg et scenario hvor de peker på Franken og sier «vi trekker vår mann, hva gjør dere med deres» til republikanerne.

Kay Ivey kan få sjansen til å utnevne en senator.

Et par republikanske senatorer har stått fast på at Moore ikke bør slippes inn selv om han blir valgt, og flere av de som er på valg i 2018 vil kanskje tenke seg om to ganger før de lar seg klistre til en så belastet person. Det kan ta et par uker før delstaten sertifiserer Moore som vinner; dersom Senatet før den tid sparker ham ut, kan guvernør Kay Ivey utnevne enda en erstatter, en republikaner som formodentlig vil sitte frem til mellomvalget i 2018.

Snittet av meningsmålingene viser som nevnt et ganske jevnt løp, men spriker fra 4% ledelse for Jones til 7% ledelse for Moore. Mange faktorer påvirker målingenes sikkerhet, bla. svarte velgeres deltagelse, hvor mange republikanere som orker å møte opp, hvor mange som ikke tilstår overfor målerne at de støtter Moore, osv, osv.

Valglokalene stenger kl. 02:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Min vurdering: Svak sannsynlighetsovervekt for seier til Moore.