God morgen! Det er onsdag 6. desember, Trump krymper nasjonalparker og Conyers stiller ikke til gjenvalg og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«Country over party.»

Senator Jeff Flake (R-Arizona) på Twitter, hvor han delte et bilde av en sjekk på hundre dollar til Doug Jones, den demokratiske senatskandidaten i Alabama som utfordrer Roy Moore.

DAGENS

1. Trump krymper nasjonalparker i Utah, største nedskaleringen i USAs historie

På mandag i Salt Lake City i Utah kunngjorde president Donald Trump at han krymper størrelsen på to store, kjente nasjonalparker i Utah: Bears Ears National Monument, og Grand Staircase-Escalante National Monument. Førstnevnte, opprinnelig på 5,400 kvadratkilometer, krympes med over 85 prosent, og sistnevnte går fra 7,700 kvadratkilometer til ca. halvparten. Nedskaleringen er den største i USAs historie.

Naturvernorganisasjoner og indianer-grupperinger protesterte avgjørelsen umiddelbart, og de første rettssakene ble påbegynt før Trump hadde forlatt Utah. Trump-administrasjonen hevder avgjørelsen overfører kontroll av landområdene fra føderale myndigheter til delstatene og at den gjør om flere tiår av føderalt maktmisbruk i området.

Flere motstandere av avgjørelsen hevder at den ikke er i tråd med loven: advokater for indianerstammer i området sier at selv om presidenter har hjemmel i loven kjent som ‘the Antiquities Act’ fra 1906 til å skape nasjonalparker, er det ingenting i den loven som sier at de kan nedskalere eller annullere dem. Ifølge en lov om føderale landområder fra 70-tallet er det kun Kongressen som kan gjøre dette.

Bears Ears ble utpekt som et nasjonalmonument av Barack Obama i 2016, og Grand Staircase-Escalante av Bill Clinton i 1996. Nasjonalmonumenter er beskyttet fra, landutvikling, gass-, og oljeboring, tømmerhogst, og andre former for ressursutvinning. Om avgjørelsen ikke blir suksessfullt utfordret i retten kan landområdene i teorien bli åpnet for privat industri og utvinning. Les mer.

2. Conyers, Jr. trekker seg fra Kongressen etter trakasserings-anklager

John Conyers Jr. (D-Michigan, 13. distrikt) trakk seg tirsdag fra sin stilling som den lengst-sittende representanten i Huset etter anklager om seksuell trakassering har stormet rundt den 88 år gamle politikeren de siste ukene.

Forrige uke presset demokratiske ledere Conyers til å «gjør det rette» og gå av, som Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), minoritetsleder i Representantenes Hus, sa det. Conyers kom med nyheten på en radiostasjon i Detroit, Michigan, og kunne også fortelle at hans sønn, John Conyers III, kommer til å stille til i spesialvalget for å erstatte sin far.

Conyers var under etterforskning av etikk-komitéen i Huset etter at Buzzfeed News meldte at Conyers hadde inngått forlik med en tidligere kvinnelig ansatt i 2015, som hadde saksøkt ham for å ha mistet jobben etter at hun nektet å ligge med ham. Etikk-komitéens etterforskning avsluttens siden den ikke har jurisdiksjon over dem som ikke lenger er medlem i Huset. Les mer.

3. Nye, store skogbranner i sørlige California, 27,000 evakuert

En ny dag, en ny brann i California, denne gangen i sørlige trakter, like nord for Los Angeles. Myndighetene har evakuert 27,000 mennesker, nærmere 200 kvadratkilometer er svidd av og over 150 bygg ødelagt. Ingen liv er så langt meldt tapt. Lokale myndigheter sier at brannene sprer seg raskt på grunn av tørre værforhold og sterk vind, og at det kommer til å fortsette de neste fem dagene. Les mer.

LES OGSÅ

«The Republican Tax Scam Isn’t Quite a Done Deal» av John Cassidy (New Yorker): «Republicans have spent all year trying to get a major piece of legislation passed; falling short on their tax plan, with an election year looming, would be an unmitigated disaster for the Party. Reaching an agreement on the final bill, however, is far from a mere technicality. While the House and Senate bills are broadly similar, they differ in a number of significant details. And, in tax policy, the devil is almost always in the details.» Les mer.

«Trump Isn’t Above the Law» av David Frum (The Atlantic): «The Trump presidency is leading this country in directions utterly inconsistent with any concept of the rule of law. But it is not only Donald Trump personally and individually who is doing the leading. Around and often ahead of him are many others, in politics and media, who empower him by breaking long established institutions and norms of government. Whether Dershowitz’s anti-constitutional stance is motivated by his support for Trump, lingering rage at Obama, or sheer contrarianism is immaterial. This is a case where motive does not matter. Only the results do. And they become more dangerous by the day.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.