God morgen! Det er tirsdag 5. desember, episode 97 av AMPOLCAST ligger og venter, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«Go get ’em, Roy!»

President Donald Trump om senatskandidat Roy Moore fra Alabama, i følge Moore’s Twitter-konto.

DAGENS

1. Trumps tredje innreiseforbud trer i full kraft

USAs høyesterett fjernet mandag tidligere innførte restriksjoner på Trump-administrasjonens kontroversielle innreiseforbud. Det betyr at innreiseforbudet trer i full kraft og blokkerer innreise til USA for de fleste borgere fra åtte land, samtidig som forbudet fortsatt utfordres i lavere rettsinstanser.

Advokater for Trump-administrasjonen ba tidligere i år Høyesterett om å fjerne restriksjonene som ble innført av de lavere instansene. I dag godtok Høyesterett forespørslene uten å oppgi noen spesifikk grunn for avgjørelsen, men sa at de forventer at tvistene i de lavere instansene kom til å bli behandlet raskt.

Forbudet gjelder Syria, Libya, Iran, Yemen, Chad, Somalia, Nord Korea og Venezuela. Restriksjonene som i dag ble fjernet tillot innreise til de med «et troverdig påstand om et bona fide forhold til personer i USA,» og nå kan USA nekte tilreisende fra disse landene selv om de har familie i Amerika. Les mer.

2. Føderale myndigheter planlegger å konfiskere tusenvis av våpen

Det amerikanske Bureau for Alcohol Tobacco Firearms and Explosives – kjent som ATF – mottok i 2016 over 4,000 forespørsler fra FBI om å konfiskere våpen fra flere tusen mennesker som ikke bestod obligatoriske bakgrunnssjekker for å kunne kjøpe våpen lovlig. Dette gjelder folk med rulleblad, mentale lidelser, eller andre problemer. Det er det høyeste antallet slike forespørsler på over 10 år.

Justisminister Jeff Sessions satt i gang en grundig gjennomgang av systemet i etterkant av kirkemassakren i Sutherland Springs i Texas 5. november i år. En rapporteringsfeil i systemet hos luftforsvaret gjorde at den tidligere soldaten Devin Patrick Kelley fikk kjøpt riflen han brukte til å drepe 26 mennesker. En voldsdom fra 2012 gjorde at han aldri skulle bestått bakgrunnssjekken.

Bakgrunnssjekker skal etter loven gjennomføres innen 72 timer fra det tidspunktet man prøver å kjøpe et skytevåpen. De fleste sjekkene gjennomføres automatisk på noen minutter. Hvis en sak trenger mer innsyn og en FBI-analytiker ikke klarer å gjennomføre en komplett sjekk innen tre dager, sier loven at kjøpet likevel kan gjennomføres. Les mer.

3. Manafort samarbeider med russisk «kollega» på kronikk, kausjons-avtale forkastes

Paul Manafort, den tidligere kampanjemanageren for Donald Trump som ble satt i husarrest av FBI og spesialetterforsker Robert Mueller, fikk mandag en støkk da Mueller og Co., trakk seg fra en avtale som ville gitt Manafort mer frihet mens saken hans behandles.

Manafort samarbeidet med en ikke-navngitt russisk person med «antatte tilknytninger til russisk etterretning» på en kronikk så sent som torsdag forrige uke. Kronikken omhandlet Manaforts politiske arbeid i Ukraina og var ment for å påvirke offentlighetens holdninger til Manafort, ifølge etterforskningen. Kronikkutkastet ble aldri offentlig publisert og Mueller ba om at retten tok utkastet inn i bevisene i saken under segl for å forhindre offentliggjøring.

Avtalen Mueller trakk seg fra ville gitt Manafort frihet til å bevege seg mellom et par delstater i USA mens saken hans var til behandling. Nå er det tatt fra vekk fra forhandlingene og Manafort GPS-overvåkes døgnet rundt. Les mer.

4. Full Trump-støtte til Moore

Mandag ettermiddag fikk Roy Moore en solid støtteerklæring fra president Donald Trump da Trump og Moore diskuterte senatskampanjen til Moore via telefon. I en offisiell uttalelse bekreftet Det hvite hus at Trump nå støtter senatskampanjen til mannen som er midt oppe i en sak der han er anklaget for seksuelle overgrep mot mindreårige jenter, og som har blitt utfryst av så og si det hele republikanske valgapparatet.

https://twitter.com/MooreSenate/status/937737728816504832

Begge mennene tok til Twitter for å kunngjøre støtten. Moore sa han «ser frem til å kjempe side om side med presidenten for å #MAGA» (‘Make America Great Again’). Trump på sin side sa at «å plassere Schumer/Pelosi-nikkedukken Jones i Senatet kommer til å skade den store republikanske agendaen,» en referanse til Doug Jones, Moores demokratiske utfordrer. Les mer.

LES OGSÅ

AMPOLCAST episode 97: Snoen, skattepakken og spesialetterforskeren

«The Coming Congressional Attack on the Antiquities Act» av Jimmy Tobias (Pacific Standard): «As most everyone knows by now, the Washington Post published a leaked Department of the Interior memo last week that contained recommendations from Ryan Zinke urging President Donald Trump to radically shrink the size of four national monuments in the American West and strip conservation protections from half a dozen others. Should Trump choose to act on the secretary of the interior’s advice, it would mark one of the greatest rollbacks of conservation safeguards on public land in American history, potentially opening millions of federally managed acres to increased industrial development and natural resource extraction.» Les mer.

«The Odds of Impeachment Are Dropping» av Peter Beinart (The Atlantic): «[…] But bringing impeachment charges against Trump, and actually forcing him from office, are two vastly different things. And while the former may be more likely today than it was half a year ago, the latter is actually less likely. Since Robert Mueller became special counsel in May, the chances of the House of Representatives passing articles of impeachment—and the Senate ratifying them—have probably gone down.» Les mer.

Det er dessuten andre runde av borgermestervalget i Atlanta i natt og vi har en egen sak om valget. Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.