Keisha Lance Bottoms og Mary Norwood kjemper om å bli borgermester i Atlanta.

I natt avholdes andre og avgjørende runde av borgermestervalget i Atlanta.

Det afroamerikanske bystyremedlemmet Keisha Lance Bottoms (D) vant første runde av borgermestervalget med 26%. Det hvite bystyremedlemmet Mary Norwood (Uavh.) tok andreplassen med 21%, etter et langvarig dropp på målingene i høst, der hun hadde ledet med stadig mindre margin helt frem til de siste dagene av valgkampen.

Keisha Lance Bottoms

Atlanta har hatt svarte borgermestere siden 1974, og avtroppende Kasim Reed (D) har gjort sitt ytterste for at dette skal fortsette. Han utpekte allerede i oktober 2016 Lance Bottoms som sin kandidat, og sørget for at hele hans valgorganisasjon og donornettverk stod til hennes disposisjon. Det bragte henne frem i lyset og ga henne en seier som hun kanskje ikke ville klart ellers. Politisk står hun for det samme som Reed; fortsatt ganske næringsvillig, med moderate investeringer for en gradvis forbedring av særlig svartes kår i storbyen. Imidlertid er det kritiske røster mot den nåværende administrasjonen; det hevdes at den er blitt maktarrogant og småkorrupt, og dette kan svekke henne. I det «sivile» er Lance Bottoms advokat.

Mary Norwood

Den uavhengige forretningskvinnen Norwood (f.1952) er ikke en dramatisk forskjellig kandidat, men noe er det da som skiller de to. Hun stilte til borgermester mot Reed i 2009 og tapte dengang med 714 av ca. 84.000 avlagte stemmer. Hun hadde ledet klart etter første runde, men det demokratiske delstatspartiet kastet sine ressurser bak Reed. Som den gang er Norwoods budskap først og fremst fiskal konservatisme og kompetent, åpen administrasjon. Der Bottoms ønsker å beholde den økningen i eiendomsskatten som ble vedtatt rett før Reed ble valgt, ønsker Norwood heller å kutte i byråkrati og sløsing.

Cathy Woolard

Atlanta har en betydelig hvit minoritet som gjerne stemmer ved valg og hvite kandidater tok tilsammen tett oppunder 50% i første runde. Begge de to andre hvite kandidatene, tidligere rådmann Peter Aman (4. plass) og tidligere bystyreleder Kathy Woodard (3. plass) har støttet Norwood, men sistnevnte står langt til venstre og det kan ikke tas for gitt at velgerne hennes automatisk følger rådet. Demokratene har i de siste dagene kjørt hardt på et budskap om at Norwood egentlig er skaprepublikaner og det hjalp Norwwod lite at hun på et møte med noen republikanere sa at hun mente valget i 2009 hadde vært rammet av juks, og at hun egentlig hadde vunnet.

Shirley Franklin

Imidlertid har Norwood også fått offentlig anbefaling fra Shirley Franklin (D), som var borgermester i de åtte årene før Reed (og aldri helt har kommet overens med sin etterfølger), samt fra afroamerikaneren Ceasar Mitchell, som leder bystyret og som også var kandidat i november (6. plass). Det kan gi svarte velgere «dekning» for å stemme Norwood i natt.

Kamala Harris

Ellers er det interessant å se at Lance Bottoms støttes av kun en av de seriøse kandidatene fra første runde, nemlig bystyremedlem Kwanza Hall. Tidligere delstatssenator Vincent Fort, som sto aller lengst til venstre og hadde backing fra senator Bernie Sanders, har sagt at han ikke vil anbefale noen, men har gått langt i å lovprise Norwood. Lance Bottoms har nå hentet inn nasjonale demokrater som senatorene Cory Booker og Kamala Harris til å drive valgkamp for seg.

Valgkampen er altså blitt stadig krassere, med aggressive utfall kandidatene imellom og de siste målingene spriker, men begge er jevne. Dette ser ut til å bli spennende hele veien og både Norwood og Lance Bottoms har plausible veier til seier i natt. Dog tror jeg Norwood har snudd fallet fra tidligere i høst og at hun nå har det største momentumet. Valglokalene stenger kl. 1 natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Min vurdering: Svak sannsynlighetsovervekt for Norwood.