God morgen! Det er torsdag 30. november og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

“He’s one of the best presidents we’ve ever had.”

Senator Orrin Hatch (R-Utah), sitert av MSNBC, om president Trump.

DAGENS

1. Enda et steg nærmere skattereform

Onsdag ble et nøkkelhinder i skattereform-prosedyren ryddet av veien da lovgivere stemte 52-48 for å føre skattepakken mot en endelig avstemming allerede denne uken. “Passing tax reform is the single most important thing we can do right now to shift the economy into high gear and deliver much-needed relief to American families,” hadde McConnell sagt før gårsdagens votering.

Til tross for onsdagens suksess er det likevel ingen garanti for at skattepakken går gjennom den aller siste avstemmingen. Flere republikanske senatorer sitter fortsatt på gjerdet og har foreløpig kun sagt seg enig i en åpen debatt før den endelige stemmegivningen. Les mer.

2. Trump vekker fordømmelse fra Storbritannia

Onsdag morgen retvitret president Donald Trump tre høyst omdiskuterte videoer fra en britisk høyreradikal konto som florerer av anti-muslimsk innhold. Videoene ble postet av Jayda Fransen, nestlederen i en høyreradikale og nasjonalistiske Britain First, og viste ulike videoer av muslimer som overfaller andre mennesker samt ødeleggelsen av en statue av Jomfru Maria.

Trump har tidligere advart mot at immigrasjon fra land med en muslimsk majoritet truer den europeiske og amerikanske sikkerheten, og har flere ganger delt twittermeldinger som støtter hans politiske syn. Likevel er det sjelden at presidenten deler så støtende meldinger som de han delte onsdag. Tvittermeldingene Trump delte ble umiddelbart møtt med fordømmelse fra Storbritannias statsminister, Theresa May, noe Trump raskt kommenterte:

Labour-politikeren David Lammy, og Brendan Cox, ektemannen til det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox som ble drept av en høyreekstremist i fjor, kommenterte også Trumps retweets:

Det hvite hus prøvde samtidig å bagatellisere saken.»That is what the President is talking about, that is what the President is focused on, is dealing with those real threats, and those are real no matter how you look at it,» sa pressetalskvinne Sarah Sanders da hun ble spurt om saken. Les mer.

3. John Conyers søker ikke gjenvalg i 2018 og Huset har godkjent årlig kursing i anti-trakassering

I går kunngjorde den 88-årige kongressmannen John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt) at han ikke søker gjenvalg til neste år. Han har vært under press om å trekke seg etter avsløringer og anklager om seksuell trakassering. Samme dag godkjente Representantenes hus et tverrpolitisk tiltak som krever et årlig kurs i anti-trakassering for både folkevalgte og ansatte. Tiltaket passerte med god margin. Les mer.

LES OGSÅ

«Trump’s behavior raises questions of competency» av Stephen Collinson (CNN): «Donald Trump potentially has millions of lives in his hands as the threat of a devastating war with North Korea swiftly escalates.Yet the President of the United States is raising new questions about his temperament, his judgment and his understanding of the resonance of his global voice and the gravity of his role with a wild sequence of insults, inflammatory tweets and bizarre comments.» Les mer.

«Why Matt Lauer’s Firing Feels Different» av Joanna Weiss (Politico): «Even if you weren’t a faithful viewer of NBC’s “Today”—even if you were inclined to feel a little cynical about the whole morning TV enterprise—the news of Matt Lauer’s termination hit like an earthquake. It’s not just that another prominent media name wound up on the list of men behaving badly. It was this guy, who had come to symbolize morning TV for the past 20 years. This guy, reminding us that the friendly, dad-like figure onscreen at dawn was problematic, possibly sinister, impossibly flawed.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg går Internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.