God morgen! Det er onsdag 29. november, Senatets budsjettkomitée har godkjent republikanernes skattereform, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«So they decided not to show up. They’ve been all talk, and they’ve been no action. And now it’s even worse. Now it’s not even talk.»

President Donald Trump etter at Chuck Schumer og Nancy Pelosi trakk seg fra et møte om finansiering av statstjenester, etter at presidenten kritiserte dem i krasse ordelag på Twitter.

DAGENS

 

1. Skattereform godkjent i Senatets budsjettkomitée

Den kontroversielle skattereformen fra republikanerne i Senatet ble godkjent med en 12-11 margin langs partilinjene på tirsdag da budsjettkomitéen overkom den siste hindringen for en generell avstemming i Senatet. Republikanerne har nå tatt et viktig steg mot å senke skattene for store bedrifter og individuelle borgere før året er omme.

To senatorer som tidligere uttrykte skepsis til lovforslaget stemte også ja: Bob Corker (R-Tennessee) og Ron Johnson (R-Wisconsin) ga tommel opp etter at budsjettkomitéen diskuterte mulighetene for å begrense økninger i nasjonalgjelden. Corker ønsker å inkludere en «trigger» i reformen som skal øke skatteinntekter hvis den økonomiske veksten ikke er stor nok til å gjøre opp for 1,5 billioner dollar i skattelette over en tiårsperiode. Johnson ønsket et større skattelette for såkalte «pass-through businesses,» foretak hvor all inntekt går rett til eierne og som de betaler individuell skatt for (noenlunde det samme som enkeltmannsforetak i Norge.)

Republikanere uttrykte også optimisme tirsdag etter et møte med president Donald Trump hvor skattereformen var tema. Selv senator Susan Collins (R-Maine) som har vært skeptisk til lovforslaget var i støtet og sa «jeg tror mine bekymringer vil bli tatt på alvor og at jeg får muligheten til å komme med forslag til forandringer i Senatet». Les mer.

2. Demokratiske ledere trakk seg fra møte etter Twitter-utspill fra Trump

Minoritetslederne i Senatet og Huset, Charles Schumer (D-New York) og Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) trakk seg tirsdag formiddag i siste liten fra et planlagt møte med president Donald Trump. Planen var å diskutere fortsatt finansiering av viktige, offentlige statstjenester for å unngå en såkalt «government shutdown». Slik ble det ikke da Trump tok til Twitter før møtet og kritiserte Schumer og Pelosi for å være «weak on crime» og hevdet at de ønsker å la «innvandrere strømme inn i landet vårt uhemmet». Trump la til at han ikke så muligheten for å komme til enighet.

Schumer og Pelosi tok til motmæle på Twitter, hvor Pelosi sa Trump «vet nå at hans verbale misbruk ikke lenger blir tolerert» og at de foretrekker å samarbeide med republikanske kolleger i Kongressen i stedet. Trump-administrasjonen trenger demokratene på sin side for å få presset gjennom en fortsatt finansiering av statstjenestene siden republikanere generelt sett er i mot økte utgifter. Les mer.

3. Washington, D.C. «innenfor rekkevidde» for Nord-Korea

Nord-Korea første rakettoppskytning på over to måneder ble i går beregnet til å ha endt sin ferd i havet øst for Japan. Forsvarsdepartementet i USA anslår nå at Washington, D.C. er innenfor rekkevidde. Trump sa i en uttalelse til pressen at «vi skal ta oss av det.»

Missilet skal ha nådd en høyde på ca. 4500 km, ca ti ganger så høyt som den Internasjonale Romstasjonen (ISS) og ble avfyrt tilnærmet rett opp. Hadde den blitt avfyrt i en bane for å maksimere lengden kunne den flydd over 13,000 km, ifølge David Wright, meddirektør for the Global Security Program ved Union of Concerned Scientists. Les mer.

LES OGSÅ

«The Real John Conyers Scandal Has Nothing to Do With Sex» av John Schindler (Observer): «Conyers’ decades of spouting unfiltered Kremlin propaganda is so notorious in Washington that last year the Huffington Post, nobody’s idea of a right-wing outlet, ran a piece on him entitled “Putin’s Man in Congress.” That charge seems fair, based on the evidence, and is something that needs public discussion, particularly as Washington prepares to root out Moscow’s secret spy-propaganda apparatus in our nation’s capital.» Les mer.

«A woman approached The Post with dramatic — and false — tale about Roy Moore. She appears to be part of undercover sting operation» av Shawn Boburg, Aaron C. Davis and Alice Crites (Washington Post): «A woman who falsely claimed to The Washington Post that Roy Moore, the Republican U.S. Senate candidate in Alabama, impregnated her as a teenager appears to work with an organization that uses deceptive tactics to secretly record conversations in an effort to embarrass its targets.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.