God morgen! Det er fredag 24. november, Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ser ut til å samarbeide med spesialetterforsker Mueller i Russland-etterforskningen, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«HAPPY THANKSGIVING, your Country is starting to do really well. Jobs coming back, highest Stock Market EVER, Military getting really strong, we will build the WALL, V.A. taking care of our Vets, great Supreme Court Justice, RECORD CUT IN REGS, lowest unemployment in 17 years….!»

En optimistisk president Donald Trump via Twitter torsdag ettermiddag.

DAGENS

1. Tegn på at Flynn samarbeider med Mueller

Advokater av president Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael T. Flynn, meldte torsdag at de ikke kan diskutere spesialetterforsker Muellers etterforskning med presidentens juridiske gruppe. Dette indikerer at Flynn enten samarbeider med påtalemyndighetene eller forhandler fram en avtale. Advokater av Flynn har lenge delt informasjon med Trumps advokater om etterforskningen ledet av Mueller. Dette tar nå slutt som følge av interessekonflikten, selv om det ikke beviser at Flynn samarbeider med Mueller – noen advokater trekker seg ut av informasjons-delende ordninger så fort de begynner å forhandle med påtalemyndighetene.

Mueller har lenge etterforsket et møte Flynn hadde med den russiske ambassadøren og Jared Kushner under overgangsperioden mellom Obama- og Trump-administrasjonen. En avtale mellom Flynn og Mueller vil kunne gi Mueller et innblikk i det som skjedde bak kulissene under Trump-kampanjen samt de første ukene i Trump-administrasjonen. Flynn har lenge vært lojal mot president Trump, men den siste tiden har Flynn uttrykt bekymring for at påtalemyndighetene vil komme med anklager mot hans sønn, Michael Flynn jr., noe som kan forklare et mulig samarbeid mellom den tidligere sikkerhetsrådgiveren og Mueller.

2. Krigen i Afghanistan forbli fastlåst til tross for optimisme

USAs toppkommandør i Afghanistan, general John Nicholson, fortalte NBC News på torsdag at krigen forblir fastlåst, men at president Donald Trump sin nye strategi har reversert nedgangen i USAs posisjon i området. «We are still in a stalemate,» sa general Nicholson under et eksklusivt intervju med NBC News. «We are only 90 days into this new policy, but with the U.S. forces that will be arriving, with the new authority that we have been given, put the pressure on external enablers, with the fact that we are condition based and not time based, we’ve set all the conditions to win.»

Tidligere i august presenterte Trump en ny strategi, som raskt ble fulgt opp med utplasseringen av ytterligere 3000 menn til Afghanistan. Den nye strategien var ment å undertrykke terrorisme samt forhåpentligvis oppnå et politisk oppgjør med Taliban og andre grupper involvert i kampene. Ut fra general Nicholson sin uttalelse ser det ut til at denne strategien vil kunne være oppnåelig. Les mer.

3. Trumps Twitter-tirade anklaget for å være rasistisk

Torsdag startet president Donald Trump Thanksgiving med å svare på en tweet som omtalte hans nylige Twitter-tirade er en del av et rasistisk mønster hvor han angriper fremtredende afroamerikanere. Trump reagerte på tweeten med å svare ”MAKE AMERICA GREAT AGAIN!”.

Tweeten var skrevet av Washington Post-skribenten Greg Sargent, og var rettet mot Trumps Twitter-storm til LaVar Ball. President Trump hadde tidligere sørget for at Balls sønn kom trygt hjem fra Kina etter å ha blitt tatt for et butikktyveri i landet. Ball takket aldri presidenten skikkelig, noe president Trump påpekte flere ganger via Twitter. I artikkelen, publisert onsdag, argumenterte Sargent for at Trump gjør sitt ytterste for å angripe fremtredende afroamerikanere, inkludert LaVar Ball og profesjonelle fotballspillere.

“Trump’s rage-tweets about LaVar Ball are part of a pattern. Trump regularly attacks high-profile African Americans to feed his supporters’ belief that the system is rigged for minorities,” skrev Sargent på Twitter på onsdag, og fremprovoserte dermed Trumps omdiskuterte svar. Les mer.

LES OGSÅ

«Thanksgiving Gratitude for a Father’s Lesson» av Bret Stephens (Washington Post): «Many years ago, I committed an offense for which famous men are now being publicly, and rightly, shamed. I patted an office secretary on her behind. I won’t offer the usual lame defense that I didn’t know my advance was unwanted or that social attitudes were different back then. My only excuse is that at the time of the incident I was about 7 years old.» Les mer.

«Pressure mounts to unmask Hill harassers» av Rachael Bade og Elena Schor (Politico): «Pressure is mounting on congressional leaders to release the names of lawmakers who have secretly settled sexual harassment claims at taxpayer expense — a move that some members of Congress are loath to make. President Donald Trump told reporters this week that he believes Congress should disclose the settlements. A handful of House members from both parties are calling on Republican leadership to do the same.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg går Internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.