Don Francisco Cuervo, som påbegynte byggingen av Albuquerque. Statuen står i gamlebyen, vest for Rio Grande.

Natt til onsdag avholder Albuqerque andre runde av sitt borgermestervalg.

Dette er et valg som normalt ikke ville medført mer enn et avsnitt som del av en større sak, men siden vi er ferdige med hovedvalgdagen for 2017, tar vi oss litt bedre tid med denne byen. Albuquerque er populasjonssentrum for New Mexicos første kongressdistrikt, et tidligere vippesete som synes å ha gått permanent demokratisk de siste årene.

Richard Berry

Imidlertid har moderate republikanere fortsatt muligheten her, noe som demonstreres ved avtroppende borgermester Richard Berry (R), som har ledet byen i åtte år og fortsatt er rimelig populær. Det er ingen hemmelighet at han er partiets våte drøm når kongresskvinne Michelle Lujan Grisham (D) stiller til guvernør, men akkurat nå virker det veldig lite sannsynlig at han ønsker seg til DC.

Første runde den 3. oktober ble arrangert som et såkalt Louisiana Top Two; dvs. alle kandidatene stilte på samme stemmeseddel og dersom ingen tok over 50% gikk de to med flest stemmer videre, uavhengig av partitilkytning.

Tim Keller

Seierherren i oktober var den demokratiske delstatsrevisoren Tim Keller (f.1977), som tok 39%. Han er forretningsmann og tidligere sjefsinnpisker i delstatssenatet. Keller har lenge vært ansett som en stigende stjerne i delstatspartiet og mange ble sure da han etter under to år i jobben annonserte at han ville stille i hjembyen fremfor å sikte mot andre delstatsjobber eller føderale verv. Politisk ligger han klart til venstre, med støtte fra Sanders-aktivister og motstand mot Trump som kampsak.

Dan Lewis

Andreplassen gikk til den republikanske forretningsmannen, baptistpastoren og bystyremedlemmet Dan Lewis (f.1970), som tok 23% i første runde. Han har kjørt hardt på kamp mot kriminalitet og gått langt i å antyde at Keller er «soft on crime». Byen har hatt en økning i kriminalitet de siste par årene og det er mulig at dette emnet kan redde Lewis, men på den annen side har økningen skjedd mens en annen republikaner har sittet ved roret.

Registrerte republikanere tok rundt 1/3 av stemmene i oktober, mens registrerte demokrater tok over 60%. Keller må altså anses som favoritt, men valgdeltagelsen synker som oftest i andre runde og tonen mellom de to toppkandidatene har blitt merkbart skarpere, så helt trygg er han neppe.

Valglokalene stenger kl. 03:00 natt til onsdag, norsk tid og du kan følge valget hos Albuquerque Journal. Min vurdering: Trolig demokratisk.