God morgen! Det er onsdag 8. november, nye avsløringer i Russland-etterforskningen er offentliggjort, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

“My donors are basically saying, ‘Get it done or don’t ever call me again.’”

Representant Chris Collins (R-New York) sitert av Vox i forbindelse med det republikanske forslaget til skattereform.

DAGENS

1. Demokratisk guvernørseier i Virginia og New Jersey

Viseguvernør Ralph Northam (D) og andre demokrater hadde en god natt: Northam slo republikaneren Ed Gillespie med hele 9 prosentpoeng. Du ser seierstalen hans her:

Demokraten Phil Murphy erobret i tillegg guvernørembetet i New Jersey. Vi har full oversikt her:

Oppsummering av årets valgdag

2. Nye innrømmelser fra Carter Page

Forrige uke ble Trump sin tidligere utenriksrådgiver, Carter Page, avhørt av Husets etterretningskomite. Natt til tirsdag ble en full transkripsjon av den 6,5 timer lange avhøringen publisert. Her innrømmer Page at seniormedlemmer av Donald Trump sin kampanje visste om Page sin reise til Moskva i 2016, og at de senere ble oppdatert på detaljene angående reisen. Den tidligere utenriksrådgiveren innrømmet også å ha møtt høytstående russiske tjenestemenn, og at han videresendte denne informasjonen til hans kampanjeveiledere.

Det har lenge vært kjent at Page, som har blitt en nøkkelfigur i Russland-etterforskningen, reiste til Moskva i 2016. Men før avhøret hadde han holdt fast på forklaringen om at han reiste som privat statsborger, og at reisen var urelatert til hans rolle i Trump-kampanjen. Nå viser det seg at tidligere kampanjeleder Corey Lewandowski, Trump-rådgiver Hope Hicks (som nå er Det hvite hus sin kommunikasjonsdirektør), og politisk assistent J.D. Gordon alle visste om reisen. Les mer.

Hele transkripsjonen av avhøret finner du her.

3. Trump fortsetter sitt forsvar av våpenloven

President Trump fortsatte sitt forsvar av den amerikanske våpenloven under en pressekonferanse i Seoul, Sør-Korea, tirsdag. Ifølge presidenten kunne ikke strengere våpenlover forhindret kirkemassakren i Texas sist søndag, de ville tvert imot ha forverret den. Trump mente at strengere våpenlover ville kunne ha ført til høyere dødstall siden gjerningsmannen ble skutt ned av en bevæpnet tilskuer. Presidenten sitt argument var at tilskueren ikke ville vært i besittelse av et våpen med strengere våpenlover, gjerningsmannen han tidligere beskrev som mentalt syk ville derimot fortsatt hatt tilgang til våpenet sitt. Hvor logisk dette argumentet er kan være diskutabelt.

Etter å ha blitt spurt om USA burde innføre ekstrem personkontroll på de som kjøper våpen, svarte president Trump dette. “If you did what you’re suggesting, there would have been no difference three days ago, and you might not have had that very brave person who happened to have a gun or a rifle in his truck go out and shoot him and hit him and neutralize him.” Les mer.

Du kan se Trump sin uttalelse under pressekonferansen her.

4. Nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea

Senatets bankkomité godkjente tirsdag nye sanksjoner rettet mot bedrifter som har finansiert deler av Kim Jung Uns regime. De foreslåtte sanksjonene reflekterer tiltak godkjent av Huset og president Trump om at et hvert firma som handler med Nord-Korea sperres ute av det amerikanske finanssystemet. Lovforslaget rammer selskaper, bankkontoer og andre private forretninger de nordkoreanske myndighetene bruker til å finansiere sine militære operasjoner.

Det var etter møtet på tirsdag at bankpanelet stemte for å anbefale Otto Warmbier Banking Restrictions Invilving North Korea (BRINK) ACT. Navnet på lovforslaget kommer som følger av Ohio-studenten, Otto Warmbier, sin tragiske død tidligere i år da han ble fengslet og torturert av nordkoreanske tjenestemenn. “The time has come for the U.S. to take the lead to ensure that all nations work together to isolate the Kim regime until it has no choice but to change its dangerous, belligerent behavior,” sa bankkomiteens formann, Mike Crapo (R-Idaho) i en uttalelse etter avstemningen. Les mer.

AMPOLCAST SPESIAL: ETT ÅR ETTER

Denne uken er det ett år siden Donald Trump vant presidentvalget i USA. I ukas spesialutgave av AMPOLCAST tar vi derfor turen tilbake til fjorårets valgkamp, godt hjulpet av Donna Braziles nye bok. Vi spiller utdrag av intervjuer med Sanders-, Clinton- og Trump-velgere, vi hører noen utdrag fra tv-sendinger på valgnatten, og vi deler historier om fjorårets presidentvalg. Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl, Vårin Alme og Are Tågvold Flaten. Du hører spesialutgaven her:

LES OGSÅ

«To impeach or not to impeach: The Democrats’ new big rift» av Gabriel Debenedetti (Politico): «There’s no shortage of ideological and policy rifts dividing Democrats these days. But the most politically perilous schism a year after Donald Trump’s startling upset isn’t Bernie vs. Hillary or the resist Trump vs. compromise camps: It’s whether to call for the president’s impeachment.» Les mer.

«Texas church gunman escaped from mental health facility in 2012 after threatening military superiors» av Rosenberg, Berman og Lowery (WashingtonPost): «The gunman who killed more than two dozen people in a small church outside San Antonio on Sunday had a string of troubling episodes in recent years, including an escape from a mental health facility in 2012 after he was caught sneaking guns onto an Air Force base “attempting to carry out death threats” against military superiors, according to a police report.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg går Internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.