Andrew Yang er en forretningsmann fra New York uten politisk erfaring. Nå stiller han som demokratisk presidentkandidat.

Entreprenøren Andrew Yang er 46 på innsettelsesdagen i 2021. Foto: Asa Mathat, Techonomy.

Som utallige presidentkandidater før ham har han imidlertid vært innom Iowa State Fair og snakket om hvorfor han ønsker å bli president. Yang grunnla blant annet «Venture for America» i 2011, og har brukt de siste årene på å skape jobber i byer som Cleveland, Detroit, Baltimore, og Pittsburgh. Han har også skrevet boka The War on Normal People (2018), der han skriver om krisen det amerikanske arbeidsmarkedet står overfor. Fanesaken for den demokratiske teknologi-entreprenøren, som forklares nærmere i boka, er en garantert borgerlønn på 1000 dollar i måneden til alle amerikanere mellom 18 og 64 år. «No strings attached.»

Formålet er å sikre levestandarden for amerikanere som ventes å falle utenfor arbeidsmarkedet som en følge av utstrakt automasjon i årene som kommer. «Universal Basic Income», eller UBI, skal finansieres av en skatt på selskapene som tjener mest på denne automasjonen. Yang har forpliktet seg til å betale lønnen til en innbygger i Iowa og New Hampshire i 2019 for å vise hvordan systemet vil fungere i praksis. Det er også der startskuddet for nominasjonskampen går, men Yang skal jobbe hardt for å klare å etablere seg som en prominent kandidat i det kommende sirkuset. Slagordet er «Humanity First», og salgspitchen sitter: «I’m not a career politician — I’m an entrepreneur who understands the economy.»

Du leser om de øvrige 2020-kandidatene her:

2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

Foto: Stephen McCarthy (CC BY 2.0)