Demokratenes kandidat, Phil Murphy (h.) blir av mange sammenlignet med den forrige demokratiske guvernøren, Jon Corzine (v.).

Det er guvernørvalg i New Jersey natt til onsdag 8. november og alt tyder på at demokratene vil ta tilbake The Garden State, etter åtte år med republikansk styre.

Her kan du lese vår sak om suppleringsvalget til Kongressen fra Utah og diverse borgermestervalg samme natt.

Chris Christie

Som før nevnt i disse spalter; da den tidligere føderale statsadvokaten Chris Christie (f.1962) ble valgt til guvernør i 2009, lå fremtiden åpen for ham. Mange ville ha ham som presidentkandidat alt i 2012, men han drøyde (dessverre for ham selv) til 2016, da han røyk ut etter en skuffende 6. plass i New Hampshire. Imens hadde han rukket å nå popularitetens tinder, med 60% i gjenvalget i 2013, men også tidenes popularitetsfall etter den såkalte Bridgewaterskandalen, der han (eller i det minste hans rådgivere) stengte en bro som hevn for at en demokratisk borgermester ikke støttet gjenvalget. En fersk måling gir ham kun 18% oppslutning.

Siden tidlig i 2014 har Christies guvernørgjerning i praksis sittet fast i den politiske hengemyra og i dag er han avskydd i begge partier. Den kortvarige tiden som leder for Donald Trumps overgangsteam bidro ikke til annet enn ytterligere hån og sementerte Christies rykte som en egenrådig bølle.

Kim Guadagno

Republikanerne nominerte Christies viseguvernør, tidligere statsadvokat og fylkessheriff Kim Guadagno (f.1959). Hun er, som sin sjef, en forholdsvis moderat republikaner og kunne kanskje fremstått som en troverdig kandidat dersom hun ikke hadde vært hans nestkommanderende i 8 år. Til viseguvernørkandidat valgte hun advokat og borgermester i Woodcliff Lake, Carlos Rendo (dette som et dårlig skjult forsøk på å appellere til spansktalende velgere). Til tross for stadig mer iherdige forsøk på å ta avstand fra Christie, tyder imidlertid alle målinger på at Guadagno er solid klistret opptil ham, og det må et mirakel til for at hun skal vinne.

Phil Murphy

På demokratisk side ble nominasjonen vunnet av tidligere Goldman Sachs-investor og ambassadør til Tyskland, Phil Murphy (f.1957). Han er steinrik, og mange har beskyldt ham for nærmest å kjøpe nominasjonen, ved mange rundhåndede donasjoner til diverse partilag rundt i delstaten og i nominasjonsstriden brukte han over dobbelt så mye som alle de andre demokratiske og republikanske kandidatene til sammen. Imidlertid har han etter primærvalgseieren akseptert å motta offentlig støtte fra delstatens valgkampfond, hvilket betyr at han må holde seg til ordinær pengeinnsamling fra andre kilder. Murphy plukket delstatsrepresentant Sheila Oliver til sin viseguvernørkandidat (igjen, et skamløst forsøk på å appellere til velgergruppene svarte og kvinner).

Jon Corzine

Politisk står han trolig noe til venstre for midten i eget parti, men det er vanskelig å si for mye sikkert om en mann som aldri har vært folkevalgt før (hallo, Trump!). Mange demokrater ser imidlertid problematiske likheter mellom Murphy og hans demokratiske forgjenger, Jon Corzine (f.1947), som også kom søkkrik og lastet med milde gaver til partiorganisasjonen fra sin tid i Goldman Sachs. For de som ikke vet det fra før: New Jersey er en av de mest organisasjonsstyrte delstater i USA, der særlig demokratene har en partikultur som får Arbeiderpartiet til å fremstå som en søndagsskole.

George Norcross

Corzine brukte sin rikdom mye på samme måte og tok senatsnominasjonen i 2000, før han vant guvernørnominasjonen i 2005. Hans guvernørperiode er allminnelig ansett for å ha vært nesten like tragisk som Christies andre periode, med stadige krangler med både republikanerne og eget parti i delstatsforsamlingen. Corzine hadde 33% oppslutning da han gikk av, etter et forsmedelig nederlag for nettopp Christie. Alt tyder på at Murphy vinner guvernørvalget, men han har en tøff jobb foran seg, både med å håndtere delstatens vanskelige økonomi og å navigere mektige særinteresser og lokale partibosser, hvorav den mektigste trolig er George Norcross, bror av kongressmann Donald Norcross.

Valglokalene i New Jersey stenger kl.02:00, norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Min vurdering av valgresultatet er trygt demokratisk.

I tillegg er både delstatshuset og delstatssenatet på valg. Demokratene tegnet ved tiårets begynnelse et ganske så trygt kart for seg, så det er liten tvil om at de kommer til å beholde flertallet i begge kamre, pluss/minus et par seter.