New York – The city that never sleeps.

Natt til onsdag 8. november er det borgermestervalg i en rekke amerikanske storbyer, bl.a. New York, Atlanta, Seattle og Minneapolis. I tillegg er det suppleringsvalg til Kongressen fra Utahs 3. distrikt.

Nedenfor er en alfabetisk oversikt for borgermestervalgene i de største (eller mest kjente) byene natt til onsdag 8. november. Til slutt har vi en liten oversikt over suppleringsvalget til Utahs 3. distrikt, som har stått tomt siden 30. juni. De fleste valgene kan følges hos Associated Press, men der vi ikke har funnet noen slik link har vi istedet linket til en betydelig lokalavis.

Mary Norwood

Atlanta, Georgia: Her avholdes kun første runde; dersom ingen tar over 50%, blir det en ny runde 5. desember. Borgermester Kasim Reed kan ikke ta gjenvalg og den ledende kandidaten i første runde er nok det moderate bystyremedlemmet Mary Norwood, som tapte knepent for Reed i 2009. Hun har støtte fra de fleste av byens få gjenværende republikanere, og hennes politiske moderasjon gjør at hun kan få det vanskelig i andre runde.

Peter Aman

To kandidater har vekslet om andreplassen på målingene. Den ene er tidligere rådmann Peter Aman, som har håvet inn mest penger og også er sentrumsorientert (og hvit!), og som nok tar en del stemmer fra Norwood. Skulle Norwood og Aman gå videre vil Atlanta få sin første hvite borgermester siden 1974.

Keisha Lance Bottoms

Den andre som ligger godt an er bystyremedlem Keisha Lance Bottoms, som har støtte fra Reed og med det har fått mye medieoppmerksomhet. Som ham er hun moderat og næringslivsvennlig og har i stor grad dratt nytte av Reeds valgkampmaskin og donornettverk.

Vincent Fort

De øvrige seriøse navnene: Den moderate fylkesråden John Eaves var i utgangspunktet ansett som en av favorittene, men han kom sent inn i valgkampen og har skuffet stort i pengeinnsamlingen. Delstatssenator Vincent Fort står lengst til venstre av kandidatene, og har støtte fra senator Bernie Sanders. Han vil legalisere hasj og gjøre Atlanta til en friby for illegale innvandrere.

Ceasar Mitchell

Bystyremedlem Kwanza Hall er relativt moderat, men i den nisjen er det flere kandidater og han har ikke klart å finne noen saker å profilere seg på. Bystyrepresident Ceasar Mitchell er i utgangspunktet mer kjent enn de andre bystyremedlemmene pga. sin lederrolle og har sopt inn en god del penger. Han er moderat og har gode forbindelser til næringslivet. I tillegg har han fått støtte fra en av de andre kandidatene, aktor Michael Sterling, som til tross for en seriøs kampanje lå lavt på målingene og derfor trakk seg i forrige uke og anbefalte sine velgere å stemme på Mitchell.

Cathy Woolard

Tidligere bystyreleder Cathy Woolard er åpent lesbisk og står ganske langt til venstre, dog ikke fullt så langt som Ford.

Alle de ovennevnte er demokrater og alle har en plausibel vei til neste runde, men skal vi gå etter målingene er det altså Norwood, Aman og Lance Bottoms som ligger best an. (Valglokalene stenger kl 01:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.)


Marty Walsh

Boston, Massachusetts: Første runde endte med storseier til sittende borgermester Marty Walsh, som slo bystyremedlem Tito Jackson 62 – 29. Begge er demokrater. Jackson er en seriøs kandidat, men Walsh er forholdsvis populær og det finnes ingen spesielle grunner til at folk skulle velge Jackson, som har slitt med å komme over 30% på målingene. Walsh er således soleklar favoritt. (Valglokalene stenger kl. 02:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.)


Vi Lyles

Charlotte, North Carolina: Sittende borgermester Jennifer Roberts ble gruset av bystyremedlem Vi Lyles allerede i første runde av det demokratiske primærvalget. Lyles anses som betraktelig lettere å ha med å gjøre enn den stridbare Roberts og hun har et mye bedre forhold til bystyret.

Kenny Smith

Motstanderen er det republikanske bystyremedlemmet og eiendomsmegleren Kenny Smith, som er en seriøs kandidat. Trolig er han litt for langt til høyre, og byen har gått til venstre siden den valgte tidligere guvernør Pat McCrory (R) til borgermester fra 1995 til 2007.

Vi skal dog ikke undervurdere velgernes trang til å straffe demokratene, som har sett sine tre siste borgermestere enten bli dømt for korrupsjon, eller kastet i primærvalget fordi de ble ansett som udugelige.

Lyles er svak favoritt. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Charlotte Observer.)


Yvette Simpson

Cincinnati, Ohio: Her gikk to demokrater videre til andre runde. Førsteplassen tok bystyremedlem Yvette Simpson, med 45%. Hun står til venstre for midten, og er ihuga tilhenger av den pågående utbyggingen av trikkesystemet, som har vært valgkampens store, splittende tema i flere år. Hun har imidlertid ikke gjort allverdens på sine seks år i bystyret, og mange stiller spørsmål ved hennes politiske dømmekraft.

John Cranley

Borgermester John Cranley kjemper for sitt politiske liv, etter å ha kommet inn som nummer to med bare 34%; et sjokkerende svakt resultat for en populær borgermester som de fleste trodde skulle få greit gjenvalg. Han er mer sentrumsorientert, og har argumentert for at en fortsatt utbygging ville være sløsing med knappe midler. Han anses som en effektiv administrator, men har en lederstil som oppfattes som krass.

Cranley har 11% å ta igjen fra første runde, men høyere hvit valgdeltagelse relativt til svart deltagelse (som gjerne dropper i andre runde) gjør at dette kan bli svært jevnt. Dog, svak fordel Simpson. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Cincinnati Enquirer.)


Frank Jackson & Zack Reed

Cleveland, Ohio: Borgermester Frank Jackson vant første runde, men tok bare 39%. Han fikk følge av bystyremedlem Zack Reed, som tok 22%. Den moderate Jackson har alt sittet i tre perioder, og vil med en ny periode bli Clevelands lengst sittende borgermester. Han vurderte imidlertid å ikke ta gjenvalg og det åpnet slusene for flere seriøse utfordrere. Til tross for at han ofte ser hvit ut på bilder, er også Jackson svart, dvs. han har en afroamerikansk far og en mor av italiensk avstamning. Reed kommer fra et fattig strøk på byens østkant og angriper Jackson fra venstre. Han har imidlertid et rykte som rabulist og har fått kritikk for at han tre ganger har vært arrestert for fyllekjøring. Også dette kan gå begge veier, men Jackson er svak favoritt. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Cleveland Plain Dealer.)


Mike Duggan

Detroit, Michigan: Her endte første runde med seier til sittende borgermester Mike Duggan, den første hvite leder av byen siden 1974. Han slo delstatssenator Coleman Young 68 – 27 i første runde. Begge er demokrater, men Duggan er betraktelig mer sentrumsorientert. Young har hatt problemer med å kravle over 30% på målingene. Trygt gjenvalg for Duggan. (Valglokalene stenger kl 02:00 norsk tid og du kan følge valget hos Detroit Free Press.)


Mitch Colvin

Fayetteville, North Carolina: Første runde av ble vunnet av bystyremedlem Mitch Colvin (D), som er en forholdsvis moderat og næringslivsvennlig demokrat. Han tok 43% i første runde, men kampanjen er blitt noe hammet av svak pengeinnsamling.

Nat Robertson

Sittende borgermester Nat Robertson (R) tok bare 33% i første runde, men drev knapt valgkamp og sitter på en stor pengesekk som han har benyttet i andre runde. Byen er moderat demokratisk og den sentrumsorienterte Robertson skal få slite alvorlig med å vinne en ny toårsperiode i det nåværende politiske klimaet. Han var imidlertid i samme situasjon foran valgene i 2013 og 2015, så dette er fortsatt ganske åpent. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Fayetteville Observer.)


Francis Suarez

Miami, Florida: Her avholdes første runde, men alt tyder på at fylkesråd Francis Suarez (R) vil ta over 50% og dermed vinne hele greia; i motsatt fall avholdes andre runde den 21. november. Suarez er sønn av tidligere borgermester Xavier Suarez. (Valglokalene stenger kl 01:00 norsk tid og du kan følge valget hos Miami Herald.)


Betsy Hodges

Minneapolis, Minnesota: Her velges borgermesteren gjennom såkalt rangert votering; velgeren rangerer navnene på stemmeseddelen, den med lavest antall førstestemmer elimineres, til en person står igjen med over 50%. Slik unngår man flere valgomganger, men det gjør det også svært vanskelig å spå på forhånd. Sittende borgermester Betsy Hodges be valgt på en venstrevind og fagre løfter i 2013, men er upopulær og anklages for inkompetanse på flere felt. Særlig bråk har det vært rundt styringen av politiet og byen har hatt et par uheldige skyteepisoder de siste fire årene. Hun ventes ikke å få gjenvalg, til tross for at hun har forsøkt å fremstille seg som den mest ihuga anti-Trump kandidaten.

Raymond Dehn

Hun har fire seriøse utfordrere. Den ene er delstatsrepresentant Raymond Dehn, som har en broket bakgrunn som ungdomskriminell og rusmisbruker. Han er trolig den sterkeste progressive kandidaten og har partiets offisielle støtte. Til tross for dette har han imidlertid ikke samlet inn mye penger og må håpe på entusiasme blant byens mange venstrevridde velgere.

Jacob Frey

Den andre sterke utfordreren er bystyremedlem Jacob Frey. Han er den mest moderate kandidaten (men allikevel solid til venstre for sentrum), med gode forbindelser til både næringslivet og til fagforeningene. Han har samlet inn brukbart med penger, men mistros av de mest progressive, noe som kan gjøre det vanskelig å toppe 50%.

Tom Hoch

Dernest har vi advokat Tom Hoch, som de siste tyve årene har vært direktør for en non-profitt teaterstiftelse. Han står også et stykke til venstre, men har gjennom årene donert til diverse republikanske politikere, noe som gjør at også han mistros av aktivistene. Hoch har imidlertid samlet inn mest penger og kan fort havne på topp ved hjelp av andrestemmene.

Nekima Levy-Pounds

Den siste av de seriøse kandidatene er advokat Nekima Levy-Pounds, som tidligere har vært ansatt i borgerrettsorganisasjonen NAACP. De siste årene har hun vært engasjert i Black Lives Matter, og ble arrestert under en demonstrasjon tidligere i år. Hun står lengst til venstre av de fem seriøse og det bør alene være nok til at hun ikke topper 50%.

Her virker det som Dehn og Frey er de sterkeste, med Hoch som outsider. (Valglokalene stenger kl 03:00 norsk tid og du kan følge valget hos Minneapolis Star Tribune.)


Bill de Blasio

New York, New York: Borgermester Bill de Blasio vant det demokratiske primærvalget og er i praksis klar for fire nye år, til tross for en til tider turbulent første periode.

Republikanerne nominerte delstatsrepresentant Nicole Malliotakis, som nok er mer interessert i å gjøre sitt navn kjent for fremtidige posisjoner enn å seriøst prøve å vinne.

Så trygt demokratisk som det kan få blitt. (Valglokalene stenger kl 03:00 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.)


Nancy McFarlane

Raleigh, North Carolina: Her var vi nær ved å få en avgjørelse allerede i første runde, siden denne byen ikke har noen 2. runde dersom en kandidat tar over 50%. Sittende borgermester, den uavhengige Nancy McFarlane, er populær og moderat. Hun tok 49% mot 37% for bystyremedlem Charles Francis (D), som ligger til venstre for henne. Trolig gjenvalg. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Raleigh News & Observer.)


Jenny Durkan & Cary Moon

Seattle, Washington: Her ble valgkampen rystet av påstander om at daværende borgermester Ed Murray (D) hadde begått flere overgrep mot unge gutter. Han trakk seg først fra gjenvalg i mai, deretter fra embetet i september. De to som gikk videre fra første runde i august er tidligere føderale statsadvokat Jenny Durkan (28%) og aktivist Cary Moon (18%). Durkan har et stort økonomisk overtak og det meste av støtteerklæringene, men Moons aktivister er muligens mer entusiastiske. Begge er demokrater, men mens Durkan er forholdsvis moderat, er Moon langt ute på venstre fløy. Fordel Durkan. (Valglokalene stenger kl 05:00 norsk tid og du kan følge valget hos Seattle Times.)


Mel Carter

St Paul, Minnesota: Borgermester Chris Coleman (D) stiller til guvernør og jobben blir ledig. Ti kandidater stiller og valgordningen er den samme som i Minneapolis. Det er imidlertid bare fem med noen reell sjanse til å vinne. Guvernørrådgiver og tidligere bystyremedlem Melvin Carter (D) er en av tre favoritter, basert på pengeinnsamling. Han er svart og vokste opp i et belastet strøk, men var sønn av en politimann så han har flere perspektiver på hva som kan gjøres med byutvikling og kriminalitet. Han har støtte fra guvernør Mark Dayton og kongressmann Keith Ellison.

Pat Harris

Den andre favoritten er bankmann og tidligere bystyremedlem Pat Harris, som er oppvokst i byen, dog i et bedre strøk enn Carter. Han har samlet inn godt med penger og har sterk støtte fra de fleste fagforeningene. Han er muligens den mest sentrumsorienterte av de fem sterkeste, men allikevel et stykke til venstre. Ikke desto mindre kan han trekke stemmer fra byen republikanske minoritet.

Dai Thao

En annen kandidat er IT-konsulent og bystyremedlem Dai Thao (D), som kom til USA som flyktning fra Laos da han var 8 og bruker sitt flyktningperspektiv som argument for å bli valgt. Han er blitt hemmet av påstander om korrupsjon, og selv om ingen anklage er blitt reist henger beskyldningene over ham. Thao støttes av senator Bernie Sanders.

Elizabeth Dickinson

I tillegg stiller aktivist Elizabeth Dickinson, som også stilte i 2005, da hun tok nesten 20%. Som da har hun støtte fra De Grønne. Byen har gått til venstre de siste tolv årene, så hun kan ikke avfeies, selv om hun trolig er for radikal til å nå helt opp.

Tom Goldstein

Den siste kandidaten med noen sjanse er aktivisten Tom Goldstein, som også ligger langt til venstre. Han satt en periode i skolestyret, men nok er best kjent for flere kampanjer mot f.eks. å bruke offentlige midler på å bygge idrettsanlegg.

Som i Minneapolis gjør valgsystemet det vanskelig å spå, men dette ser i utgangspunktet ut som en kamp mellom Carter og Harris. (Valglokalene stenger kl 03:00 norsk tid og du kan følge valget hos St Paul Pioneer Press.)


Rick Kriseman & Rick Baker

St Petersburg, Florida: Første runde her endte med litt over 48% til både sittende borgermester Rick Kriseman (D) og hans forgjenger, Rick Baker (R) (Kriseman ledet med 70 stemmer). Byen er i utgangspunktet demokratisk, men Bakers to perioder ga ham en sterk appell til moderate velgere og han lå godt an på målingene forut for første runde. Det var nok skuffende for ham at han ikke vant den, og med den klart sterkere entusiasmen blant demokratiske velgere for tiden er nok Kriseman knapp favoritt, selv om dette valget lett kan gå begge veier. (Valglokalene stenger kl 01:00 norsk tid og du kan følge valget hos Tampa Bay Times.)


Jim Merritt

Tacoma, Washington: Borgermester Marilyn Strickland kan ikke stille på ny og i andre runde står kampen mellom to jevne kandidater. Vinneren av første runde var arkitekt Jim Merritt, som tok 39%. Han tapte for Strickland i 2009 med bare 3% og har noe støtte fra det demokratiske etablissementet, samt trolig støtte fra byens republikanere.

Victoria Woodards

Favoritten, bystyremedlem Victoria Woodards, kom på en knepen andreplass i første runde med 37%. Hun støttes av Strickland og mesteparten av partiapparatet. Politisk er hun en ganske standard demokrat.

Siden de øvrige stemmene fra første runde gikk til en kandidat til venstre for begge, er Woodards svak favoritt, men Merritt kan så absolutt vinne. (Valglokalene stenger kl 05:00 norsk tid og du kan følge valget hos Tacoma News Tribune.)


Wade Kapszukiewicz & Paula Hicks-Hudson

Toledo, Ohio: Første runde ble vunnet av sittende borgermester Paula Hicks-Hudson, som tok 39% mot 34% for fylkeskasserer i Lucas County, Wade Kapszukiewicz. Begge er demokrater. Hudson vant et suppleringsvalg i 2015 med knappe 36%, og kan få det vanskelig når hun må toppe 50%. Kapszukiewicz har samlet inn mer cash og er noe mer moderat, hvilket betyr at han kan trekke støtte fra byens republikanere. Her blir det helt sikkert jevnt også i andre runde. (Valglokalene stenger kl 01:30 norsk tid og du kan følge valget hos Toledo Blade.)


Utah avholder sitt suppleringsvalg til det 3. kongressdistrikt samme natt. Kongressmann Jason Chaffetz gikk av den 30. juni og har i ettertid fått en kommentatorjobb hos FOX News.

John Curtis

Republikanerne holdt først et nominasjonsmøte, der de plukket en kandidat, men to andre presset gjennom et primærvalg i august gjennom å samle inn underskrifter; den første gangen dette var mulig etter en endring i delstatens valglover i 2016. Valget ble vunnet av borgermesteren i Provo, John Curtis. Han er forholdsvis moderat, og har drevet valgkamp på at han har evnen til å samle folk og å jobbe med alle. Ikke at det har så mye å si, i denne delen av Utah er det som oftest tilstrekkelig med en (R) etter navnet for å bli valgt.

Kathie Allen

Demokratene nominerte legen Kathie Allen på et partimøte i juni. Hun er i og for seg en seriøs kandidat, men i et så konservativt distrikt skal det mer – mye mer – til for at hun skal kunne være konkurransedyktig. Man kunne tenkt seg en form for protest mot Donald Trump, men Curtis er selv kjent for ikke å ha stemt på mannen, så det kortet hjelper lite.

I tillegg har moderate republikanere et annet navn dersom de vil registrere en protest; sønn av tidligere senator Bob Bennett, markedsfører Jim Bennett stiller for partiet United Utah og har fått rundt 10% på målingene.

Valglokalene i Utah stenger kl. 4 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen hos Associated Press. Min vurdering av kongressvalget er trygt republikansk.