Delstatshuset i Baton Rouge huser bl.a. finansministeren.

Natt til søndag er det første runde av suppleringsvalget til vervet som finansminister i Louisiana, samt første runde av borgermestervalget i New Orleans. Dersom ingen tar over 50%, blir det en ny runde 18. november.

Oppdatert 15.10: Tidligere delstatsrepresentant John Schroder (R) tok andreplassen i første runde i natt, med 25%. Vinneren ble advokat Derrick Edwards (D), som tok 31%. Nesten alle de andre stemmene gikk imidlertid til republikanere, så Schroder er storfavoritt foran andre runde.

I borgermeservalget i New Orleans vant bystyremedlem LaToya Cantrell med 39%, men også tidligere dommer Desiree Charbonnet med 30% gikk videre. Begge er demokrater.

Valglokalene i Louisiana stenger kl. 03:00 norsk tid og du kan følge opptellingen på sidene til delstatens administrasjonsminister. For resultatene fra borgermestervalget i New Orleans, velg «Parish» og deretter «Orleans».

Ron Henson

Den daværende finansministeren, republikaneren John Ken­nedy ble valgt til Senatet i 2016. Hans assisterende finansminister, Ron Henson (R) har fungert i vervet enn så lenge, men stiller ikke til valg i helgen. Som vanlig er i Louisiana avholder ikke partiene separate primærvalg, i stedet stiller alle kandidater i en første valgrunde og dersom ingen tar over 50% der, blir det en ny runde mellom de to med flest stemmer – uavhengig av parti. Siden det er fler enn to seriøse kandidater er det ikke ventet at noen kommer i nærheten av 50% denne helgen.

Angele Davis

Fire republikanere stiller, hvorav tre regnes som seriøse. Den ene er tidligere administrasjonsråd Angele Davis (f.?), som har ledet budsjett- og adminstrasjonsarbeidet for de tidligere republikanske guvernørene Bobby Jindal og Mike Foster og dessuten vært minister i kultur- og turismedepartementet. I 2010 startet hun opp et forretningskonsulentfirma, men søker altså tilbake til sine politiske røtter. Selv om hun bare arbeidet for Jindal i hans to første år er det mye fra hans kontroversielle embetstid som kan brukes mot henne; erfaring er et tveegget sverd. Davis har for øvrig prøvd å fremstille seg som den mest Trumpvennlige av de tre.

Neil Riser

Neste kandidat er delstatssenator Neil Riser (f.1962). Han ble første gang valgt i 2007 og var da den første republikaner på nærmere 150 år fra det senatsdistriktet, i de nordlige, rurale deler av staten. I det sivile eier han et begravelsesbyrå, som bestefaren hans startet i 1930. Tidligere har han jobbet med tømmerhugging og forsikring. Riser har kultivert et rykte som fiskalkonservativ, men fikk en smell da han på delstatsforsamlingens siste dag i 2014 foreslo å endre pensjonsreglene for en politisjef. Vedtaket ble senere kjent grunnlovsstridig av en domsstol, men Riser ble beskyldt for både å ha løyet og å være økonomisk uansvarlig i ettertid. Han tapte andre runde av et suppleringsvalg til Kongressen i 2013.

John Schroder

Den siste seriøse republikaneren er tidligere delstatsrepresentant John Schroder (f.1961), som representerte et distrikt rett nord for New Orleans. Han ble første gang valgt i 2007, men valgte å trekke seg i juni for å vie seg til denne valgkampen. Det kan ha fungert, han har i det minste samlet inn klart mest penger. I delstatshuset var han med på å stifte en gruppe for budsjetthauker, dvs. svært fiskalkonservative. I det sivile jobber Scroeder som eiendomsmegler og entreprenør.

I tillegg stiller Terry Hughes, som har bak seg et mislykket forsøk på å slå ut en republikansk delstatssenator som uavhengig kandidat. Alle de tre seriøse har lagt frem interne målinger som viser dem i tet, men det er en stund siden uavhengige målinger forelå og alle tre har en plausibel vei videre.

Derrick Edwards

For demokratene stiller advokat og regnskapsfører Derrick Edwards (f.1974). Han ble lam fra nakken og ned etter en idrettsulykke på videregående skole, og har fått litt presse på sin inspirerende livshistorie. Hans største politiske bragd var imidlertid å ta 3% i senatsvalget i 2016, og han har hverken penger eller organisasjon til å vinne dette valget. Som eneste demokrat har han dog gode sjanser til å ta seg videre fra første runde, selv om han kommer til å lide et knusende nederlag i november.

Postmann Joshua Little stiller som libertarianer.


I tillegg er det altså første runde av borgermestervalget i New Orleans, en by som langtfra er blant de største i USA, men likefullt en av de som de fleste nordmenn har hørt om og har et forhold til.

Mitch Landrieu

Sittende borgermester og tidligere viseguvernør Mitch Landrieu (D) kan ikke ta gjenvalg etter åtte år og hele 18 kandidater kjemper om å etterfølge ham. Av disse er det fem seriøse, alle demokrater. Av disse igjen, har tre har reelle vinnermuligheter. Vi tar dem alfabetisk:

Michael Bagneris

Den mest sentrumsorienterte av de fem er tidligere dommer Michael Bagneris (f.1950), som også stilte i 2014 (delstatsforsamlingen har vedtatt å endre valgdagen for ikke å komme i konflikt med det berømte karnevalet i byen), da han tok en tredjedel av stemmene. Han har en del støtte fra etablerte politikere i byen og kanskje særlig fra næringslivet.

LaToya Cantrell

Deretter har vi bystyremedlem LaToya Cantrell (f.1972), den mest venstrevridde kandidaten. Hun er kjent for velgerne og vil trolig vinne den femtedelen av byen hun har representert siden 2012. Hun har i tillegg fått formell støtte på lederplass fra lokalavisen New Orleans Times-Picayune, samt noe lokalpolitisk støtte.

Desiree Charbonnet

Den tredje kandidaten med vinnersjanser er tidligere dommer Desiree Charbonet (f.?). I tillegg til å ha kanskje mest politisk støtte, særlig fra fagforeningene, har hun samlet inn mest penger. Hun er blitt noe kjent nasjonalt gjennom sitt arbeide for å ilegge alternative straffer til fengsel.

Det er dog ikke veldig stor forskjell på disse tre kandidatene; alle er innenfor det normale av urbane sørstatsdemokrater og alle tre er greit kvalifiserte. Jeg skal ikke driste meg til å tippe utfallet av dette valget.

Troy Henry

I tillegg stiller to andre seriøse kandidater, som neppe vil nå helt opp. Den ene er forretningsmann og 2010-kandidat Troy Henry, som imidlertid mangler det politiske kontaktnettet og/eller kampsaken som kunne gitt ham en sjanse.

Frank Scurlock

Den andre er den eneste hvite kandidaten i valget, forretningsmann Frank Scurlock, som har investert en god del egne penger i valget. Han er tidligere republikaner og kampsaken hans er bevaring av konføderasjonsmonumentene i byen. Neppe noen vinnersak i demokratiske New Orleans og selv om han er den eneste seriøse hvite kandidaten, har han noen svin på skogen (han ble bl.a. arrestert i februar for å onanere i en Uber).