Senator Luther Strange kjemper for sitt politiske liv mot rabulisten Roy Moore.

Natt til onsdag avholdes andre runde av det republikanske nominasjonsvalget til en av Alabamas to senatsplasser.

Kjemper for sitt politiske liv: Luther Strange

Guvernøroppnevnte Luther Strange (f.1953) kjemper tirsdag for å beholde sitt sete i Senatet, som han ble tildelt da Jeff Sessions gikk av for å bli føderal justisminister. Strange kom fra jobben som delstatens justisminister og var i utgangspunktet ansett som en solid konservativ som var rimelig godt likt av de republikanske primærvelgerne.

Hans kontor hadde imidlertid ansvaret for å etterforske daværende guvernør Robert Bentley, som sto midt oppe i en utroskapsskandale, og utnevnelsen av Strange til senatsplassen fikk mange til å tro at det hadde vært en stilltiende avtale om å legge lokk på etterforskningen i bytte mot utnevnelsen. Det gjorde ikke saken noe bedre at Bentley tvert avviste å holde et snarlig nyvalg, men ville vente til det ordinære mellomvalget i 2018, for å spare penger.

Bentley måtte uansett gå av, hans viseguvernør skrev prompte ut nyvalg og det har ikke kommet frem et fnugg av bevis mot Strange, men som vi alle vet er fakta grovt overvurdert i disse tider. Skaden hadde skjedd, Strange fikk et stempel som korrupt og måtte ta til takke med 33% i første runde.

En Trump-klone som ikke støttes av Trump: Roy Moore

Mannen som ledet etter første runde er tidligere høyesterettsjustitiarius i delstaten, Roy Moore (f.1947), som tok 39%. Han er blitt valgt til embetet to ganger, men ble fjernet av Alabamas dommerkommisjon i begge tilfeller for å nekte å rette seg etter pålegg fra føderale domstoler.

Moore tapte klart de to gangene han har prøvd seg på politikk tidligere, i guvernørnominasjonen i 2006 og 2010. Imidlertid har han en svært lojal fanskare og selv om president Donald Trump gikk ut med støtte til Strange allerede før første runde, er det liten tvil om at Moore ligger ham mye nærmere, i det minste hva stil og retorikk angår og Trump er fortsatt pop i Alabama.

I Alabama er det heller ikke noe problem at man ligger ti hakk til høyre for indremisjonen i konservatisme og Moores kamp for religion i rettssalen og mot legal anerkjennelse av likekjønnede ekteskap, har gjort ham kjent på nasjonalt nivå. Han har fått støtte fra de to kandidatene som tok 3. og 4. plassen i august, kongressmann Mo Brooks og delstatssenator Trip Pittman.

Trump vinner uansett

Som i august har Strange hatt et gigantisk økonomisk og organisatorisk overtak, og han har støtte fra Alabamas andre senator Richard Shelby og fra president Donald Trump, som arrangerte valgmøte for ham nå før helgen. Spørsmålet er om det er for lite, for sent. Meningsmålingene har spriket; noen gir stor ledelse til Moore, andre viser en knapp ledelse.

Men ingen måling har noengang hatt Strange i tet.

Valglokalene stenger kl. 02:00 norsk tid og du kan følge stemmetellingen hos Associated Press.