Morgenkaffen tirsdag 12. september: Nye sanksjoner mot Nord-Korea, og Irma dabber av

God morgen! Det er tirsdag 12. september, FN har vedtatt nye sanksjoner mot Nord-Korea mens Irma dabber av på vei nordover, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«America does not bend. America does not waver. And we will never, ever yield.»

President Donald Trump i en markering for 11. september-angrepene, utenfor Pentagon i Virginia.

DAGENS

1. FNs Sikkerhetsråd enig om nye sanksjoner mot Nord-Korea

Mandag kveld vedtok FNs Sikkerhetsråd enstemmig nye sanksjoner mot Nord-Korea. Sanksjonene er en respons på Nord-Koreas trusler, missiltester, og atomprøvesprengninger den siste tiden, og inkluderer et lavere tak på olje importer fra Kina, landets viktigste handelspartner. Sanksjonene er likevel ikke like kraftige og altomfattende som USAs FN-ambassadør Nikki Haley hadde håpet på da hun for kort tid siden oppfordret Sikkerhetsrådet til å bruke alle diplomatiske midler til å legge press på Kim Jong-un. USA håpet opprinnelig på et totalforbud på oljeimport fra Kina men fikk det ikke til etter forhandlinger med Russland og Kina, som kunne nedlagt veto. Resolusjonen ber også nasjoner om å inspisere skip på vei til Nord-Korea for å forsøke å oppdage våpen-materiell. Les mer.

2. Irma nedgradert til tropisk storm, legger store ødeleggelser bak seg i Florida på vei nordover

Orkanen Irma har blitt nedgradert til en tropisk storm mens den fortsetter mot Georgia, Alabama, Tennessee, og South og North Carolina etter å ha forårsaket store ødeleggelser i Florida. Syv dødsfall har blitt rapportert i The Sunshine State hittil, sammenlignet med 37 døde i Karibbien. Over syv millioner i Florida er uten strøm og FEMA-sjef Brock Long uttaler ifølge Associated Press at mange må leve uten strøm i ukesvis fremover. Store områder i sørlige Florida har opplevd stormflo og ordføreren i Jacksonville uttalte at innbyggere som trenger å reddes må heve hvite flagg utenfor hjemmene sine. Les mer.

3. Høyesterett gjeninnsetter deler av Trumps innreiseforbud

Høyesteretten i USA blokkerte mandag en avgjørelse fra en lavere domstol ment for å begrense president Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud. Ergo kan Trump-administrasjonen foreløpig blokkere innreise til USA for immigranter som ikke har «et troverdig krav om et ekte, sant forhold til en person eller enhet [eller organisasjon] innad i de Forente Stater.»

Avgjørelsen fra 9th Circuit Court of Appeals skulle tre i kraft i dag, tirsdag 12. september, men ble blokkert mandag da høyesterettsdommer Anthony Kennedy signerte og godkjente en forespørsel fra Justisdepartementet om å avvente. Dette er tredje gang Høyesterett legger seg opp i innreiseforbudet. Blokkeringen er ikke ventet å vare lenge siden Høyesterett ventes å komme med en mer detaljert, grundig avgjørelse om hvorvidt innreiseforbudet er i tråd med grunnloven. Les mer.

4. Ni døde i skytemassakre i Texas

Ni personer er døde etter en skyteepisode i et privat hjem i Plano, Texas, ca. tre mil nordøst for Dallas i går. Lokalt politi melder at massakren fant sted hjemme hos 27-år gamle Meredith Lane under et besøk for å se på amerikansk fotball. Vitner i nabolaget forteller om en krangel utenfor huset som eskalerte når en mann tok fram en rifle. Politiet bekrefter at gjerningsmannen hadde en tilknytning til boligen, hadde med seg forskjellige typer skytevåpen, og at han er en av de døde. Les mer.

LES OGSÅ

«People Don’t Really Know What We Stand For» av Susan B. Glasser (Politico): «Are Democrats today really anything other than the Party of Not Donald Trump? Will they ever stop feuding over Hillary Clinton and Bernie Sanders and the divisive 2016 primary that helped lead to Trump’s November upset? As Washington wonders whether President Trump’s surprise deal with congressional Democrats to extend the debt ceiling heralds a new political reality—or just a spat among ruling Republicans—the complicated new politics of the Democratic Party are often left out of the mix.» Les mer.

«Trump and 9/11: The Most Controversial Things The President Has Said about September 11 Attacks» av Jason Le Miere (Newsweek): «Donald Trump commemorated the September 11 attacks as president for the first time Monday, but he has been far from shy about making his feelings known on the disaster over the previous 16 years. […] Here are some of his most controversial comments on the attacks that claimed the lives of almost 3,000 people in New York City, Washington, D.C., and Pennsylvania.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.