Morgenkaffen mandag 11. september: Irmas herjinger og Sessions’ løgndetektortest

God morgen! Det er mandag 11. september, det er endelig valgdag her hjemme mens Irma herjer i Florida, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«Everybody has a plan until they get punched in the face. Well, we’re about to get punched in the face.»

Tampa Bay-ordfører Bob Buckhorn (D) siterte tidligere proffbokser Mike Tyson da han informerte om nødvendigheten av å være forberedt på naturkatastrofer som orkanen Irma.

DAGENS

1. Irma forårsaker massive ødeleggelser i Florida

Orkanen Irma har retning mot byen Tampa mandag morgen, og på veien har den blant annet tatt med seg utallige strømledninger, noe som har ført til at circa 3 millioner i Florida nå befinner seg uten strøm. Irma forårsaker for øyeblikket massive ødeleggelser, men etter å ha truffet Florida som en orkan i kategori 4, er den nå blitt nedjustert til kategori 2. Det nasjonale orkansenteret (NHC) advarer imidlertid om flere livstruende situasjoner, som blant annet en ventet oversvømmelse langs med store deler av Floridas vestlige kyst. Les mer.

2. Sessions ønsker å stoppe lekkasjer ved hjelp av løgndetektor-tester

Justisminister Jeff Sessions har fortalt medarbeidere at han, i et forsøk på å finne de som lekker hemmeligstemplet informasjon, ønsker å få alle i Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC, National Security Council) til å gjennomgå en løgndetektortest. Sessions skal ha luftet ideen til flere kollegaer, allerede i forrige måned.

Ideen til Sessions skal innebære å utspørre hver enkelt NSC-ansatt (per dags dato flere enn 100 ansatte) én gang, og spørre dem hva de vet om lekkasjene av transkripsjonene av president Trumps telefonsamtaler med andre statsledere. Les mer.

3. Eks-presidentene går sammen for å hjelpe de som har blitt rammet av orkanene Harvey og Irma

I forrige uke lanserte Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama støtteprogrammet ‘One America Appeal’ med en video hvor de berømmer innbyggerne av Texas, og hvor de ber amerikanere om å donere penger for å hjelpe de som er blitt rammet av orkanen Harvey. De tidligere presidentene har nå offisielt utvidet sin krisehjelp-appell til å inkludere orkanen Irma, som nå herjer i delstaten Florida.

Ifølge Jim McGrath, talsmannen til tidligere president George H.W. Bush, vil ‘One American Appeal’ inkludere Floridas katastrofefond, delstatens offisielle, private fond, som er etablert for å assistere delstaten. Fondet ble aktivert av Floridas guvernør Rick Scott (R-Florida). Les mer.

President Trump har også twitret sin støtte til ‘One America Appeal’:

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

New Jersey senator: Korrupsjonssaken mot senator Bob Menendez (D) startet onsdag. Dersom han kjennes skyldig, eller går av før 16. januar, må guvernør Chris Christie oppnevne en erstatter. Går han av senere, blir det opp til Christies etterfølger å finne en erstatter.

Wisconsin senator: Delstatssenator Leah Vukmir (R) stiller til Senatet i 2018.

Indiana 4. distrikt: Tidligere delstatsrepresentant og arbeidskommissær Steve Braun (R) stiller i dette åpne distriktet. Han er for øvrig bror av delstatsrepresentant Mike Braun (R), som stiller til Senatet i 2018.

Ohio 16. distrikt: Tidligere fotballproff Anthony Gonzalez (R) stiller i dette åpne setet i 2018.

Pennsylvania 11. distrikt: Inntektsminister Dan Meuser (R), som opprinnelig stilte til viseguvernør, skifter til det åpne 11. distriktet, der kongressmann Lou Barletta (R) stiller til senator.

Pennsylvania 15. distrikt: Kongressmann Charlie Dent (R), som har vært en av Trumps argeste kritikere, tar ikke gjenvalg i 2018 og kritiserer politikken for å ha blitt polarisert. Delstatsrepresentant Justin Simmons hadde allerede annonsert at han stilte før Dent offentliggjorde sin avgjørelse, men delstatsrepresentant Ryan McKenzie har meldt seg på og flere navn kan komme. Dertil vil nok demokratene forsøke å ta setet, som gikk 52 – 44 til Trump over Clinton, men bare 50 – 48 til Romney over Obama.

Texas 23. distrikt: Tidligere kongressmann Pete Gallego (D) vil ikke stilleen tredje gang i dette distriktet, der han de to siste valgene har tapt for kongressmann Will Hurd (R).

Washington 8. distrikt: Kongressmann Dave Reichert (R) avstår fra gjenvalg i 2018. Dette setet er trolig det politisk jevneste i delstaten, og når den populære Reichert gir seg, blir dette en mulig gevinst for demokratene; Hillary Clinton vant 48 – 45 her i 2016.

Alabama guvernør: Fungerende guvernør Kay Ivey (R), som rykket opp da Robert Bentley (R) gikk av tidligere i år, stiller til en full fireårsperiode i 2018. Flere sterke kandidater har allerede meldt seg på og det er ikke på noen måte sikkert at Ivey vinner nominasjonen.

Maine guvernør: Flertallslederen i delstatssenatet, Garrett Mason (R) stiller til guvernør i 2018, og får selskap av mindretallslederen i delstatshuset, Ken Fredette (R).

Nevada guvernør: Finansminister Dan Schwartz (R) stiller til guvernør i 2018. Det ventes at han får konkurranse fra justisminister Adam Laxalt (R).

LES OGSÅ

«The Story Behind the Haunting 9/11 Photo of a Man Falling From the Twin Towers» (Time Magazine):
«The most widely seen images from 9/11 are of planes and towers, not people. Falling Man is different.» Les mer.

«Bound to No Party, Trump Upends 150 years of Two-Party Rule» av Peter Baker (New York Times): «… President Trump demonstrated this past week that he still imagines himself a solitary cowboy as he abandoned Republican congressional leaders to forge a short-term fiscal deal with Democrats. Although elected as a Republican last year, Mr. Trump has shown in the nearly eight months in office that he is, in many ways, the first independent to hold the presidency since the advent of the current two-party system around the time of the Civil War.» Les mer.

ET INTERVJU DU MÅ SE

Onsdag i forrige uke ble Trumps tidligere sjefsstrateg Steve Bannon intervjuet av Charlie Rose til «60 Minutes». En rekke av uttalelsene fra intervjuet har blitt sluppet gradvis siden opptaket, men her ser du hele (også tilgjengelig i «60 Minutes»-podkasten).

Redaktør Are Tågvold Flaten intervjuet Bannon tilbake i 2011 – før Bannon hadde fått Trump på radaren:


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.