Morgenkaffen torsdag 7. september: Trump enig med demokratene, Harvey-støtte innvilget, FEMA møter en ny orkan

God morgen! Det er torsdag 7. september, Trump er enig med demokratene om gjeldstak og Harvey-støtte, FEMA forbereder seg på orkanen Irma, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede servert.

«Look, the president can speak for himself, but his feeling was that we needed to come together to not create a picture of divisiveness at a time of genuine national crisis, and that was the rationale»

Majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) om Trumps avgjørelse om å gå for budsjettforslaget til Det demokratiske partiet.

DAGENS

1. Trump enig med demokratene om en økning av gjeldstaket

President Trump ble i går enig med demokratiske ledere om å øke gjeldstaket og finansiere regjeringen til midten av desember. For Trump, involverte denne avtalen å gå imot egne partifeller og å samarbeide med opposisjonen, for å løse en stor disputt, for første gang siden han inntrådte som president. Avtalen hindrer en forventet innbitt kamp om budsjettet inntil videre, men den kan være med på å bygge opp til et enda større oppgjør på slutten av året.

Forslaget fra demokratene ble tidligere på dagen avvist av Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), som omtalte forslaget som ‘latterlig’, og som beskyldte demokratene for å spille et politisk spill. Han og flere republikanere hadde ønsket å heve gjeldstaket frem til etter Kongressvalget i 2018, men Trumps overraskende helomvending, som skal ha skjedd på et møte med Husets minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) og Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York), satte imidlertid en stopper for disse planene, til stor glede for demokratene. Les mer.

 

2. Representantenes hus innvilget 7,9 milliarder i støtte til orkanen Harvey

Samtidig som det ble tatt en avgjørelse om USAs gjeldstak, ble det også tatt en avgjørelse om en respons til herjingene til orkanen Harvey. Med et stort flertall godkjente Representantenes hus å bevilge 7,9 milliarder dollar til en støttepakke. Lovforslaget, som nå er på vei til godkjenning i Senatet, håpes å ligge klart på bordet til president Trump i slutten av uken. Kongressen ønsker å få levert første del av støtten innen fredag, når FEMA er ventet å gå tom for penger øremerket til krisesituasjoner.
Les mer.

3. FEMA opptatt med Harvey, mens stormen Irma er på vei mot Florida

FEMA har den siste tiden vært fokusert på orkanen Harvey, og mens det rapporteres om at de kan være tom for penger innen fredag, er det en ny trussel på vei i form av orkanen Irma. Til tross for FEMAs kontinuerlige hjelpearbeid i orkanherjede Texas, måtte de i går se seg nødt til å forberede seg på Irma, som er på vei mot kysten av Florida.

Ifølge New York Times har hundre FEMA-ansatte allerede blitt sendt til Florida, hvor de er ment til å koordinere på bakkenivå sammen med Floridas tjenestemenn. Les mer.

LES OGSÅ

«Trump’s Art of the Deal? Not so much» av Jonathan Swan (Axios.com): «President Trump handed Nancy Pelosi and Chuck Schumer the deal of the century this morning. One top Republican described the move to me as the legislative equivalent of giving an entire stockpile of weapons to Democrats and inviting them to take the entire Republican Party hostage. Republicans are in a state of shock». Les mer.

«Analysis: As Hurricane Irma Churns, Trump Touts His Team Again»
av John T. Bennett (Roll Call):
«Donald Trump’s message to Floridians likely in the path of Hurricane Irma, one of the most powerful recorded Atlantic storms, is not one urging them to get to safety. Rather, the president used the hurricane Wednesday morning to laud his own team’s response to another major storm. In short, the coming crisis is allowing the president to market his administration as disaster response experts — with him at the helm — for the second time in a few weeks». Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.