Morgenkaffen tirsdag 5. september: Haleys Nord-Korea-uttalelse og Sessions kommende DACA-kunngjøring

God morgen! Det er tirsdag 5. september, Nord-Korea skaper sterke reaksjoner i FNs Sikkerhetsråd, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«Kim Jong-un is begging for war.»

USAs FN-ambassadør Nikki Haley til FNs sikkerhetsråd i løpet av gårsdagens møte om Nord-Koreas prøvesprengninger.

DAGENS

1. Nord-Koreas prøvesprengning skaper sterke reaksjoner i FNs sikkerhetsråd

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til FNs sikkerhetsråd mandag at Kim Jong-un «trygler om krig.» Haley sa også at Nord-Korea-problemet har blitt skjøvet til siden lenge nok:

«We have kicked the can down the road long enough. There is no more road left.»

Mandag var tiende gang i år at sikkerhetsrådet har møttes for å diskutere Nord-Korea. Haley oppfordret sine kolleger til å utforske alle diplomatiske muligheter «før det er for sent.» Haley gjentok ikke president Donald Trumps utspill på Twitter om at Sør-Koreas ønske om diplomatiske løsninger var det samme som ettergivenhet [appeasement] og at «Nord-Korea kun forstår én ting!»

Nord-Koreas trusler ser ut til å samle stormaktene i FNs sikkerhetsråd, siden ambassadørene fra Sør-Korea, Japan, Kina, Russland, og Frankrike uttrykte enighet i at diplomatiske løsninger er av avgjørende betydning.

I en telefonsamtale med Sør-Koreas president Moon Jae-in, på mandag, ga Trump Sør-Korea tillatelse til å bygge kraftigere konvensjonelle missiler med lengre rekkevidde, som tidligere var begrenset grunnet en våpenavtale med USA. Sør-Korea satte mandag i gang militærøvelser for å simulere et angrep på prøvesprengingsområdet hvor Nord-Korea på søndag detonerte det som sies å være en hydrogenbombe. Les mer.

2. Trumps DACA-avgjørelse møter motstand i Kongressen

Donald Trumps varslede avgjørelse om å sette en stopper for Deferred Action for Childhood Arrivals-programmet (DACA) – med et mulig etterslep på 6 måneder – møter allerede motstand i Kongressen. Washington Post melder at både moderate og konservative republikanere i Kongressen antyder at de foretrekker en lovgivende løsning på gi oppholdstillatelse til udokumenterte immigrantene som ankom USA som mindreårige (kalt ‘dreamers’). Hvis Trumps fjerner DACA kan opp til 800 000 dreamers stå ovenfor deportasjon, med mindre Kongressen finner en varig løsning.

Republikanske ledere, inkludert Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og senator Orrin Hatch (R-Utah), har oppfordret Trump til å ikke avslutte DACA og i stedet la Kongressen finne sin egen løsning. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) er positiv til signalene om at ballen sendes videre til Kongressen:

Statsadvokatene fra Washington og New York har allerede truet med søksmål mot Trump-administrasjonen for å stoppe avgjørelsen, selv om den ikke har blitt offisielt kunngjort enda. Les mer.

Kunngjøringen kommer klokken 11 på østkysten – 17.00 norsk tid – da justisminister Jeff Sessions skal komme med en uttalelse. Han kommer ikke til å ta spørsmål.

3. Orkan Irma på vei mot Florida…

Guvernørene i Florida og Puerto Rico har erklært forebyggende unntakstilstander i forkant av orkanen Irma, som ventes å nå amerikansk fastland kommende fredag, melder NPR. Irma har blitt oppgradert til en kategori 4 orkan i sitt løp mot Karibien og Florida, og den spås å kunne treffe i nærheten av Miami over helgen. I så fall kommer den tett på Orkan Harvey som forårsaket enorme skader i sør-østre Texas og tok over 60 menneskeliv. Les mer.

LES OGSÅ

«GOP leaders banking on Trump to save them from fiscal disaster» av Burgess Everett og Rachael Bade (Politico): «Congressional Republicans, rudderless on an unpopular debt ceiling and government funding strategy, are looking to President Donald Trump to bail them out. Senate Majority Leader Mitch McConnell and House Speaker Paul Ryan are mulling a basic framework to raise the debt ceiling without spending cuts and avert an Oct. 1 shutdown with a short-term spending bill, according to multiple Republican aides. But while top Trump officials like Treasury Secretary Steven Mnuchin back a “clean” debt increase, the president himself is mum on the latest strategy.» Les mer.

«Hillary Clinton promoted a news website ‘for the 65.8 million’ — here’s what its founder says it’s all about» av Bryan Logan: «Hillary Clinton promoted a new media platform Sunday that ostensibly collects and verifies facts. The website, called Verrit, advertises itself as a portal that ‘contextualizes noteworthy facts, stats, and quotes for politically engaged citizens.’ The site’s mantra, touted at the top of every page, is ‘Media for the 65.8 million,’ a reference to the popular-vote total Clinton received in the 2016 presidential election. Almost immediately after Clinton tweeted in support of the site on Sunday evening, it was hit with a denial-of-service attack, forcing the site offline for several hours.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.