Morgenkaffen mandag 4. september: Nord-Koreas nye prøvesprengning frembringer reaksjoner i Washington

God morgen! Det er mandag 4. september, Nord-Koreas nye prøvesprengning frembringer kraftige reaksjoner i Washington, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«We’ll see.»

President Trump sitt svar til NBC News på spørsmålet om han kommer til å angripe Nord-Korea.

DAGENS

1. Forsvarsminister Mattis med kraftig advarsel til Nord-Korea

I kjølvannet av påstandene om at Nord Koreas skal ha foretatt en vellykket prøvesprengning av sin hittil største hydrogenbombe, har forsvarsminister Mattis svart med en kraftig advarsel. I går, på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus, uttalte Mattis: «enhver trussel mot oss eller våre allierte vil bli møtt med en massiv militær respons.»

Uttalelsen til Mattis står i sterk kontrast til forrige uke da han korrigerte Trumps uttalelse «Talking is not the answer» ved å fortelle reportere «We’re never out of diplomatic solutions». Nå ser det imidlertid altså ut til at Mattis, i spørsmålet om Nord Korea, har lagt seg på samme linje som president Trump: Ild og raseri.

Etter at nyhetene om Nord Koreas nyeste påfunn ankom Washington D.C., ble det innkalt til et krisemøte i Det hvite hus, og nå melder president Trump at det vurderes å innføre sanksjoner mot land som gjør handel med Nord Korea, noe som følgelig vil involvere Kina, som står for circa 85 prosent av Nord Koreas totale handel.

Trumps tweet om nye omfattende sanksjoner danner et interessant bakteppe for når FNs sikkerhetsråd setter seg ned for å diskutere Nord Korea-trusselen kl. 16.00 i dag. Les mer.

2. Innholdet i Obamas brev til Trump lekket

CNN har fått tak i en kopi av et brev Obama skrev til president Trump i en av hans siste dager som USAs president. Brevet, som lå inni en konvolutt adressert til «Mr. President», inneholder fire råd fra Obama. I ett av rådene fokuserer Obama på at embetet som USAs president kun er midlertidig, og at det derfor er viktig at man som president forsøker å bevare viktige demokratiske instrumenter som blant annet rettssikkerhet og maktfordelingsprinsippet. Med Trumps sju første måneder unnagjort, kan dette rådet i ettertid sees som en forutsigelse med tanke på at Trump er blitt sterkt kritisert for sine aggressive utspill mot Kongressen og Høyesteretten. Les mer.

3. Trump skal ha bestemt seg for å avslutte DACA

Politico melder om at president Donald Trump har tatt en avgjørelse om å avslutte DACA – Deferred Action for Childhood Arrivals. Programmet, som ble implementert under Obama, tillater arbeidstillatelser til udokumenterte immigranter som kom til USA som mindreårige. I går ettermiddag møttes sentrale rådgivere i Det hvite hus for å diskutere fremleggelsen av avgjørelsen som er ventet å skape en politisk storm, men også å oppfylle en av presidentens store løfter fra valgkampanjen. Les mer.

UKAS VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Alabama senator: Harper har en måling som gir håp for senator Luther Strange foran andre runde av det republikanske primærvalget i september, han ligger kun 45 – 47 bak tidligere dommer Roy Moore. Delstatssenator Trip Pittman, som tok 4. plass i første runde har for øvrig gitt sin støtte til Moore.

Nebraska senator: Bystyremedlem i Lincoln, Jane Raybould (D) stillermot senator Deb Fischer (R) i 2018.

New York 11. distrikt: Tidligere kongressmann Mike Grimm (R), som ble dømt for skattesvik i 2014 og gikk av fra Kongressen i januar 2015, vurderer å utfordre sin etterfølger, kongressmann og tidligere distriktsadvokat Dan Donovan (R) i det republikanske primærvalget i 2018.

Oklahoma 1. distrikt: Kongressmann Jim Bridenstine (R) er nominert til ny leder for NASA. Hvis han blir godkjent av Senatet, går det mot suppleringsvalg.

Pennsylvania 10. distrikt: Kongressmann Tom Marino (R) er nominerttil ny leder for kontoret for narkotikabekjempelse. Hvis han blir godkjent av Senatet, går det mot suppleringsvalg.

Utah 1. distrikt: Kongressmann Rob Bishop (R) har erklært at neste periode blir hans siste. Bishop er for tiden formann for Husets komite for naturressurser, og dette vervet utløper i 2021.

Washington 5. distrikt: Tidligere leder flertallsleder i delstatssenatet, Lisa Brown (D) stiller mot kongresskvinne Cathy McMorris Rodgers (R) i 2018.

Connecticut guvernør: Delstatsrevisor Kevin Lambo (D) vil allikevel ikke stille til guvernør i 2018, men søker heller gjenvalg.

Delaware justis: Justisminister Matt Denn (D) stiller ikke til gjenvalg og heller ikke til noe annet embete i 2018. Denn har lenge vært tippet til enda høyere embeter, men sier han er lei av valgkamp.

Hawaii guvernør: Kongresskvinne Colleen Hanabusa stiller mot guvernør David Ige i det demokratiske primærvalget neste år. Ige ble selv valgt i 2014 etter å ha slått ut den sittende demokraten, Neil Abercrombie i primærvalget. Mens Abercrombie hadde rukket å gjøre seg til uvenns med store deler av velgermassen, blir Ige først og fremst beskyldt for å være anonym og tiltaksløs.

Kansas guvernør: Forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Mark Hutton (R) stiller til guvernør i 2018. Han sier selv at han vil prøve å forene den moderate og den konservative fraksjonen, som i lang tid har kriget om hegemoniet i delstatspartiet.

Texas lokal: Høyesterettsdommer Samuel Alito har foreløpig blokkert en lavere domstols beslutning fra forrige uke om at to kongressdistrikter i Texas måtte tegnes om før valget i 2018.

Wyoming guvernør: Tidligere leder av demokratenes gruppe i delstatshuset, Mary Throne, stiller til guvernør i 2018.

LES OGSÅ

«Long List of Top Democrats Have 2020, and Money, on Their Minds» av Kenneth P. Vogel & Rachel Shorey (New York Times): «Aides to Senator Kamala Harris of California say that her fund-raisers in Martha’s Vineyard and the Hamptons this summer have been all about helping Democrats in 2018. Former Vice President Joseph R. Biden Jr.’s allies say his new political group is building an email list so he can communicate directly with his supporters about the future of the party and the country. And Representative Tim Ryan of Ohio says he has been traveling to Iowa and New Hampshire in part because “I like being out around the country.» Les mer.

«Trump Shifts Labor Policy Focus From Worker to Entrepreneur»
av Noam Scheiber (New York Times):
«Even by the standards of the Trump era, one of the more unusual departures from recent Washington practice came in June, in a case before the Supreme Court involving worker rights. The Trump administration felt so strongly on the issue — that employers can force workers to forfeit their rights to bring class-action lawsuits — that it reversed the government’s position, something that has rarely happened in a pending case.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.