Morgenkaffen fredag 1. september: Forholdet mellom USA og Russland kjølnes ytterligere

God morgen! Det er fredag 1. september, Trump-administrasjonen krever nedleggelse av russisk konsulat i San Fransisco, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«We are never out of diplomatic solutions.»

Forsvarsminister James Mattis sitt svar på Trumps «Talking is not the answer» uttalelse om Nord-Korea.

DAGENS

1. USA krever stengning av Russlands konsulat i San Francisco

Trump-administrasjonen beordret torsdag kveld stengningen av et russisk konsulat i San Francisco, samt russiske bygg i Washington og New York. Tiltaket er en respons til de russiske myndighetenes krav om kutt i antallet amerikanske diplomater i Russland. Moskva har fram til lørdag på å stenge fasilitetene.

«The United States has fully implemented the decision by the Government of the Russian Federation to reduce the size of our mission in Russia,» sa talskvinnen Heather Nauert. «We believe this action was unwarranted and detrimental to the overall relationship between our countries.»

President Trump har gjentatte ganger uttrykt et ønske om å bedre forholdet til Moskva. Gårsdagens avgjørelse kan derimot sette kjepper i hjulene for et varmere forhold mellom de to landene. Les mer.

2. President Trump donerer 1 million dollar

President Donald Trump har bestemt seg for å donere 1 million dollar av egen formue til de Harvey-rammede, melder Det hvite hus. Trump har derimot ikke bestemt seg for hvilke gruppe eller grupper som skal motta donasjonen.

«He would like to join in the efforts that a lot of people we have seen across the country do,» sa pressetalskvinnen Sarah Huckabee Sanders under pressebriefingen i Det hvite hus går. I følge Sanders skal pengene komme fra presidentens egen lommebok. Presidenten ønsket også tips fra reporterne om hvilke grupper han skal donere til.

«He actually asked that I check with the folks in this room since you are very good at research and have been doing a lot of reporting into the groups and organizations that are best and most effective in helping and providing aid, and he’d like some suggestions from the folks here and I’d be happy to take those,» sa Sanders. Les mer.

3. Kontroversiell immigrasjonslov møter juridisk hinder i Texas

Forrige uke ga president Trump, Arizona sheriffen Joe Arpaio en benådning. Torsdag tok kjernesaken som de begge deler, å slå ned på illegal innvandring, et hardt juridisk slag. Sent onsdag forhindret en dommer i San Antonio mye av Texas sitt kontroversielle ”Sanctuary Cities”-forbud. Forbudet ble godkjent av lovgivende myndighet i vår og skulle egentlig settes til verk i dag.

Loven er en av de strengeste i landet. Den tillater fengselsbetjenter å bli belastet med en forseelse hvis de bevisst nekter å overgi immigranter som den føderale regjeringen ber om. Loven tillater også politi å stille spørsmål ved folk sin status som immigrant under arrestasjon eller anholdelse. Les mer.

4. Forsvarsminister James Mattis går mot Trump-uttalelser

Onsdag sa president Trump at ”talking is not the answer” angående situasjonen i Nord-Korea. I en twittermelding skrev presidenten «The U.S. has been talking to North Korea, and paying them extortion money, for 25 years. Talking is not the answer!», og motsa dermed mange av hans øverste regjeringsansattes ønske om diplomatiske løsninger.

Forsvarsminister og offiser James Mattis gikk, få timer etter twittermeldingen, offentlig ut og sa seg uenig i presidentens uttalelse. ”We are never out of diplmatic solutions,” sa forsvarsministeren. Les mer.

LES OGSÅ

«Ivanka Trump supports ending Obama-era equal pay data collection rule» av CNN: «he Trump administration has announced that it is ending an Obama-era rule on gender gap wage data collection, a move supported by Ivanka Trump.» Les mer.

«RNC chief of staff resigns amid rash of departures» av Politico: «Sara Armstrong, the top staffer at the Republican National Committee, is departing, according to three people familiar with the move — the latest in a string of exits from the committee.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.