Morgenkaffen onsdag 30. august Trump-besøk i Texas, og respons til Nord-Korea

God morgen! Det er onsdag 30. august, Trump besøkte Texas i går, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«What a crowd!» «What a turnout!»

President Donald Trump til folkemengde i Corpus Christi, Texas.

DAGENS

1. Trump på besøk i orkanrammede Texas

Tirsdag ettermiddag besøkte president Trump blant annet Corpus Christi, Texas. Siden orkanen Harvey først slo ned i Texas fredag i forrige uke, har presidenten vært ivrig etter å besøke delstaten. Under et møte med tjenestemenn fra lokale, statlige og føderale byråer ved en brannstasjon i Corpus Christi, skrøt presidenten av redningsarbeidet. ”It’s a real team, and we want to do it better than ever before,” sa Trump. ”We want to be looked at in five years, in ten years from now as, this is the way to do it.”

Utenfor sto en folkemengde og ventet på presidenten. «What a crowd!” sa Trump. ”What a turnout!”. Han roste deretter samarbeidet i etterdønningene av Harvey og holdt opp delstatsflagget til Texas for å vise sin solidaritet med folket i The Lone Star State:

https://www.youtube.com/watch?v=NrBwmi8ly1M

Les mer.

2. Trumps respons til Nord-Koreas rakettoppskyting

Natt til tirsdag avfyrte Nord-Korea en missil over Japan. Kort tid etter annonserte president Trump at “The world has received North Korea’s latest message loud and clear: This regime has signaled its contempt for its neighbors, for all members of the United Nations, and for minimum standards of acceptable international behavior,” videre sa presidenten. “Threatening and destabilizing actions only increase the North Korean regime’s isolation in the region and among all nations of the world. All options are on the table.”

Til tross for en sterk advarsel var tirsdagens kunngjøring mild i kontrast til Trump sine tidligere advarsler overfor Nord-Korea. Advarselen var langt fra like krass som Trump sitt tidligere løfte om ”fire and fury”. Les mer.

3. Mattis stopper forbud mot transpersoner.

Forsvarsminister Jim Mattis kunngjorde tirsdag at han vil «fryse» implementeringen av forbudet mot transpersoner i det amerikanske forsvaret midlertidig:

«Our focus must always be on what is best for the military’s combat effectiveness leading to victory on the battlefield,» så Mattis i går. «To that end, I will establish a panel of experts serving within the Departments of Defense and Homeland Security to provide advice and recommendations on the implementation of the president’s direction.» Les mer.

4. Bolton hevder han ikke lenger kan møte president Trump

Støttespiller av Donald Trump, John Bolton, hevder han ikke kan treffe presidenten grunnet ”endringer i staben” ved Det hvite hus.

Den tidligere amerikanske FN-ambassadøren, John Bolton, har i følge ham selv i lang tid forsøkt å få fram et skriv til presidenten angående JCPOA-avtalen med Iran. Avtalen går ut på at FNs internasjonale Atomic Energy Agency har regelmessig tilgang til Iran sine kjernefysiske installasjoner, dette mot at USA, FN og EU letter sine atomvåpenrelaterte sanksjoner.

Både Bolton og Trump har i lang tid vært skeptiske til denne avtalen. Mandag offentliggjorde Bolton en plan på hvordan USA skal kunne trekke seg ut av avtalen. Bolton er selv overbevist om at Iran-avtalen er en trussel mot USA. Han hevder også at det var umulig å presentere planen for Trump grunnet endringene i det Hvite Hus sin stab de siste månedene. Dette var også hans begrunnelse for offentliggjøringen av skrivet. Les mer.

LES OGSÅ

«GOP risks spending confrontation with Trump» av The Hill: «GOP leaders seeking a way out of their September logjam are talking about tying a disaster aid bill for Hurricane Harvey to a larger measure funding the government and raising the nation’s borrowing limit.» Les mer.

«Bannon wages war against Trump-backed candidate in Alabama» Politico: «During a closed-door meeting with powerful conservatives in Washington last week, Bannon declared that he’s supporting former state Supreme Court Justice Roy Moore over Trump-endorsed incumbent Sen. Luther Strange, according to two people who were present.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.