Morgenkaffen tirsdag 29. august: Kim Jong-uns eskalering og Trump-advokatens e-poster

God morgen! Det er tirsdag 29. august, Nord-Korea har skutt opp en missil som fløy over Japan, Trump besøker i dag Texas, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert.

«Ted Cruz & Texas cohorts voted vs NY/NJ aid after Sandy but I’ll vote 4 Harvey aid. NY wont abandon Texas. 1 bad turn doesnt deserve another.»

Representant Pete King (R-New York) på Twitter om føderal assistanse for flomofrene i Texas etter Hurricane Harvey.

DAGENS

1. Nord-Koreas eskalering

Nord-Korea sendte sent i går en missil over Japan. Den fløy over øya Hokkaido og landet i Stillehavet. President Trump snakket deretter med Japans statsminister Shinzo Abe på telefon og forsikret ham om at USA står 100 prosent bak Japan. Sikkerhetsrådet trer sammen senere i dag. Les mer.

2. Trump-advokat kontaktet Putins personlige talsmann om Trump Tower eiendomsprosjekt i Moskva

Michael Cohen, visepresident i The Trump Organization og en nær alliert av Donald Trump i flere tiår, kontaktet Dmitry Peskov, Vladimir Putins personlige talsmann, om et stagnert Trump Tower-eiendomsprosjekt i Moskva, skriver Washington Post. Cohen etterlyste Kremls hjelp i å få i gang utviklingen av prosjektet, ifølge e-poster overlevert til etterforskere fra Kongressen. E-postene viser at en høytstående ansatt i Trumps foretak søkte hjelp fra Kreml på samme tid som Trump høstet kritikk for å ha uttalt seg varmt om Putin i løpet av valgkampanjen. Cohens eposter er en av de mest direkte kontaktene mellom Trumps nære allierte og Putins innerste sirkel. Les mer.

3. Trump fjerner restriksjoner på militært utstyr for politi

President Donald Trump kommer til å fjerne restriksjoner på overføring av overflødig militært utstyr til landets forskjellige politistyrker, per justisminister Jeff Sessions. Grepet er ment for å øke føderal assistanse for lokale politistyrker og for å slå hardere ned på kriminalitet. Utstyret politiet nå vil få tilgang til inkluderer hjelmer, skuddsikre vester, og rednings-, og førstehjelpsutstyr, men også granatkastere, bajonetter, og væpnede fly. Debatten om militariserte politistyrker har rast i USA de siste årene og kom i skarp fokus i etterkant av Michael Brown-saken og raseopptøyene i Missouri i 2015. Daværende president Barack Obama innførte restriksjonene i en respons på kritikken rettet mot politiets bruk av militært utstyr og dets påvirkning på forholdene mellom lokalsamfunn og styresmaktene. Les mer.

4. Anti-nazist-marsj fra Charlottesville til Washington DC

Aktivistgrupper i USA har begynt en 10-dager lang marsj fra Charlottesville, Virginia, til Washington DC for å konfrontere nynazisme og rasisme, skriver The Hill. I følge marsjens nettside vil den ende i USAs hovedstad for å holde daglige, ikke-voldelige demonstrasjoner, samt å forlange Donald Trumps avgang som president. Marsjen kommer tett på de voldelige opptøyene i Charlottesville da nynazistiske grupperinger protesterte mot en planlagt fjerning av et borgerkrigsmonument. Les mer.

LES OGSÅ

«Hillary Clinton is going on a book tour» av Axios (Axios.com):«Hillary Clinton is hitting the road for a book tour across the United States and Canada this fall to promote What Happened, her forthcoming memoir on the 2016 presidential election. […] From the excerpts released so far, it sounds like Clinton will let loose in the book — branding President Trump a «creep» who made her «skin [crawl]» and discussing letting down millions of Americans. The tour is taking her to Wisconsin exactly one year and one day after the 2016 election. She’ll be stopping in Michigan and Pennsylvania, too.» Les mer.

«Officials hope Congress does not repeat disaster aid battle that followed Superstorm Sandy» av USA Today (USAToday): «Officials eager to help Texas recover from Hurricane Harvey hope to avoid the political squall over disaster aid that followed Superstorm Sandy in 2012, the last major storm that pummeled the U.S. Lawmakers from New York and New Jersey took to Twitter to make clear they were ready to support disaster aid for the battered Gulf Coast, even though many of their colleagues from that region opposed the aid package approved after Sandy struck the Northeast nearly five years ago.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.