Morgenkaffen torsdag 24. august: Trump med et samlende budskap, dagen etter Phoenix…

God morgen! Det er torsdag 24. august, morgenen etter tirsdagens omdiskuterte valgmøte ba president Trump USA om å stå samlet, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven finner du her.

 

«It is time to heal the wounds that divide us and to seek a new unity based on the common values that unite us.»

President Donald Trump i nattens tale til krigsveteranene i American Legion i Reno, Nevada.

DAGENS

1. Trump med et samlende budskap, dagen etter Phoenix…

Tirsdagens omstridte rally i Phoenix, Arizona står i sterk kontrast til onsdagens tale i Reno, Nevada. Her viste president Donald Trump nok en gang en mykere, mer samlende side av seg selv, og ber om nasjonal leging.

«We are not defined by the color of our skin, the figure on our paycheck or the party of our politics. We are defined by our shared humanity — by our citizenship in this magnificent nation, and by the love that fills our hearts,» sa Trump. «This is the future we can build together if we have the courage to act, the strength to endure and the patriotism to join together with true affection for our fellow citizen.» Les mer.

2. FN-panel fordømmer Trumps tvetydige respons til tragedien i Charlottesville

Etter volden som oppsto under Charlottesville-demonstrasjonene har både Storbritannia og Tyskland uttrykt ønske om å fordømme slik rasistisk vold. Nå har også de Forente Nasjoner slengt seg på. Uten å nevne Trump med navn, fordømte en gruppe FN-representanter på onsdag ”the failure at the highest political level of the United States of America to unequivocally reject and condemn hate violence», og fortsatte med å si at de var ”deeply concerned by the example this failure could set for the rest of the world.” Les mer.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) fordømte også Trumps mangelfulle reaksjon. Under et møte i Detroit sent tirsdag kveld sa Sanders blant annet følgende: ”No! There are no nice Nazis!”.

3. Hillary Clinton omtaler Donald Trump som «creep» i ny bok

I boka What Happened, som publiseres i september, snakker tidligere presidentkandidat Hillary Clinton om hennes forhold til Trump, samt hva hun selv kunne gjort annerledes. I et utdrag fra boken leser Clinton om hennes møte med Donald Trump under den andre presidentdebatten i St. Louis:

«This is not okay, I thought. It was the second presidential debate and Donald Trump was looming behind me. Two days before, the world heard him brag about groping women. Now we were on a small stage and no matter where I walked, he followed me closely, staring at me, making faces.»

Les mer (du hører utdraget i dagens podkast!).

4. USA har flere tropper i Afghanistan enn det som tidligere er offentliggjort

USA har flere tropper i Afghanistan enn det som tidligere er offentliggjort. Ifølge militære talspersoner har USA mer enn 12,000 tropper i Afghanistan. For øyeblikket er det 3,500 mer enn de selv har erkjent offentlig. Spørsmålet er da hvor mange flere tropper som i realiteten da skal sendes til landet. Det snakket om rundt 4000, men Trump har selv ikke nevnt noe tall enda. Les mer.

LES OGSÅ

«Trump to Cogress: Fund the Wall or I’ll Shut the Government» av The New York Times: «President Trump issued an extraordinary challenge to his own party late Tuesday, threatening to shut down the government in a matter of weeks if Congress did not fund a wall on the southern border that was a signature promise of his campaign for the White House.» Les mer.

«Dems to Trump: We won’t yield on wall funding» av The Hill: «House Minority Leader Nancy Pelosi (D-Calif.) warned Democrats would hold fast to their pledge to oppose border wall funding after President Trump threatened a government shutdown over the issue.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen på AmerikanskPolitikk.no og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.