Tre kandidater kjemper om nominasjonen; Tanner Ainge, John Curtis og Chris Herrod.

Oppdatert: Provos borgermester John Curtis vant med over 40% av stemmene. I dette sterkt konservative distriktet er den republikanske nominasjonen jevngodt med seier i november.

I natt er det primærvalg i Utahs 3. distrikt, som inkluderer mesteparten av de østlige og sørøstlige delene av staten, herunder Provo og deler av Salt Lake City.

Valglokalene i Utah stenger kl. 04:00 natt til onsdag (evt. onsdag morgen…), norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

Trakk seg: Jason Chaffetz

Distriktet ble ledig da kongressmann Jason Chaffetz (R), leder av Husets kontrollkomite, trakk seg 30. juni. Han tok 74% av stemmene i 2016, så det virkelig interessante her er hvem som tar den republikanske nominasjonen – vedkommende er nærmest garantert å vinne i november. Demokratene nominerte lege Kathie Allen allerede på sitt konvent i juni.

Som vanlig i denne delstaten arrangerte partiene nominasjonsmøter i forkant av primærvalget. Nytt ved dette valget var at kun ett navn gikk videre fra partimøtet, mot normalt to navn (med mindre vinneren tok over 60%).

Før valgene i 2016 ble det gjort endringer i valgloven, slik at man ved å samle inn underskrifter kunne fremtvinge egen deltagelse i et primærvalg. Det var to republikanere som valgte denne veien.

Tanner Ainge

Advokat og forretningsmann Tanner Ainge (f.1983) brød seg ikke engang om å stille på partikonventet i juni, men gikk direkte på innsamling av underskrifter. Han er sønn av basketballtreneren Danny Ainge (Boston Celtics), som spilte collegebasket for et Utahlag og siden har vært navngjeten i delstaten. Juniors eneste politiske erfaring er at han jobbet på presidentkampanjen til Mitt Romney i 2008, men det er mulig at etternavnet kan gi ham mer støtte enn rullebladet strengt tatt tilsier. Politisk har han forsøkt å kombinere sin bakgrunn utenfor politikken med stødig konservatisme. Det er også verdt å merke seg at Utah har en tradisjon for å velge folk med liten eller ingen politisk erfaring.

John Curtis

Den andre som samlet inn underskrifter var forretningsmann og avtroppende borgermester i Provo, John Curtis (f.1960). Han stilte på konventet i juni, men tok bare en svak femteplass. Curtis samlet inn hele 15.000 underskrifter og er godt kjent for de fleste velgerne i distriktet fra sine snart åtte år som borgermester. Han var demokrat fra 2000 til 2006, etter eget utsagn fordi han støttet demokratenes skolepolitikk og fordi han mente at det var usunt med den totale dominans republikanerne hadde i delstaten. Curtis er mer moderat og ikke minst mer pragmatisk enn partiaktivistene, men kan kanskje finne bedre gehør blant primærvalgsvelgerne. Han støttes av guvernør Gary Herbert.

Chris Herrod

Den tredje kandidaten er vinneren av partimøtet i juni, eiendomsutvikler og tidligere delstatsrepresentant Chris Herrod (f.1965). Hans seier kom som en liten overraskelse, og viste med all tydelighet at konventet ønsket seg en kandidat fra høyresiden av partiet. Herrod var den klart mest Trumpvennlige av hovedkandidatene og har en lang historie med politisk ukorrekte bemerkninger, både i skrift og i tale. Han har særlig gjort seg bemerket med en hard linje mot ulovlig innvandring. Dog var han Cruz-tilhenger under fjorårets presidentvalg og Cruz har selv drevet valgkamp for ham.

Målingene gir en liten ledelse til Curtis, men antallet som ikke har bestemt seg er så stort at alle tre utmerket godt kan vinne, særlig i et valg med lav deltagelse. Uansett hvem som vinner, vil vedkommende starte som overveldende favoritter i november.