Jeff Sessions ble sverget inn som justisminister 9. februar 2017. Foto: Glenn Fawcett, U.S. Customs and Border Protection.

Oppdatert: Tidligere dommer Roy Moore (39%) og senator Luther Strange (33%) gikk videre på republikansk side. Hos demokratene ble tidligere statsadvokat Doug Jones (66%) nominert i første runde.

Tirsdag er det første runde av nominasjonen foran vinterens suppleringsvalg til Senatet fra Alabama. Her leser du mer om de ulike kandidatene.

Det kreves over 50% for å bli nominert; i motsatt fall avholdes en ny runde 26. september. Valglokalene i Alabama stenger kl. 02:00 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Gikk av: Robert Bentley

Den konservative senatoren Jeff Sessions (R) ble godkjent som føderal justisminister av Senatet  i februar, og to dager senere ble delstatens justisminister, Luther Strange (R) oppnevnt til å erstatte ham.

Utnevnelsen ble foretatt av daværende guvernør Robert Bentley (R), som gjorde det klart at den skulle gjelde frem til det ordinære mellomvalget i 2018, for å spare delstaten for utgiftene ved å avholde nyvalg.

Rykket opp: Kay Ivey

I mellomtiden har imidlertid Bentley måttet gå av pga. en sexskandale, og viseguvernør Kay Ivey (R) har rykket opp.

Ivey omstøtte Bentleys avgjørelse og skrev ut suppleringsvalg 12. desember, med nominasjon over to runder – 15. august og 26. september.

 

Strange?

Establishment: Luther Strange

Den sittende senatoren er altså juristen Luther Strange (f.1953). Han tapte viseguvernørvalget for en demokrat i 2006, men slo ut den sittende republikanske justisministeren i 2010. Han annonserte at han ville stille til Senatet allerede da det ble klart i fjor at Sessions ville bli nominert, uansett om han fikk utnevnelsen eller ei. Det har versert rykter om en stilltiende avtale om at Strange ikke ville gjennomføre en inkriminerende etterforskning av Bentley mot å bli oppnevnt, men i så fall må det ha vært historiens dummeste avtale for Bentleys del. Strange har støtte fra president Donald Trump, sine kolleger i det føderale Senatet og størsteparten av partiorganisasjonen. Han har samlet inn desidert mest penger og har dertil støtte fra flere mektige eksterne krefter. Han var godt likt av alle fløyer da han var justisminister, men inntrykket av ham som en del av «gutteklubben» som i alle år, uavhengig av partitilhørighet, har styrt delstaten er imidlertid nok til at mange republikanere vil se etter andre alternativer tirsdag og det er ikke ventet at Strange vinner allerede i natt; på noen målinger har han faktisk stått i fare for å bli slått ut alt i første runde.

Brooks?

Konservativ: Mo Brooks

Det er to utfordrere med gode sjanser til å gå videre. Den ene er kongressmann Mo Brooks (f.1954), som nok er best kjent for de fleste nordmenn som en av de første som snakket med CNN etter skyteepisoden i Virginia i juni, der kongressmann Steve Scalise (R) ble såret. Han ble først valgt inn fra sitt Huntsvillebaserte distrikt i 2010, da han slo ut den partibyttende kongressmannen Parker Griffith i det republikanske nominasjonsvalget. Brooks er venn av Strange, men har ikke hans bindinger til Bentley å slite med, noe som kan gjøre at han går videre. Som tidligere delstatsrepresentant, distriktsadvokat, assisterende justisminister og fylkesråd har han bred erfaring fra både lovgivende og utøvende nivåer. I tillegg har han et feilslått forsøk bak seg på å bli partiets kandidat til viseguvernør i 2006 – da tapte han nominasjonen til nettopp Strange. Politisk står han langt til høyre og er kjent for å være meget frittalende og en smule kontroversiell. Han ble valgt inn på Tea Party-bølgen i 2010 og er medlem av Husets «Freedom Caucus», som stort sett organiserer de aller mest konservative republikanerne og han støttes av fiskalkonservative Club for Growth. I presidentnominasjonen i fjor støttet Brooks Texassenator Ted Cruz, og kritiserte Trump i sterke ordelag – noe han har fått midt i fleisen i andre kandidaters angrepsreklamer.

Moore?

Reaksjonær: Roy Moore

Den andre sterke utfordreren er tidligere høyesterettsdommer Roy Moore (f.1947). Han har vært høyesterettsjustitiarius i to perioder, et folkevalgt verv i Alabama. Begge ganger ble han imidlertid avsatt av delstatens dommerkommisjon. Første gang skapte han furore ved å nekte å rette seg etter et føderalt påbud om å fjerne et monument over de ti bud fra tinghuset og senere utstedte han et administrativt dekret som ba delstatsdommere ignorere den føderale beslutningen om å tillate likekjønnede ekteskap. Selv om han altså har blitt valgt til høyesterett to ganger, har han blitt gruset når han har prøvd seg på politiske verv; første gang den republikanske guvernørnominasjonen i 2006, deretter den samme i 2010. Han er både berømt og beryktet nasjonalt for sin sterkt verdikonservative ideologi, men den passer delstaten godt og han har tross alt blitt valgt et par ganger tidligere, selv om han hele tiden har gjort det dårligere enn andre, sammenlignbare republikanere. I et suppleringsvalg med lav deltagelse kan han meget vel gå videre og til og med vinne i andre runde.

Noen målinger tyder på at det er ganske jevnt mellom Strange og Moore, andre gir Moore en klar ledelse, men begge er langt unna 50%. Brooks ligger etter, men fortsatt med en sjanse til å gå videre.

Outsiderne?

Det er i tillegg et par outsidere, selv om deres sjanser er ganske små:

Outsider I: Trip Pittman

Delstatssenator Lee «Trip» Pittman (f.1960) ble først valgt inn i delstatssenatet i et suppleringsvalg i 2007 og har allerede meddelt at han ikke stiller til gjenvalg i 2018. Han er utdannet innen forretningsadministrasjon og eier et firma som reparerer og selger traktorer. Han tilhører den libertarianske fløyen av partiet og var landsmøtedelegat for tidligere kongressmann Ron Paul i 2012. Pittmans beste sjanse ligger trolig i at han er den eneste kandidaten fra det sørlige Alabama, men det gjenstår å se om geografien alene er nok til å få ham videre. Det er mulig hans kandidatur kan ødelegge for kongressmann Brooks.

Outsider II: Randy Brinson

Så har vi lege Randy Brinson (f.1957), som leder Alabamas «Christian Coalition». Han stiftet «Redeem the Vote» i 2003, en organisasjon som hadde til formål å registrere unge troende som velgere. Som leder av ACC har han gjort et par smått kontroversielle valg for mange republikanske primærvelgere, som å gå imot et forslag om å innføre charterskoler og å gå mot en folkeavstemning om å forby sharialov i delstaten, fordi han mente det var overflødig. Han hadde forsåvidt solid konservative grunner til begge deler, men disse posisjonene er lette å angripe og vanskelige å forsvare, særlig i dagens mediebilde. Bedre ble det ikke av at han deltok på en Eid-markering i en moske i juni. På den annen side har han god støtte fra deler av den sosialkonservativegrasrota som nok vil utgjøre en stor del av velgerne i dette suppleringsvalget. Det er mulig hans kandidatur kan ødelegge for dommer Moore.

I tillegg stiller lege James Beretta, militærkapellan Joseph F. Breault (som var kandidat til delstatshuset i Utah i 2016), collegeprofessor og konspirasjonsgærning Mary Maxwell (som har bodd nesten 40 år i Australia og flyttet til Alabama dagen før hun meldte seg på) og forretningsmann Bryan Peeples. Dessuten står forretningsmann Dom Gentile på stemmeseddelen, men han har avsluttet valgkampen og gitt sin støtte til kongressmann Brooks.

De åtte demokratene…

Troverdig demokrat: Doug Jones

Demokratene har åtte kandidater. Den eneste av dem som i utgangspunktet har troverdighet til å gjøre dette valget noe i nærheten av interessant, er den tidligere føderale aktoren Doug Jones. Han har samlet inn klart mest penger (dog langt mindre enn republikanerne) og støtteerklæringer.

Kjent navn: Robert Kennedy Jr

Imidlertid har de ytterst få målingene av valget vist at ledelsen (for hva det er verdt) innehas av markedsfører og veteran Robert Kennedy, som i tillegg til å dele navn med en av USAs mest kjente politikere gjennom historien er forholdsvis konservativ til demokrat å være. I tillegg er han svart, noe som kan være en fordel i et demokratisk primærvalg (men neppe i selve valget).

I tillegg til Jones og Kennedy, stiller pastor og tidligere bystyremedlem i Greenville (Illinois) Will Boyd, politiassistent Vann Caldwell, markedsfører Jason Fisher, miljøaktivist Michael Hansen, og biomedisinsk ingeniør Charles Nana. I tillegg står veteran og pensjonist Brian McGee på stemmeseddelen, men han har avsluttet valgkampen og støtter Jones.